Acasa | Good to know | Cum poate redefini puterea in casatorie renuntarea le numele de familie de catre sotie

Cum poate redefini puterea in casatorie renuntarea le numele de familie de catre sotie

 SHARE  

Adaugat in 15 decembrie 2017

Cum poate redefini puterea in casatorie renuntarea le numele de familie de catre sotie

Casatorie. Foto: pixabay.com

Alegerea de către soție a numelor de familie poate influența percepția asupra personalității soțului și distribuția puterii în căsătorie, conform unui studiu condus de un profesor de psihologie al UNLV.

Într-un studiu realizat în trei părți, desfășurat în S.U.A. și în Regatul Unit, Rachael Robnett și colegii sai au concluzionat că bărbații ale căror soții își păstrează propriile nume după căsătorie sunt văzute ca supusi și mai puțin puternici în relație.

Studiul, publicat pe 21 noiembrie, este primul care analizează dacă percepția asupra personalității unui bărbat variază în funcție de faptul dacă soția lui își ia numele sau își păstrează propriul nume.

"Tradiția numelui de familie este mai mult decât o tradiție. Reflectă normele și ideologiile subtile privind rolul de gen, care adesea rămân neschimbate, în ciuda privilegiilor bărbaților ", a declarat Robnett.

Cercetătorii au folosit mai multe de metode de cercetare si au găsit o legătură între trăsăturile de personalitate de gen și percepția dinamicii puterii.

În mod tradițional, instrumentalitatea sau trăsăturile agresive și dominante sunt asociate cu statut și putere superioare și sunt deseori atribuite bărbaților. Expresivitatea sau trăsăturile mai iubitoare și de educatie tind să fie asociate cu statut și putere inferioare și sunt adesea atribuite femeilor.

Cu toate acestea, constatările din studiul lui Robnett arată că percepțiile acestor norme de gen se schimba in functie de alegerea sotiei de a-si pastra numele.

Oamenii extrapoleaza pornind de la aceasta alegere pentru a face mai multe inferente despre trasaturile de personalitate ale persoanelor din cuplu.

În studiul 1, cercetătorii au analizat studenții din S.U.A. și le-au cerut să caracterizeze un bărbat a cărui soție își păstrează numele de familie după căsătorie. Respondenții au descris barbatul folosind trăsături expresive și au comentat că este "grijuliu", "înțelegător", "timid" și "supus."

În studiul 2, participanții din sud-estul Angliei au citit o povestire despre un cuplu logodit și au făcut un sondaj despre percepțiile lor cu privire la alegerile de nume femeii. Respondenții au perceput bărbatul ca avand mai multe trăsături expresive și mai putine trăsături instrumentale atunci când femeia și-a păstrat propriul nume de familie.

În studiul 3, efectuat cu studenți din SUA, cercetătorii au examinat dacă sexismul ostil sau o atitudine antagonică față de femei contribuie la explicarea diferențelor individuale în răspunsurile participanților la întrebările despe putere într-o căsătorie fictivă. Respondenții care au aderat ferm la rolurile tradiționale de gen și pot fi descriși ca fiind sexiști ostili au perceput un bărbat a cărui soție și-a păstrat numele de familie ca fiind slab.

"Știm din cercetările anterioare că persoanele cu sexism ostil răspund negativ femeilor care încalcă rolurile tradiționale de gen", a spus Robnett. Constatarile noastre arata ca se aplica si barbatilor care incalca normele traditionale de gen.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9416 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.