Acasa | Articolul tau | Pseudoreflecții despre însingurare

Pseudoreflecții despre însingurare

 SHARE  

Adaugat in 7 martie 2012

Pseudoreflecții despre însingurare

Încotro? Foto: Reuters

Când am ieșit din subteran ploua torențial iar eu nu folosesc umbrelă, îmi uitasem și hanoracul, luminile străluceau altfel prin perdeaua de ploaie și m-am îndreptat rapid spre hotel. Eram în Paris și toată seara, după serviciu, mă plimbasem singură pe străzi, dădusem indicații unor englezi rătăciți și-apoi luasem metroul.

Ieșind de la Gare de Lyon, într-un minut deja înotam în teniși, pantalonii scurți deveniseră grei, dar am avut atunci o senzație profundă de libertate. Memoria mea afectivă o înregistrase atât de fidel încât aseară am simțit-o alergând pe șira spinării. Îmi amintesc că mergeam pe străduțele necunoscute ale acelui oraș și era nespus de bine să te plimbi pur și simplu, să urmărești vâjâitul celorlalți oameni, să fii doar cu gândurile tale, să-ți vorbești răspunzându-ți la întrebări nerostite, să mergi agale mușcând dintr-un sandviș cu  brânză și roșii și să nu-ți pese că nu e politicos să mănânci pe stradă.

M-am întâlnit întâmplător c-un prieten și-am vorbit apoi, în fața unui ceai cu lămâie, timp de două ore despre singurătate. Mă gândeam ce greu este să fii onest cu tine și să ieși cumva în afara propriilor scheme pentru a accepta, dacă nu admira, autenticitatea, să te ridici deasupra strictelor noțiuni de alb negru și să vezi că poate exista un echilibru și-n afara lumii tale.

Construim punți, ne strecurăm printre trăiri fragmentare, ne resemnăm și arareori ne lipsim de comoditate pentru libertăți care vor să atingă absolutul. Zâmbim reținut, facem pași impreciși, suferim alene, dormim pe noi, hohotim inconstanți, privim abject. Uneori parcă nu mai reținem de unde-am plecat și încotro alergăm. Ne deturnăm scopurile, ne facem iluzii, ne permitem să trăim. Dintr-odată, realizăm că ceea ce dorim e atât de simplu. Refuzul de-a te responsabiliza până la negare de sine. E îngrozitor de bine să poți fi tu, fără constrângeri de niciun fel.

Staţi în pijamaluţele voastre satinate sau flanelate, molcomi, în faţa teveului, înghiţind emisiuni, filme bune, proaste, nici nu contează prea mult, sau staţi în faţa unui calculator obosit de aceleaşi sinapse, aţi culcat copiii şi unul face febră, sunteţi obosiţi, abia aţi venit de la serviciu, e criză, şefii sunt nervoşi iar femeia de serviciu nu-şi face treaba şi contabila durdulie are o voce îngrozitor de stridentă, credeţi c-aveţi un moment de linişte, ba chiar aţi făcut floricele, le puneţi între voi, căci atingerile sunt rare şi atunci eşti tentat să spui pardon.

Ah, ce familie fericită, care face cumpărături sâmbăta, alergând după acei neastâmpăraţi de copii, acum strângeţi bani de concediu, anul ăsta nu ne permitem să ne ducem şi la mare şi-n Alpi, va fi o alegere dificilă desigur, vă priviţi şi mai obosiţi, uite deja s-a făcut 23:00, deşertaţi sacul de frustrări sau realizări profesionale înghesuindu-le pe cele personale în colţul cel mai împăienjenit al memoriei, aţi uitat cum e să dormiţi unul lângă altul sau unul cu altul, ieşirile în doi s-au redus enorm, sunteţi copleşiţi, moi şi fără vlagă, făcând infinitele drumuri între bucătărie şi baie, serviciu şi casă, supermarket şi magazinaşul din colţ fiindcă ai uitat cu lista-n mână să cumperi şi pâine, staţi. Pijamale şi existenţe flanelate. Tăcerea care goleşte, doare, inhibă, reduce, răneşte.

Pietrișul scâncea sub tenișii mei maro, mă simțeam teribil de mică și inutilă pentru lumea asta, cum pot atâția să se nască și să moară ca niște anonimi, să nu lupte, nicidecum pentru a deveni staruri ci pentru a lăsa ceva frumos în urmă, fie măcar o amintire în fața căreia ți se taie respirația. M-a stropit o mașină și m-am trezit din visare, cu simțământul acut al unei pierderi și-apoi, mai târziu, al unei imense ofrande de dragoste.

Cine, ce vă salvează de însingurare?

NB: Acest text este pură ficțiune. Orice asemănare cu personaje reale este voit neîntâmplătoare. Tuturor celor care doresc să se răzbune pentru comentariile mele de obicei acide, ironice și pe alocuri plăcute, iată, le ofer cu generozitate ocazia.

.

Spune-ne povestea ta si castiga o invitatie dubla la Opera

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Cygni
 


 SHARE :  Trimite pe mail
singuratateintrebarifamilieviata agitatavisarescopcomoditate CITESTE MAI MULTE DESPRE

8414 citiri

85 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.