Acasa | Good to know | Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

 SHARE  

Adaugat in 8 octombrie 2018

Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

Copii. Foto: pixabay.com

De ce se dezvoltă stereotipurile la copii? Acestea merg mai adânc decât credințele copiilor și pot influența și comportamentul. La vârsta de șase ani, e mai putin probabil ca fetele să aleagă activități care par să le impună să fie cu adevărat inteligente, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea unor diferențe de gen pe termen lung în domeniul științei și al matematicii.

O cercetarea sugereaza că elementele surprinzător de subtile ale limbajului contribuie la tendința unui copil de a vedea lumea prin intermediul stereotipurilor sociale, conform theconversation.

Problema generalizării


Mulți părinți încearcă să împiedice dezvoltarea stereotipurilor la copii, evitând să spună lucruri precum "băieții sunt buni la matematică" sau "fetele nu pot fi lideri". Însa, părinții pot merge mai departe spunand lucruri pozitive, cum ar fi " o fata poate fi tot ce isi doreste".

Dar cercetările au constatat că, chiar și aceste declarații pozitive pot avea consecințe negative asupra minții în curs de dezvoltare.

Pentru copiii mici, modul în care vorbim este adesea mai important decât ceea ce spunem.

Generalizările, chiar dacă se spun numai lucruri pozitive sau neutre, cum ar fi "Fetele pot fi orice vor", sau "Musulmanii mănâncă alimente diferite", comunică că putem spune ce este cineva cunoscându-i sexul, etnia sau religia.

În studiul publicat în "Child Development" s-a constatat că generalizările au condus copiii de doi ani la a presupune că grupurile ofera diferențe stabile și importante între indivizi.

În acest studiu, copiii le-a fost introdusa o noua modalitate inventata de a clasifica oamenii: "Zarpies". Dacă au auzit doar afirmații despre anumite persoane (de ex., "Acesti zarpies șoptesc când vorbesc"), copiii au continuat să trateze oamenii ca indivizi, chiar dacă toți aveau aceeași etichetă și purtau haine similare. Dar dacă au auzit aceleași informații ca o generalizare (de exemplu, "Zarpies șoptesc când vorbesc") au început să creadă că "Zarpies" sunt foarte diferiți de ceilalți. Generalizările i-au determinat pe copii să creadă că a fi un membru al grupului a determinat ce sunt membrii.

Într-un alt studiu recent, s-a descoperit faptul că copiii care au auzit acest tip de generalizare - chiar dacă nu este negativa - au impartit mai puține resurse (în acest caz, autocolante colorate) cu membri din afara propriului grup social.

Aceste constatări arată că generalizările auzite, chiar pozitive sau neutre, contribuie la tendința de a privi lumea prin lentilele stereotipurilor sociale. Forma propoziției, nu exact ceea ce se spune, contează pentru copiii mici.

De la grupuri la persoane


Generalizările sunt problematice, chiar dacă copiii nu le înțeleg.

Dacă un copil aude, "musulmanii sunt teroriști", copilul ar putea să nu știe ce înseamnă să fii musulman sau terorist. Dar copilul poate în continuare să învețe ceva problematic - că musulmanii, indiferent cine sunt, sunt un tip distinct de persoană. Că este posibil să se facă presupuneri despre ceea ce este cineva  dacă știi dacă este musulman sau nu.

Limbajul specific evită aceste probleme si poate, de asemenea, să provoace generalizările proprii și ale altora.

Există o modalitate foarte ușoară și naturală de a răspunde unor afirmații stereotipe si anume sa incerci sa îi faci pe copii să gândească în termeni de indivizi, în loc de grupuri.

Această abordare funcționează și pentru generalizări mai sensibile - lucruri pe care un copil le-ar putea spune, cum ar fi "băieții mari sunt răi"  Părinții pot întreba copiii la cine se gandesc  cand afirma asta și discută despre orice incident specific pe care îl au în minte. Uneori, copiii vorbesc în acest fel, deoarece testează dacă elaborarea unei generalizări este posibilă sau sensibila. Prin discutarea incidentului specific, le comunicăm că nu este.

Fiecare interacțiune contează

Cât de importanta poate fi aceasta schimbare de limbaj? Părinții, profesorii și alți adulți care îngrijesc copiii nu pot controla tot ceea ce au auzit copiii și expunerea la idei explicit rasiste, sexiste sau xenofobe care pot influența, de asemenea, viziunea unui copil asupra normelor și valorilor societății.

Dar copiii isi dezvolta cunoasterea despre lume prin convorbiri cu adulții importanți din viața lor. Acești adulți au legaturi puternice cu copiii lor. În calitate de părinți putem folosi limbajul cu atenție pentru a ajuta copiii să învețe să se vadă pe ei înșiși și pe alții ca indivizi, liberi să-și aleagă propriul drum in viata. Cu ajutorul limbajului, îi putem ajuta pe copii să-și dezvolte obiceiuri de gândire, care provoacă, mai degrabă decât să susțină, viziuni stereotipe asupra oamenilor din jurul nostru.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

1002 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.