Acasa | Familie | Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

 SHARE  

Adaugat in 4 aprilie 2017

Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

Copil. Foto: Morguefile.com

Conflictele într-un cuplu apar inevitabil, fie că este vorba despre un cuplu cu copii, sau fără. Cu toții suntem oameni și este absolut normal și natural să avem uneori păreri contradictorii și orice relație trece și prin momente de neînțelegere și chiar ceartă.

Este minunat pentru copii să-și vadă părinții într-o lumină ideală, ca un cuplu perfect, fără nicio pată. Însă, poate la fel de important este să-i vadă și cum își rezolvă conflictele deoarece acestea pot reprezenta primele lecții despre viața de cuplu. Căsnicia părinților poate fi modelul lor pentru mai târziu. Este important ca cei mici să știe că adulții nu sunt tot timpul de acord unul cu altul, însă că ceea ce primează în viața părinților este dragostea și respectul reciproce. Copiii trebuie să vadă că adulții își susțin punctul de vedere fără a se ataca reciproc, iar atunci când problema se rezolvă, acest lucru se întâmplă cu afecțiune.

Dr. Laura Markham spune că acest lucru nu înseamnă că este în regulă să țipăm unul la altul de față cu copiii. Cercetările au demonstrat că atunci când părinții au o neînțelegere și o rezolvă pe o cale cât mai pașnică, copiii învață să-și rezolve conflictele într-un mod constructiv. Și tot cercetările arată că țipatul îi afectează grav pe cei mici.

Din păcate, chiar dacă ne propunem să fim calmi de fiecare dată, nu reușim mereu. Iată care sunt sfaturile Dr. Markham pentru a reuși să ne gestionăm conflictele din cuplu, mai ales când la mijloc sunt și copii.

1.    Când conflictele vă fac să deveniți iritați. Atunci ar trebui să-ți amintești care sunt cerințele tale legate de comportamentul copilului atunci când devine iritat din cauza fratelui mai mic sau a altui copil.. Oprește-te, trage aer în piept și respiră! Acesta trebuie să fie butonul de pauză. Ai astfel ocazia de a observa că totul se va transforma în ceartă și astfel începi să-ți vezi partenerul ca pe un dușman. Amintește-ți că îl iubești și că puteți rezolva asta. Nu este o urgență.

2.    Dacă știi că vă puteți menține echilibrul când încercați să rezolvați conflictele, aveți undă verde. Copiii vor învăța numai lucruri benefice. Acest lucru înseamnă să reziști să nu acuzi, să nu învinovățești și să nu sari la ceartă. Este extrem de dificil în unele situații, însă sunt persoane admirabile care reușesc.

3.    În cazul în care conversația se încinge, oprește-te. Nu aștepta până ce se transformă în luptă. Părintele care este mai puțin nervos poate spune: „Această problemă trebuie discutată mai pe îndelete, dar nu acum. Hai să vorbim atunci când avem fiecare câte o soluție bună. Te iubesc și știu că de fiecare dată reușim să rezolvăm lucrurile împreună”. Apoi vă puteți îmbrățișa în fața copiilor.

4.    Ce se întâmplă dacă unul dintre voi nu poate rezolva conflictele? Atunci, mai spune Dr. Markham, scrieți pe o hârtie problema și așezați hârtia undeva. Mai târziu, puteți reveni asupra ei.

5.    Ce se întâmplă dacă ești nervoasă în continuare? Amintește-ți că tot ce îți dorești este să rezolvi lucrurile împreună cu partenerul tău, iar furia nu te ajută deloc. Fă tot ce poți și știi că te calmează, eventual cere-i partenerului să te îmbrățișeze.

6.    Seara, după ce copiii s-au culcat, discutați problema. Spune-i că ești supărată, spune-i cum te simți și de ce ai nevoie, fără să ataci.

7.    Rezistă tentației de a ieși câștigătoare. Nu aceasta este ideea. Ideea este să rezolvați problema, nu să demonstrezi cu orice chip că ai dreptate.

8.    A doua zi spune-le copiilor că ați rezolvat problema, iar, dacă tot nu ești de acord, împachetează în așa fel informația astfel încât ei să înțeleagă că faceți toate eforturile pentru a îndepărta orice conflict.

Este greu, într-adevăr, mai ales în momente critice. Fiecare dintre noi trecem prin asta și probabil cel mai important lucru este să de dăm seama de ceea ce contează cu adevărat: ne iubim și trebuie să facem totul pentru binele copiilor noștri.

Laura Markham vine pe 13 mai la București, unde va susține două conferinţe dedicate părinţilor şi celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor. Conferinţele, care se vor intitula Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoţional, îşi propun să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile de întrebări şi răspunsuri care le succedă şi în care publicul poate interacţiona direct cu specialistul american. Înscrierile sunt disponibile AICI.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4023 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.