Acasa | Familie | Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

 SHARE  

Adaugat in 4 aprilie 2017

Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

Copil. Foto: Morguefile.com

Conflictele într-un cuplu apar inevitabil, fie că este vorba despre un cuplu cu copii, sau fără. Cu toții suntem oameni și este absolut normal și natural să avem uneori păreri contradictorii și orice relație trece și prin momente de neînțelegere și chiar ceartă.

Este minunat pentru copii să-și vadă părinții într-o lumină ideală, ca un cuplu perfect, fără nicio pată. Însă, poate la fel de important este să-i vadă și cum își rezolvă conflictele deoarece acestea pot reprezenta primele lecții despre viața de cuplu. Căsnicia părinților poate fi modelul lor pentru mai târziu. Este important ca cei mici să știe că adulții nu sunt tot timpul de acord unul cu altul, însă că ceea ce primează în viața părinților este dragostea și respectul reciproce. Copiii trebuie să vadă că adulții își susțin punctul de vedere fără a se ataca reciproc, iar atunci când problema se rezolvă, acest lucru se întâmplă cu afecțiune.

Dr. Laura Markham spune că acest lucru nu înseamnă că este în regulă să țipăm unul la altul de față cu copiii. Cercetările au demonstrat că atunci când părinții au o neînțelegere și o rezolvă pe o cale cât mai pașnică, copiii învață să-și rezolve conflictele într-un mod constructiv. Și tot cercetările arată că țipatul îi afectează grav pe cei mici.

Din păcate, chiar dacă ne propunem să fim calmi de fiecare dată, nu reușim mereu. Iată care sunt sfaturile Dr. Markham pentru a reuși să ne gestionăm conflictele din cuplu, mai ales când la mijloc sunt și copii.

1.    Când conflictele vă fac să deveniți iritați. Atunci ar trebui să-ți amintești care sunt cerințele tale legate de comportamentul copilului atunci când devine iritat din cauza fratelui mai mic sau a altui copil.. Oprește-te, trage aer în piept și respiră! Acesta trebuie să fie butonul de pauză. Ai astfel ocazia de a observa că totul se va transforma în ceartă și astfel începi să-ți vezi partenerul ca pe un dușman. Amintește-ți că îl iubești și că puteți rezolva asta. Nu este o urgență.

2.    Dacă știi că vă puteți menține echilibrul când încercați să rezolvați conflictele, aveți undă verde. Copiii vor învăța numai lucruri benefice. Acest lucru înseamnă să reziști să nu acuzi, să nu învinovățești și să nu sari la ceartă. Este extrem de dificil în unele situații, însă sunt persoane admirabile care reușesc.

3.    În cazul în care conversația se încinge, oprește-te. Nu aștepta până ce se transformă în luptă. Părintele care este mai puțin nervos poate spune: „Această problemă trebuie discutată mai pe îndelete, dar nu acum. Hai să vorbim atunci când avem fiecare câte o soluție bună. Te iubesc și știu că de fiecare dată reușim să rezolvăm lucrurile împreună”. Apoi vă puteți îmbrățișa în fața copiilor.

4.    Ce se întâmplă dacă unul dintre voi nu poate rezolva conflictele? Atunci, mai spune Dr. Markham, scrieți pe o hârtie problema și așezați hârtia undeva. Mai târziu, puteți reveni asupra ei.

5.    Ce se întâmplă dacă ești nervoasă în continuare? Amintește-ți că tot ce îți dorești este să rezolvi lucrurile împreună cu partenerul tău, iar furia nu te ajută deloc. Fă tot ce poți și știi că te calmează, eventual cere-i partenerului să te îmbrățișeze.

6.    Seara, după ce copiii s-au culcat, discutați problema. Spune-i că ești supărată, spune-i cum te simți și de ce ai nevoie, fără să ataci.

7.    Rezistă tentației de a ieși câștigătoare. Nu aceasta este ideea. Ideea este să rezolvați problema, nu să demonstrezi cu orice chip că ai dreptate.

8.    A doua zi spune-le copiilor că ați rezolvat problema, iar, dacă tot nu ești de acord, împachetează în așa fel informația astfel încât ei să înțeleagă că faceți toate eforturile pentru a îndepărta orice conflict.

Este greu, într-adevăr, mai ales în momente critice. Fiecare dintre noi trecem prin asta și probabil cel mai important lucru este să de dăm seama de ceea ce contează cu adevărat: ne iubim și trebuie să facem totul pentru binele copiilor noștri.

Laura Markham vine pe 13 mai la București, unde va susține două conferinţe dedicate părinţilor şi celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor. Conferinţele, care se vor intitula Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoţional, îşi propun să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile de întrebări şi răspunsuri care le succedă şi în care publicul poate interacţiona direct cu specialistul american. Înscrierile sunt disponibile AICI.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5545 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.