Acasa | Familie | Cum să evitaţi izbucniri şi crize de nervi de faţă cu copiii

Strategii pentru părinţi furioşi

Cum să evitaţi izbucniri şi crize de nervi de faţă cu copiii

 SHARE  

Adaugat in 23 noiembrie 2011

Cum să  evitaţi izbucniri şi crize de nervi de faţă cu copiii

"Tu nu o să înveţi niciodată" / Foto: PhotoXpress.com

Furia este una dintre cele mai comune emoţii şi este normal ca un părinte să se enerveze pe propriii copii. Însă modul în care un părinte gestionează această furie este foarte important pentru o relaţie sănătoasă între părinte şi copil. Şi să nu uităm, nu este vorba numai de copii: partenerul de viaţă, părinţii, fraţii, socrii pot creşte nivelul de stres al părinţilor.

                .

Indiferent care este cauza sau ţinta spre care furia noastră se îndreaptă, experţii sunt de acord că modul de exprimare al furiei poate fi dureros şi nu rezolvă niciodată o problemă. Aşadar, este important să  ne descurcăm cu sentimentele de furie fără a afecta personalitatea copilului.

Cum ne putem controla aceste sentimente?

   1. Ieşiţi sau aşteptaţi - atunci când vă simţiţi furios, retrăgeţi-vă din situaţie până vă calmaţi.

   2. "Eu", nu "tu"- evitaţi să vă atacaţi copilul cu afirmaţii de genul "tu nu o să înveţi niciodată", "tu eşti aşa un smiorcăit". În schimb, gândiţi în termeni referitori la propria persoană "Mie nu îmi place să adun hainele după tine".

   3. Scrieţi. Dacă sunteţi prea furioşi pentru a vorbi, atunci nu o faceţi. În cazul în care copilul citeşte deja, exprimaţi-vă sentimentele în scris. Câteodată, timpul pentru căutarea unei foi şi a unui pix vă mai reduce din furie.

   4. Rămâneţi  în prezent, nu acuzaţi pentru greşeli trecute sau pentru ce credeţi că va face în viitor. Referiţi-vă doar la problema prezentă.

   5. Reintroduceţi sentimentele bune. Când le pierdeţi, reconectaţi-vă cu copilul dumneavoastră cât de curând puteţi. Asta înseamnă, de exemplu, să spuneţi că vă pare rău şi să îmbraţisaţi copilul. În cazul copiilor mai mari, puteţi oferi explicaţii - de ce aţi fost furios/furioasă- alături de scuze. Nu vă temeţi că scuzele vă vor diminua autoritatea deoarece scuzele arată copilului că îl respectaţi şi îl învaţă faptul că oricine poate greşi la un moment dat.

   6. Recunoaşteţi care este problema. Este un comportament al copilului sau sunteţi obosit, vă simţiţi supraîncărcat la serviciu, sunteţi supărat pe partenerul de viaţă, mamă sau şef? Fiţi conştient de momentele în care sunteţi mai vulnerabil la furie şi rezistaţi urgenţei de a transmite sentimente negative copilului dumneavoastră.

   7. Copiii nu sunt singurii care îi înfurie pe părinţi. Rudele care critică, judecă şi interferează cu regulile din familie, pot crea tensiune. Este recomandat ca părinţii să stabilească limite în avans pentru bunici sau alte persoane care devin prea implicate şi să îi ajute să înveţe cum să respecte aceste reguli. De exemplu, dacă un bunic oferă prea multe dulciuri copilului, părintele îi poate explica faptul că medicul pediatru le-a recomandat cât mai puţine dulciuri. Dacă un bunic sau o altă rudă face temele în locul copilului, explicaţi faptul că profesorul a cerut ca elevii să facă tema independent.

   8. Stilul diferit de educare al partenerului poate fi o altă sursă de stres. Este util un parteneriat între părinţi – un angajament prin care părintele care a fost implicat într-o situaţie cu copilul să managerieze această problemă până la sfârşit, fără să fie influenţat de celălalt partener. Însă, dacă unul dintre părinţi devine furios, celălalt îl poate ajuta să se calmeze.

   9. Faceţi pentru dumneavoastră  şi restul familiei un tabel şi adăugaţi un sticker de fiecare dată când unul dintre membrii familiei are o manifestare de furie. Atunci când un membru al familiei adună mai multe stickere, este timpul să vorbiţi despre ce se întâmplă.

  10. Puteţi avea la îndemână  un reportofon sau un casetofon pentru a vă înregistra. Când simţiţi că veţi exploda, porniţi înregistrarea. Ascultaţi apoi ce aţi înregistrat şi imaginaţi-vă că dumneavoastră sunteţi copilul.

Nota redactiei: Acest material de informare face parte din campania de educare și de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor, derulată de organizația Salvați Copiii, în perioada septembrie 2011-decembrie 2011, și este pus la dispoziția presei pentru a fi utilizat. Campania se intitulează  ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie, umilinţa și neglijenţa în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea își propune să ofere adulților metode alternative și sprijin de specialitate pentru creșterea copiilor într-un mod pozitiv. Salvaţi Copiii a dezvoltat în cinci orașe din ţară (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș)  Centre de Consiliere pentru Părinţi, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru părinţi și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interacţionează cu copii. La București, Salvaţi Copiii a înfiinţat de asemenea Centrul de Educaţie Emoţională și Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenţi. Datele de contact ale centrelor se găsesc pe www.salvaticopiii.ro.Autor: Andreea Biji, psiholog Salvaţi Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail

10725 citiri

51 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.