Acasa | Familie | Cum să faci faţă crizelor copiilor

Cum să faci faţă crizelor copiilor

 SHARE  

Adaugat in 27 martie 2012

Cum să faci faţă crizelor copiilor

Crizele copiilor. Foto: Photoxpress

Un capitol foarte sensibil în educaţia copiilor sunt crizele – de personalitate, de nervi, de răsfăţ… Fiecare părinte le dă propria definiţie. Ai întâlnit deseori situaţii în care copilul se tăvăleşte la propriu prin magazine pentru a i se cumpăra diverse lucruri (dulciuri, jucării etc.).

Să însemne asta că au dat părinţii greş la capitolul educaţie copii? Nu sunt oare părinţi buni? E copilul prea răsfăţat? Aceste întrebări ţi-au trecut prin minte când ai fost martorul unei situaţii de acest gen, dar şi când propriul copil s-a manifestat astfel.

De ruşinea celor din jur, unii părinţi cedează în faţa insistenţelor copiilor. E oare o astfel de situaţie fără ieşire? Nu neapărat. Trebuie doar să înţelegi ce se petrece în inima şi în mintea copilului. Aceasta este cheia succesului în educaţia copiilor: să-i înţelegi. Un astfel de copil nu este neapărat prost crescut, răsfaţat, needucat sau orice alte epitete se mai găsesc prin mintea "martorilor oculari". Ei s-au născut cu alt tip de necesităţi. E ca şi cum ar fi un motor de putere mare care nu ştie cum să meargă la turaţie mai mică. Ei trebuie să fie "antrenaţi" să-şi controleze suişurile şi coborâşurile din viaţă fără a face rău celorlalţi şi fără a-şi face rău singuri.

Pentru a putea da o educaţie copiilor cu acest tip de necesităţi trebuie să înţelegi că ei sunt diferiţi, se simt diferiţi, se simt neînţeleşi şi se intră într-un cerc vicios. Cu cât se simt mai neînţeleşi, cu atât cer mai mult, şi cu cât cer mai mult cu atât primesc mai multe refuzuri. Cu cât primesc mai multe refuzuri cu atât se simt mai neînţeleşi. Iar de aici răbufnirile, crizele, frustrările că pentru ei nu este niciodată momentul potrivit pentru a li se îndeplini dorinţele.

Şi atunci, care este soluţia pentru a gestiona această situaţie destul de sensibilă din educaţia copiilor? Ce are de făcut un părinte care se confruntă cu acest tip de problemă? Să-i facă pe plac tot timpul? NU. Să nu-i facă pe plac? NU. Să-l mituiască, să-i dea altceva în schimb? NU.

Pentru educarea copiilor care au nevoi ridicate, singura soluţie este să-i dai sentimentul de putere, sentimentul că este important şi că părerea şi nevoile lui contează pentru tine.

Cum faci acest lucru?

În primul rând, spune din când în când şi DA, când se poate. În acest fel se va simţi ascultat şi apreciat. Cere-i părerea de fiecare dată când mergeţi la cumpărături: "Ce zici să luăm, mere sau pere?", "Să cumpărăm un kilogram de portocale sau două?". Întreabă-l cu ce vrea să se îmbrace când plecaţi la grădiniţă/şcoală. Cere-i părerea cu ce să te îmbraci tu. Cere-i sfatul ce să pui la mâncare. Şi lasă-l să aleagă dintre două, maximum 3 variante. În acest fel, respectul de sine al copilului va creşte simţitor şi nu va mai avea nevoie de crize pentru a se considera important.

Nu se negociază orele de culcare, orele de masă sau dacă a lovit un părinte, un frate sau un copil de la grădiniţă, şcoală, parc etc.

În al doilea rând, consecvenţa părinţilor este vitală în educaţia copiilor. Dacă ai hotărât că a avut un comportament neadecvat şi ai setat o consecinţă, ţine-te de ea. Ai spus "Dacă faci X, rămâi fără televizor două zile!", nu renunţa la jumătatea drumului. Fără nici un avertisment, fără să rosteşti vreun cuvânt atunci când a făcut respectiva boacănă, te duci şi scoţi televizorul priză, din cameră chiar, dacă e nevoie.

Meseria de părinte nu e uşoară, e chiar foarte complicată. Fiecare copil e diferit şi fiecare are nevoile lui. Experienţa ta ar putea fi de folos şi altor părinţi. Tu cum gestionezi situaţia când copilul tău face o criză?Autor: SfatulParintilor.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
crizeplanscopiieducatiecresteredezvoltarepsihologia copiluluirecomandari CITESTE MAI MULTE DESPRE

8385 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.