Acasa | Familie | Cum să fii o mamă relaxată când în inima ta e o fetiță care plânge?

Cum să fii o mamă relaxată când în inima ta e o fetiță care plânge?

 SHARE  

Adaugat in 23 mai 2017

Cum să fii o mamă relaxată când în inima ta e o fetiță care plânge?

Tristete. Foto: pixabay.com

Suntem o generație de mame încrâncenate. Oricât ne-am strădui să fim vesele și împăciuitoare în familie, oricâte cărți care să ne ajute să fim zen am citi, tot se vede de la o poștă că suntem încrâncenate. Ne dorim atât de tare să ne creștem copiii altfel față de cum am fost crescute, încât facem din asta o obsesie care nu face decât să ne alimenteze stresul și încrâncenarea.

Și nu e nimic rău în a ne dori să fim mame bune, calde, blânde și înțelegătoare, însă mi-e teamă că nu cu îndârjire și cu zeci de cărți de parenting pe noptieră putem face asta. La conferința Laurei Markham din 13 mai, o mămică a întrebat-o pe aceasta, plângând, dacă este oare suficient ce și cât face pentru copilul ei. Spunea că a fost crescută altfel, privată de dovezi de iubire, și că, oricât s-ar strădui, uneori simte că o dă în bară cu propriul copil. Markham a felicitat-o pentru curajul de a avea puterea să-și recunoască neputința și a asigurat-o că fiecare mamă din sală simte la fel într-o măsură mai mică sau mai mare.

Unele dintre noi cărăm bagaje emoționale grele. Avem dureri din propria copilărie pe care nici acum nu știm să le tratăm, să le numim, să le explicăm. Avem supărări care ne întunecă mintea uneori și care ne fac să răbufnim și să ne vărsăm năduful asupra celor mai apropiați: partenerul de viață și copiii. Apoi vin remușcările. Și iar citim, iar mergem la conferințe, iar căutăm pe net comunități de mămici informate și deștepte care să ne arate calea cea dreaptă. Și o vreme totul merge perfect, dar o comitem din nou și o luăm de la capăt, cu și mai multă înverșunare.

Mi-e teamă că suntem ca un șoarece pe roată. Alergăm ca disperatele după perfecțiune, după rețete de succes, după ”cinci pași simpli prin care….”. Ne întrebăm în permanență ce alegeri să facem pentru copil, cum să îl ajutăm să înțeleagă lucruri, cum să-l creștem pentru a nu se îndoi vreodată de iubirea pe care i-o purtăm, cum să-i fie cald, cum să-i fie bine. Iar asta e nobil și înduioșător.

Dar de copilul din noi cine se mai ocupă? În fiecare dintre noi, mămicile încrâncenate, există o mică Maria, o mică Cristina, o mică Mihaela care încă așteaptă să fie salvată. Sigur, o putem ignora toată viața, pentru că prioritatea noastră acum e copilul din fața noastră, nu cel interior. Dar lucrurile se leagă. Și dacă n-o putem mângâia și consola pe mica fetiță din noi, vom alerga în continuare ca șoricelul, fugind după himere.

E nevoie de multă introspecție și muncă să mai poți consola copilul din tine. Ani de terapie, spun unii. Ca să-ți poți linge rănile, trebuie să le scoți de sub bucățile de plasture pe care le-ai tot lipit, una peste alta, sperând că se închid singure și uiți. Să o lăsăm pe micuța Maria, Cristina, Mihaela  să-și numească toate spaimele și să-și plângă toate durerile. Și atunci, încrâncenarea va trece.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3225 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.