Acasa | Carte si Film | Cum să scrii despre Radu Afrim?

FOTOGALERIE

Cum să scrii despre Radu Afrim?

 SHARE  

Adaugat in 20 noiembrie 2012

Cum să scrii despre Radu Afrim?

Spectacol de Radu Afrim. Foto: Bogdan Manea

“... cred că ar ieși un articol minunat dacă ați scrie şi câteva paragrafe.” Cuvintele redacției. Simplu, aparent.

Dar cum să scrii despre Radu Afrim?

Știi spectacolul, ai fost acolo. Știi ce ai văzut, știi ce ai auzit. Știi ce ai simțit schimbat în tine, în momentul când ieșeai din sală. În momentul acela scurt, de concluzii : “A fost mișto!” sau “N-am înțeles nimic”. Știi toate acestea. Dar cum să îți dai seama de vârtejul de idei, viziuni, forme, fraze pe jumătate spuse care au dus la coagularea show-ului final?

Poți doar să spui scurt “Nu știu, așa am simțit.”
Și acesta este adevărul.
Pentru că pe Radu Afrim nu-l vezi. Nu-l auzi. Îl simți.

De la prima scenă.
Cu o mână sigură îți smulge masca de adult. Masca aceea la care ai trudit atât, cu tabu-uri, cu “așa nu se face”, cu “ce-o să zică lumea”. Pur și simplu, masca asta dispare brusc. Și rămâi gol și vulnerabil într-un spațiu în care există doar povestea creată pentru tine, cel suspendat ca o păpușă în sala de spectacol.

Imobilizat în spațiul din afara scenei, poți doar să participi cu privirea, cu visele, cu jocurile fantastice ale copilăriei, cu eresurile adolescenței. Cu tot ce ai tânjit vreodată să faci sau să fii. Dar ai fost oprit de alții sau (mai grav) chiar de tine. Și apoi ești aruncat în marea de posibilități, iscate chiar de dorințele tale dacă s-ar fi împlinit pe undeva, prin viața ta.

Te aruncă înapoi în copilărie. Când visurile, jocurile, puterile tale fantastice, până și micul atotputernic  “... ziceam că eu sunt...” se loveau crud de pereții de sticlă puși de adulți.
Te aruncă înapoi în adolescență. Când timpul era nesfârșit, când soarele era obligat sa răsară, când școala era făcută doar pentru a te strânge alături de semizeii asemeni ție, când furia ta și micile nebunii se loveau crud de aceleași ziduri de sticlă...

Te aruncă înainte, în bătrânețea decrepită. Bătrânețea în care nu accepți să nu mai fii frumos. Să nu mai fii tânăr. Să nu mai fii puternic. Că pielea ți se scorojeste. Că mușchii ți se usucă pe oase. Că părul tău, cel frumos și moale seamănă acum cu iarba arsă. Că miroși rânced, a bătrân.
Te aruncă în disperare, în furia seacă și neputincioasă. Te aruncă în nevoia patetică de a arăta că încă ești ce ai fost și chiar cu mult mai strălucitor. Te aruncă în disperarea gâfâielii sufocate după o simpla mișcare grotesc-grațioasă.

Da. Radu Afrim îți arată oglinda. Oglinda aceea care te arată fără fardurile conformiste ale societății și bunei-creșteri.
Te lasă sau gol și îngândurat, sau indignat și înfofolit până în gură în zdrențele “personalității sociale”.
Te lasă cu gustul ciudat al filmelor lui Fellini, lui Antonioni, lui Murnau, lui Waters... Filme care te-au țintuit în fotoliu (sau în picioare, sau chircit pe scările sălii de cinema - acolo unde ai prins loc). Și care ți-au lăsat, undeva în adânc, zborul prăfuit al fluturilor de noapte.
Te lasă ca pe un actor ce joacă toată piesa în genunchi și de-abia la Grand Finale își dă seama că nu mai poate sta drept, în picioare.
Dar, inexplicabil, e fericit.

Stimată redacție, ce-as putea spune? Sunt un vânător de lumini, umbre și jumătăți de gest.
Nu sunt cronicar de teatru, nu sunt jurnalist, nu sunt nici măcar un spectator avizat.
Ba chiar am profitat de șansa să mă pot ascunde în spatele aparatului.
Pe Radu Afrim nu poți să-l explici. Nu poți să-l descrii.
Poți doar să-l trăiești.

Galerie imagini

 
 
 
 
 
 


Autor: Manea Bogdan
 


 SHARE :  Trimite pe mail
radu afrimcafe godotspectacolteatruimaginimanea bogdan CITESTE MAI MULTE DESPRE

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.