Acasa | Casa si gradina | Cum să-ţi complici viaţa în 12 paşi simpli

Cum să-ţi complici viaţa în 12 paşi simpli

 SHARE  

Adaugat in 2 iunie 2012

Cum să-ţi complici viaţa în 12 paşi simpli

Miniaturi. Foto: Bonsaitalk.com

Pfuuu, ce urât era afară în urmă cu doar câteva zile! Numai când mă uitam pe geam şi mă pătrundea până la piele ploaia cea măruntă... Aş fi făcut orice, dar orice, indiferent cât de inutil sau de prostesc, numai să nu mă pui să merg să iau o pâine, ca să nu mai vorbesc de drumul până la serviciu.

Şi am găsit! Cel mai inutil şi mai simpatic lucru pe care am de gând să îl fac: o căsuţă pentru spiriduşul care tot scoate zgomote ciudate atunci când nu sunt atentă şi care se distrează pe seama mea, rătăcindu-mi lucrurile prin casă. Am dat peste un proiect foarte interesant, cu explicaţii clare şi detaliate, pe Bonsaitalk.com şi o să-ţi povestesc şi ţie cum stă treaba, aşa cum am înţeles-o eu. Cine ştie, poate că şi tu ai nevoie de un pretext să scapi de mersul la pâine. Până la Crăciun!

.1. Strânge materialele de care ai nevoie
1.a. În proiectul original, suportul este din ceramică şi a fost comandat de nenea care a făcut aranjamentul la un atelier de ceramică. Ca să arate bine, spune nenea, trebuie să fie oval, plat, subţire şi, ce e cel mai important, să aibă atât găuri de drenaj, cât şi nişte (aici sunt 6) găuri mici, aproape de margine, prin care se vor prinde de suport copacul şi faţada, cu ajutorul unor sârme. Vei vedea mai încolo ce şi cum.
Având în vedere că e destul de greu să găseşti aşa ceva la magazin, poţi folosi un platou ceramic (există burghie pentru ceramică) sau o tavă de metal/plastic de prin casă, deşi ultima soluţie nu va arăta prea bine. Oricum, suportul trebuie să fie rezistent la apă.
1.b. Copacul este un bonsai de ulm, mai precis Ulmus parvifolia; specia a fost aleasă pentru că este caracteristică zonei temperate. Poţi folosi şi o creangă uscată, contorsionată, cu un aspect interesant, doar că... nu vei mai avea plăcerea să o vezi înverzind la primăvară. Dacă foloseşti bonsai, este bine să aştepţi până în momentul în care planta intră în perioada de repaos (i-au picat toate frunzele), pentru ca stresul plantării să fie minim.
În ceea ce priveşte plantele, mai ai nevoie de câteva petice de muşchi.

.1.c. Cărămizile miniaturale vor fi confecţionate din aşchii de ţiglă. Este foarte important să fie drepte şi egale, pentru a arăta bine. Nenea a reuşit să le obţină tăindu-le dintr-o bucată de ţiglă foarte subţire, dar mă gândesc că ar fi mai simplu să le faci din bucăţele egale de beţe de chibrit, vopsite în cărămiziu şi lăcuite.
Tot beţe de chibrit poţi folosi şi pentru confecţionarea gardului. Mai ai nevoie de o bucată de plasă pentru ţânţari, de ciment, de o uşă şi de o fereastră şi de câteva pietricele pentru pavaj, dar toate la timpul lor.

.2. Zideşte faţada
2.a. Aşază pe masă o foaie de plastic - aşa faci mai puţină mizerie, iar lucrarea nu se va lipi de blatul de lucru. Decupează o bucată dintr-o plasă de ţânţari, aceasta va funcţiona ca o armătură şi va face faţada mai rezistentă.
2.b. Ai nevoie de două obiecte cu baza rotundă: unul mai mare pentru a modela uşa şi unul mai mic pentru fereastră. Poţi folosi dopuri de pet, dopuri de la sticlele de vin, piese de la jocul de dame, etc. Pune un strat subţire de ciment peste plasă, pune forma rotundă, apoi aşază bucăţelele de ceramică în jurul ei. Repetă figura la o distanţă de 4-5 cm.
2.c. Întinde un strat subţire de ciment între uşă şi fereastră şi începe să zideşti faţada cu bucăţelele de ceramică rămase.
Cimentul se întăreşte destul de repede, dar nenea spune că este bine să aştepţi o săptămână până se usucă în totalitate, altfel e posibil să se desprindă cărămizile.

3. Alege finisajele
În proiectul original, fereastra a fost confecţionată dintr-o bucată de plastic negru reflectorizant, peste care au fost lipite două bucăţele de lemn în cruce. Mă întreb cum ar arăta un geam făcut dintr-o bucată decupată dintr-un CD. De asemenea, în original, uşa a fost realizată din mici şipci de lemn, dar mă gândesc că ar merge la fel de bine şi o felie dintr-un dop de plută sau de cauciuc. Astfel de detalii rămân, bineînţeles, la latitudinea şi imaginaţia fiecăruia.

.4. Plantează copacul
4.a. Lipeşte bucăţele de plasă de ţânţari peste găurile de scurgere ale suportului pentru a nu se înfunda.
4.b. Modelează pe marginea suportului un brâu de lut; acesta va susţine pământul aranjamentului.

4.c. Pune puţin pământ într-un capăt al suportului şi aşază peste el bonsaiul cu tot cu pământul în care fusese plantat. Fixează bine rădăcinile de suport cu ajutorul unor sârmuliţe, având grijă să nu le răneşti, pentru că poţi omorî copacul. Plantează peste pământ câteva bucăţele de muşchi şi ai grijă să menţii aranjamentul umed în permanenţă, dar fără ca apa să mustească.

.5. Confecţionează postamentul faţadei
Pune în tavă o folie de plastic, toarnă un strat de ciment prin care treci două sârme, ca în imagine. Apoi fixează bine faţada şi ai răbdare să se usuce. Când e gata, dă jos foaia de plastic; vei rămâne astfel cu un perete cu talpă - o construcţie foarte stabilă în felul ei.
Potriveşte-o în locul final, lipită de trunchiul copacului, apoi leag-o bine de suport cu ajutorul sârmelor.

Idee
În proiectul original geamul şi uşa au fost adăugate ulterior, dar mie mi se pare c-ar fi fost mai simplu să le lipesc după ce-aş fi terminat de confecţionat faţada.

.

6. Construieşte casa
În spatele faţadei a fost aşezat un burete vegetal (din acela folosit pentru aranjamentele florale). Bucata a fost tăiată în aşa fel încât să fie ceva mai scundă şi puţin mai lungă decât faţada, de care a fost prinsă cu nişte sârmuliţe. În spatele lui a fost ridicat un perete de lut. Acesta porneşte din brâul de lut şi este puţin mai înalt decât faţada. S-a format astfel o cavitate care poate fi umplută acum cu pământ. După ce se întăreşte lutul, bineînţeles. :)


.7. Adaugă un strat de pământ
Peste toată povestea se pune pământ de flori amestecat cu nisip sau cu pietriş cu granulaţie foarte fină, pentru a asigura un drenaj bun. Poţi folosi nisip decorativ pentru acvariu, dar ia unul necolorat - cu cât mai puţine chimicale, cu atât de bine. Umple spaţiul dintre peretele de lut şi faţadă, rotunjind movila pentru a arăta ca panta domoală a unui dâmb. Pune un strat subţire de pământ şi în partea din faţă a casei..8. Fixează gardul
În proiectul iniţial, gardul a fost realizat din şipci subţiri de lemn tăiate cu un briceag, dar ca să scapi de etapa asta - mai ales că e foarte greu să faci beţele egale - poţi folosi beţe de chibrit. Sau, pentru un aspect mai rustic, rămurele. E bine să le dai cu un lac sau cu o vopsea rezistentă la apă, ca să nu ai surpriza că după o vreme au putrezit. Apoi le legi între ele cu un fir dublu de sârmă, ca în imagine, confecţionând astfel două bucăţi de gard, una mai lungă şi una scurtă. Apoi înfigi gardul în spatele brâului de lut.

Chichiţe:
*Lasă beţele din margini mai înalte, ca să arate ca nişte stâlpi de poartă.
*Nenea a aşezat poarta în dreptul uşii, dar nu e musai, doar că dacă pui poarta mai acana, poteca până la intrare va fi oblică/şerpuită.

.9. Aşază pavajul casei
Foloseşte câteva aşchii de piatră pentru a construi o potecă din poartă până la intrarea în căsuţă; pavajul poate fi prelungit şi pe lângă peretele casei. Potriveşte pietrele, memorează locul fiecăreia sau, ca să-ţi fie mai uşor, fotografiază-le. Ia o folie de plastic, întinde pe ea un strat subţire de ciment, pune pietrele în aceeaşi ordine şi aşteaptă ca cimentul să se întărească. Ia pavajul astfel format şi potriveşte-l în loc. Ai grijă să aibă ceva pământ sub el, mai pune puţin pe lângă, mai presară şi pe deasupra, ca să fixezi poteca bine.

10. Plantează muşchi
Ţii minte când îţi povesteam că muşchiul este foarte decorativ şi merge la fix în grădinile miniaturale? Ei bine, nenea a folosit pentru proiectul lui vreo patru soiuri de muşchi, dintre care pe cel cu fire mai lungi l-a plantat pe acoperişul casei. Pentru a scuti nişte bani, tu poţi să foloseşti un singur soi, adică pe cel pe care (încă, dar nu pentru multă vreme) îl mai găseşti în spatele blocului.

.11. Finisează detaliile pentru un aspect cât mai natural.
11.a. Umple cu pământ toate spaţiile rămase libere între pietrele din pavaj sau între casă şi copac şi plantează cu grijă fire de muşchi.
11.b. Nenea nu menţionează cum a prins mânerul de la uşă, dar presupun că şi floarea unui cui ar merge foarte bine.

11.c. Mătura poate fi făcută dintr-un băţ de chibrit şi câteva fire de iarbă uscate.

12. Întreţinere
Nu va fi la fel de greu de întreţinut ca o grădină normală. Nu va trebui să sapi, să pliveşti, să tunzi gazonul, sa te cerţi cu vecinii (poate doar cu cei imaginari, şi doar în joacă). E suficient să pulverizezi apă din când în când pentru a menţine pământul umed şi, când vine vremea, poţi pune puţin fertilizant special pentru bonsai în apa cu care stropeşti.

Ta-daaaam!

.Autor: Madam Florance
 


 SHARE :  Trimite pe mail
hobbygradinaritpasiuneminiaturimadam floranceplanthalia.ro CITESTE MAI MULTE DESPRE

16832 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.