Stres in timpul sarcinii. Foto: sxc.hu
Dar e normal sa fie asa pentru ca de acum traiesti pentru doi si trebuie sa fii atenta la tot ceea ce faci, mananci, bei, simti sau gandesti. Si sa stii ca este normal sa te gandesti si la sanatatea copilului tau, la viata lui si la cum o va schimba el pe a ta.
Toate aceste sunt etape pe care nu le poti evita. Dar daca toate aceste elemente se aduna si iti provoaca o criza de anxietate care incepe sa iti influenteze viata de zi cu zi, atunci este cazul sa gasesti o solutie.
Mai intai, cauta sa discuti cu partenerul tau, sa ii impartasesti grijile tale si tot ceea ce te inspaimanta, chiar daca aceste ganduri au legatura si cu el. Este foarte posibil ca el insusi sa ascunda niste temeri proprii. Este bine sa comunicati si sa pastrati o relatie cat mai deschisa.
De asemenea, nu ar strica sa discuti aceste lucruri cu familia sau chiar cu prietenii apropiati. Insa o solutie mai aparte este sa te imprietenesti cu alte viitoare mamici, impartasindu-va una alteia bucuriile si grijile acestei perioade.
Si nu uita, daca suferi de anxietate puternica sau ai un motiv anume de ingrijorare, vorbeste cu medicul tau, s-ar putea sa fie intr-adevar o problema si cu cat este descoperita mai repede cu atat mai bine, atat pentru tine cat si pentru copil.
Daca sunt stresata, copilul meu va fi afectat?
Desi viata moderna a inceput sa fie echivalenta cu un grad ridicat de stres, cronicizarea acestei stari iti poate creste riscurile de a naste inainte de termen si de a avea un copil sub greutatea normala. Asa ca, daca esti obisnuita sa iti pese de ceilalti si sa pui suflet in tot ceea ce faci, sarcina este un motiv excelent sa devii putin mai egoista.
Copilul tau are nevoie sa ai grija de tine. Invata cum sa iti controlezi stresul.
Cum pot sa ma calmez?
Iata cateva sfaturi despre cum sa iti controlezi stresul si sa iti reduci nivelul de anxietate, atat acasa cat si la munca.
- Incepe prin a invata sa spui "nu". Renunta la ideea ca tu le poti face pe toate pentru ca... nu poti. Asa ca invata sa iei lucrurile mai incet si sa mai ceri si ajutorul prietenilor din cand in cand.
- Renunta la o parte din sarcini, foloseste timpul astfel obtinut pentru a te relaxa, a te odihni sau a citi o carte.
- Obtine concedii cat mai dese de la munca, pentru ca odihna acasa te va ajuta sa te relaxezi.
- Fa exercitii de respiratie sau yoga.
- Fa miscare, inoata sau fa alte sporturi usoare.
- Mananca sanatos si echilibrat.
- Culca-te devreme, corpul tau face ore suplimentare si asa in perioada sarcinii.
- Nu te incarca cu prea multe informatii cu privire la sarcina, cu cat stii mai multe despre boli, afectiuni si alte probleme, cu atat o sa ti se para mai probabil ca si tu ai ceva.
- Daca simti ca nu mai poti, vorbeste cu medicul tau ca sa iti dea o trimitere la terapeut. Comunica si fii deschisa.