Acasa | Familie | Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

 SHARE  

Adaugat in 14 februarie 2014

Cum transformi 2% şansă de supravieţuire în 100% viaţă?

Degetica. Foto: salvaticopiii.ro

Se spune că sentimentul matern este unic şi nu poate fi descris în cuvinte. Orice mamă ce aşteaptă naşterea  bebeluşului ei are emoţii greu de stăpânit, iar curiozitatea de a-și vedea în braţe micuţul om  face ca acest moment să fie într-adevăr o minune.

Pentru Alina, o mămică de 33 de ani din Roznov, emoţiile au fost şi mai mari pentru că se afla la a cincea sarcină, primele fiind pierdute după câteva săptămâni. La naştere a descoperit nu numai o minune, dar şi cel mai mic copil născut în judeţul Neamț, cântărind numai 680 grame la doar 24 săptămâni de sarcină.

Medicii au numit-o „Degețica” şi i-au oferit cea mai bună îngrijire timp de 3 luni, deşi protocoalele cereau să fie trimisă la Iaşi, unde însă nu mai erau locuri pentru copii prematuri și a fost refuzat transferul.

„Am muncit mult în timpul sarcinii pentru că nouă ne stricase casa apa, la inundațiile de acum vreo doi ani. Am vrut ca înainte de a naște să am totul pregătit și am stat cu mâinile în apă și în lut până în ultimul moment. După ce am născut, medicii mi-au dat copilul în brațe și au spus că șansele ei de a trăi sunt foarte mici. Am plâns toată noaptea, m-am rugat și am sperat din tot sufletul să trăiască. A doua zi am întrebat dacă mai e vie, iar o asistentă mi-a spus că da, că luptă pentru viața ei.“

Echipa incredibilă de medici a Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a reuşit să transforme 2% şanse de supraviețurire în 100% viaţă, cu ajutorul Narcisei, fetiţa care şi-a dorit să trăiască.

După 3 luni și jumătate, Alina şi „Degețica”, ce cântarea deja 2500 grame, au fost externate. Cu ajutorul echipamentelor donate în 2012 de Salvaţi Copiii, dar şi datorită pofesionalismului echipei de medici, fetiţa a fost salvată şi externată ca fiind un copil perfect sănătos.

Din păcate, România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, 1 copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore. Salvaţi Copiii România a iniţiat în 2010 proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la 5 ani.

Prin  acest proiect ne propunem diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub 5 ani, până în 2015, tocmai pentru ca povești de supraviețuire ca cea a Narcisei să fie cât mai multe.

Până în acest moment, Salvați Copiii a lucrat în 31 de comunități defavorizate, numai în perioada octombrie 2010-decembrie 2013 cuprinzând un număr de 6930 de beneficiari, dintre care: 5.356 copii 0-5 ani, 941 mame tinere și 633 gravide. De asemenea, a sprijinit mamele atât cu servicii de educaţie pre şi postnatală, dar şi cu produse igienico-sanitare. În comunităţile în care s-a desfăşurat programul nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.

Organizația Salvați Copiii a reușit anul trecut să doteze 18 maternităţi cu echipamente medicale performante, aşa cum sunt cele din maternitatea din Piatra Neamț, iar anul acesta, prin bunăvoinţa donatorilor săi, va continua cu încă 25 de maternităţi în oraşele: Piteşti, Bacău, Braşov, 3 maternităţi în Bucureşti, Reşiţa, Caransebeş, Constanţa, Craiova, Segarcea, Hunedoara,  Iaşi, Hârlău, Târgu-Mureş, Roman, Ploieşti, Sibiu, Botoşani, Vatra-Dornei, Arad, Timişoara, Vaslui, Focşani, Cluj-Napoca.

Puteți susţine în continuare această campanie printr-un simplu SMS la 8833 (2 euro) sau redirectionand 2% din impozitul pe venit: salvaticopiii.ro.

Ajută și tu un copil să trăiască!Autor: Organizația Salvați Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail

2532 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.