Acasa | Familie | Cum să le vorbim despre moarte copiilor

Cum să le vorbim despre moarte copiilor

 SHARE  

Adaugat in 11 aprilie 2014

Cum să le vorbim despre moarte copiilor

Discuția despre moarte. Foto: sxc.hu

Copiii noștri trăiesc într-o societate în care moartea este tot mai invizibilă. Boala care o precede se petrece la spital, iar de înmormântare se ocupă o firmă de servicii funerare.

În cele mai multe cazuri, copiii sunt feriți de participarea la înmormântări. Chiar și animalele de casă au încetat să mai moară pe canapeaua familiei și sunt eutanasiate de medicul veterinar, departe de ochii copiilor.

Experiența morții a devenit astfel inaccesibilă copiilor noștri, devenind un fapt înspăimântător și exotic pe care nu știu cum să-l integreze în ceea ce știu despre lume.

Vă mai amintiți anii petrecuții la țară, la bunici?

Pentru copilul crescut la țară, înmormântările erau o prezență acceptată. Evenimentul era trăit de întreaga comunitate, cu ritualuri și roluri bine determinate. Chiar și copiii știau ce au de făcut: strângeau, de pildă, monedele aruncate la răscruce de drumuri și primeau pomană coliva dulce ca o prăjitură.

La biserică, preotul vorbea despre ce se întâmplă după moarte și astfe părinții și bunicii erau scutiți de întrebări incomode despre moarte. Moartea era o parte din viață: oameni și animale mureau și asta nu părea să oprească lumea în loc.

Pentru copilul urban, moartea nu mai este o prezență obișnuită. Dimpotrivă, a devenit o întâmplare exotică și, prin urmare, cu atât mai înfricoșătoare. Iată deci de ce, într-o lume care a scos moartea în afara zidurilor cetății este cu atât mai important să le vorbim despre moarte copiilor noștri, de îndată ce ei încep să pună întrebări.

Iată cinci sfaturi care vă vor ajuta să construiți un dialog cu copiii voștri, încă de la cele mai mici vârste:

5 reguli care fac mai ușoară discuția despre moarte

1. Regula de aur, care se aplică și în cazul altor subiecte greu de abordat cu copiii, este: nu răspundeți întrebărilor care nu vi se pun. Răspundeți punctual și onest întrebării adresate și încercați să nu dați prea multe detalii necerute.

Copilul a  întrebat de ce nu mai este bunicul la el acasă, răspundenți simplu: “A murit”. Nu continuați cu detalii dacă cel mic nu vă cere explicit mai multe informații.

2. Nu evitați să spuneți ”Nu știu”, atunci când sunteți întrebat, de pildă, dacă există o altă viață după moarte. Îi puteți spune că nimeni nu știe ce este după moarte, că unii cred că este raiul, alții cred că ne reîntoarcem pe pământ într-un alt corp, dar nimeni nu știe cu certitudine ce se întâmplă.

3. Nu vă așteptați la o discuție unică și definitivă despre moarte. Pentru copiii, informațiile despre naștere, moarte, boală, sex sunt destul de greu de digerat, cu atât mai mult cu cât le sunt livrate în mod abstract.

De aceea, nu încercați să rezolvați problema morții odată pentru totdeauna, într-o singură sesiune de comunicare părinte-copil. Mai natural, și pentru voi și pentru copil, este să răspundeți întrebărilor pe măsură ce ele apar. Când informațiile sunt prea multe, copilul singur va știi să pună stop discuției.

4. Evitați asocierea cu somnul sau orice altă metaforă care nu spune morții pe nume. Dacă spuneți “bunica a adormit și a furat-o un înger”, s-ar putea ca cel mic să dezvolte foarte curând o teamă legată de momentul somnului. Nici “l-am pierdut pe bunicul” nu este o varianta mai bună: angoasa de separare a copiilor nu va face decât să devină mai puternică și se vor teme tot mai des că se pot “pierde” și ei sau unul dintre părinți.

5. Nu inventați povești în care voi înșivă nu credeți. Pentru persoanele cu convingeri religioase, situația este mai simplă. Dacă însă sunteți dintre cei nehotărâți, nu încercați să îi livrați copilului varianta cu raiul, îngerii și sufletul decât dacă voi înșivă credeți că așa stau lucrurile.

Nu orice discuție despre moarte trebuie să fie sumbră!

În plus, discuțiile despre moarte nu trebuie neapărat purtate în atmosfera sumbră cu care asociem aceste evenimente. Mi-l amintesc cu claritate pe băiatul meu de trei ani întrebându-și bunica ce se întâmplase cu câinele cel bătrân al familei.

“A murit”, i-a răspuns simplu bunică-sa. “Era foarte bătrân, s-a îmbolnăvit și a murit.”

“Și ce ați făcut cu el?”

(Copilul avea deci nevoie de mai multe informații legate de ce întâmplă cu noi, sau doar cu câinii, după moarte.)

“L-am îngropat. Am săpat o groapă în curte și l-am îngropat.”

“Cu ce ați săpat groapa?” a continuat el interogațiile, la fel de plin de curiozitate. (Era clar deja că informațiile despre moarte fuseseră mai mult decât suficiente pentru acea discuție matinală.)

“Am săpat groapa cu o sapă.”

“Hm,” a stat el și s-a gândit, “și ce culoare avea sapa?”

În concluzie, dragi părinți, nu vă temeți de discuțiile dificile!

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
totul despre mamecopiidiscutie moarteexplicatiirecomandarisfaturiidei CITESTE MAI MULTE DESPRE

5225 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.