Acasa | Familie | Da, am un copil "mai"… și îl înțeleg!

Da, am un copil "mai"… și îl înțeleg!

 SHARE  

Adaugat in 18 iulie 2017

Da, am un copil

Copil in parc Foto: morguefile.com

Se întâmplă, de foarte multe ori, să primesc tot felul de remarci asupra copilului. De la cele mai evidente, nevinovate și amuzante ("vezi că mergi în șosete pe stradă"), până la altele care nu fac decât să-mi îngreuneze mie situația și să-i strice copilului starea.

E mai zvăpăiat

Da, aleargă, se mișcă, se cațără, sare, țopăie… Așa e el. Adună copiii de la locul de joacă și inventează împreună tot felul de jocuri și joculețe. Sunt hoți, sunt șoareci și pisici, sunt vânători, sunt rechini, sunt războinici, au săbii invizibile pentru noi, dar foarte reale pentru ei, sunt lei și pantere, își fac armate și echipe. E copil.

E mai tupeist

"Cam răspunde", nu se lasă convins de orice, negociază, se opune, răstălmăcește, nu se sperie, nu dă înapoi și nu e receptiv la șantaj și condiționări. Caută să-și facă dreptate, nu e de acord cu unele reguli impuse de adulți, le demontează și demonstrează că sunt absurde. Își susține punctul de vedere și luptă pentru cauzele în care crede. Vrea să înțeleagă lucrurile, să le digere, să ia decizii, să fie factor în decizie, nu doar o marionetă care execută. Vrea să simtă că e important, că părerea lui contează, că el contează pentru mine, că e acceptat, că e iubit. E copil.

E mai sensibil

Suferă când e neglijat, plânge când e nedreptățit, e morocănos când e obosit sau tracasat, vrea să mi se urce în brațe când e tensionat, să-mi respire sub bărbie, să mă ia de după gât, să mi se cuibărească în suflet când e copleșit. Da, e băiat mare, așa cum zice lumea și da, îl iau în brațe atunci când are nevoie. Pentru că nu se învață așa, nu-mi va rămâne în brațe până la sfârșitul vieții, dar cât e copil de la mine și din brațele mele își va încărca bateriile cu energie și putere. Se smiorcăie, jelește, suspină pentru toate lucrurile care îl dor, îl deranjează sau nu le poate gestiona. E copil.

Bucurați-vă acum de copiii voștri!

E mai răsfățat

Vrea înghețată. Vrea pepene. Vrea afară. Vrea în casă. Vrea la joacă. Vrea să mă joc cu el. Vrea zmeu. Vrea gogoși. Vrea să facem spumă de albuș. Vrea să jucăm Catan. Vrea să citim. Vrea să-i povestesc de când eram mică. Vrea să-l țin în brațe. Vrea să stea cu mine, lângă mine, pe mine. Vrea să stea singur. Vrea să construiască avioane din cartoane. Vrea să fie lăsat în pace, are nevoie de timp cu el și pentru el. Vrea să-și facă baie în miezul zilei, să umple cada cu bărcuțe de hârtie.

Lăsaţi copiii să fie copii!

Vrea să facă ce-i face plăcere. Vrea să se gândească de trei ori înainte de a da altor copii jucăriile lui. Vrea să instaleze și trenul înainte să se apuce să strângă jucăriile din cameră. Vrea să doarmă atunci când nu mai are nimic de făcut. Vrea să primească musafiri atunci când are bateriile pline sau nu vrea să vadă pe nimeni atunci când e obosit și are nevoie de liniște. E copil.

E "mai"…

Mai zvăpăiat, mai tupeist, mai sensibil, mai răsfățat. E un copil ”mai”. E un copil energic și nu e absolut nimic în neregulă cu el. Nu are nevoie de etichete și judecăți. Are nevoie să fie înțeles!Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
copiijocurirasfat CITESTE MAI MULTE DESPRE

6892 citiri

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.