Acasa | Relatii | Da, şi libidoul bărbaţilor scade

Da, şi libidoul bărbaţilor scade

 SHARE  

Adaugat in 29 octombrie 2015

Da, şi libidoul bărbaţilor scade

Din iubiți, am ajuns colegi de apartament. Foto: Photoxpress

Da, și libidoul bărbaților poate scădea la un moment dat în viață. Află din ce motive și care sunt soluțiile.

Pe vremuri, când auzeam de scăderea libidoului, asociam această stare doar femeilor. Ei bine, am aflat pe pielea mea că libidoul poate scădea și la bărbați.

Iar ca să am partenere de discuție printre voi, mamele, în special cele cu doi copii, gândiți-vă și socotiți câte nopți romantice ați avut în ultima lună alături de tații copiilor voștri.

Motive sunt nenumărate, dar nu voi încerca să găsesc vinovați, ci voi încerca să aflu cauzele și să ofer soluții.

Din iubiți, am ajuns colegi de apartament

În primii ani de relație, eu și soțul meu păream nedespărțiți. Dacă te uitai la noi, citeai pe fețele noastre cât de mult ne iubim și cât de mult ne dorim unul pe altul. Chiar și când ne-am pus problema de a avea un copil, am văzut această dorință ca pe un motiv în plus de a face dragoste mai des. Odată ce am devenit părinți, activitatea noastră intimă a bătut pasul pe loc câteva luni, apoi a început să meargă tot mai greu, ca un melc șchiop. Atunci am zis că e normal, că suntem stresați, avem un copil mic, avem nevoie de timp să ne obișnuim cu noua viața, avem o mulțime de griji, iar serile pasionale mai pot aștepta puțin. În plus, când părea să ne mai liniștim puțin, ba se îmbolnăvea copilul, ba aveam mult de lucru la serviciu și eram obosiți și stresați, ba se trezea copilul de 10 ori pe noapte și trebuia să merg la el, ba mai venea soacra în vizită.

Iar după ce s-a născut al doilea copil…

Când am repornit motoarele, am rămas din nou însărcinată. Am avut o sarcină destul de grea, cu avertizare de placenta praevia ceea ce impunea puțină distanță din punct de vedere sexual. În plus, m-am și îngrășat ca o balenuță, ca să mă exprim frumos, așa că, și să fi avut undă verde din partea medicului, nu mă simțeam tocmai în formă pentru nopți pasionale.

După ce s-a născut al doilea copil, chiar că puteam să-mi pun chipul pe icoană ca fecioara Maria. Nu am mai avut timp, loc, spațiu și nici energie pentru a ne mai gândi la sex. Serile pasionale s-au rărit atât de mult, încât mintea mea, ca a multor altor femei, a început să facă tot felul de scenarii: Oare ce s-a întâmplat? Chiar așa neatrăgătoare sunt? Nu mă mai iubește? De ce nu inițiază niciodată nimic? (Dar nici eu nu inițiam ceva prea des). M-am gândit că ce se întâmplă nu e deloc bine. La vârsta noastră, această abstinență nu duce decât la răcirea relației și eventual la ruperea ei.

Apoi am început să abordez subiectul cu prietenele mele apropiate care mi-au spus că și ele treceau sau au trecut prin același film după sosirea copiilor. Pe bună dreptate! Cum să desfaci o sticlă cu șampanie când doi copii trag de tine în stânga și în dreapta, când nici măcar nu mai apucăm să ne povestim întâmplările zilei, căci băieții vorbesc peste noi, chiar mai tare decât noi, când seara stau cinci minute să mă gândesc dacă am făcu duș sau nu, atât sunt de epuizată, sau când în fiecare seară patrulez ca jandarmul în camera copiilor căci se trezesc pe rând și plâng să fie ținuți în brațe de mama lor?

Eu încă îmi păstrez speranța că cei mici vor crește și ne vor lăsa și nouă ceva mai mult spațiu să respirăm și să ne regăsim, dar, până atunci, am făcut câteva investigații despre libidoul bărbaților.

Libidoul pare că este și el de vină

Întâmplarea face ca prietenele mele, cu care am discutat despre aceste probleme, să fie una psiholog și cealaltă medic. Mi-au confirmat că și libidoul bărbaților poate scădea, dar că există soluții pentru această problemă.

Motivele sunt următoarele: înaintarea în vârstă, factorii de stres și emoționali, anumite afecțiuni cronice, unele probleme hormonale, precum și stilul de viață.

Se pare că cele mai multe cazuri de scăderea libidoului la bărbați sunt cauzate de factorii psihologici, iar tăticii se încadrează cu brio aici. Când stresul zilei de mâine, anxietatea ce îi cuprinde după apariția unui copil în familie, tensiunile ce apar între soți din cauza temerilor de necunoscut își pun amprenta asupra psihicului bărbatului. Gândurile și activitățile noilor părinți se învârt de obicei în jurul acaparate de copil, așa că nu mai au cum să fie și amante extraordinare. Un motiv în plus ca soțului să-i piară cheful.

Specialiștii spun că primul pas în rezolvarea unei astfel de situații este ca bărbatul să recunoască faptul că i-a scăzut libidoul. Apoi, poate cere sfatul unui specialist pentru a depista cu exactitate problema.

Ce soluții există?

Dacă aceasta este de natură hormonală, se pot prescrie niște suplimente cu conținut mare de progesteron (hormonul plăcerii atât la femeie cât și la bărbat). În cazul în care problema este de natura emoțională se poate cere sfatul unui psiholog.

Dacă este de natură medicală (scăderea libidoului poate fi asociată și cu boli precum diabet, obezitate, hipertensiune sau colesterol mărit), se poate cere sfatul medicului care a prescris tratamentul pentru a se afla dacă se poate face o schimbare, iar dacă este legată de stilul de viață (dietă nesănătoasă, consum de alcool, fumat, sedentarism, nopți pierdute) atunci este cel mai ușor de corectat.

Așa cum spuneam, totul este să se recunoască că există o problemă, iar ea poate fi rezolvată. Nu ar strica să ne analizăm puțin și propriul libidou, comportamentul de zi cu zi și felul în care ne purtăm în relația de cuplu. Mai mult ca sigur nu vom găsi nici un defect, dar să nu spunem că nu am încercat. :)

Noi încă nu am recunoscut că avem o problemă, sperând că este doar o situație de moment. Acum este și rândul vostru să vă spuneți oful!

Text de Ramona Dinescu

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12672 citiri

56 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.