Acasa | Opinii | Dar pe părinții needucați cine îi educă?

Dar pe părinții needucați cine îi educă?

 SHARE  

Adaugat in 18 aprilie 2017

Dar pe părinții needucați cine îi educă?

Parinti. Pixabay.com

O fetiță de 12 ani s-a gândit să-și declare dragostea față de cea mai bună prietenă scrijelind nici mai mult, nici mai puțin, decât pe Coloana Infinitului, celebra operă a lui Constantin Brâncuși.

Sculptura, care este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului țării, a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, morți în 1916 în luptele de pe malul Jiului. Tocmai aici și-a găsit tânăra să marcheze ”S+S= BFF (Best Friends Forever- Cele mai bune prietene pentru totdeauna)”.

Ceea ce este surprinzător nu este neapărat actul de vandalism în sine, deși la 12 ani se presupune că știi ce înseamnă o operă de artă și că distrugerea ei e un lucru foarte grav, ci atitudinea părinților fetei. Amendați de autorități cu 500 de lei (deși reparațiile, cu proiect și aprobare de la Ministerul Culturii vor costa ”infinit” mai mult), părinții copilei s-au arătat contrariați. De altfel, fata a sculptat în opera lui Brâncuși exact sub ochii lor, fără ca ei să încerce să o oprească. ”Dar nu am văzut niciun panou care să interzică asta!”, s-a apărat mama fetei.

Dincolo de gravitatea faptului, această întâmplare arată că, undeva, foarte aproape de noi, cei care ne dăm peste cap să asigurăm copiilor cea mai bună educație cu putință, se află părinți care, la rândul lor, au nevoie de cineva care să le ofere o minimă educație. Și îi vedem la tot pasul. În parc, când lasă punga goală de pufuleți pe bancă, la locul de joacă, unde nu se sfiesc să-și aprindă țigara, în magazin, unde desfac sticle de suc pentru copiii lor și apoi ”le uită” printre rafturi, la spital, unde se iau de medici și asistente că nu le tratează cum trebuie odrasla (să nu uităm că nu mai departe de săptămâna trecută un medic de la ”Marie Curie” a fost pălmuit de un tată, nemulțumit de diagnostic). Cine îi mai educă pe acești părinți? Dar pe copiii lor, colegi și prieteni de joacă ai copiilor noștri?
Școala, veți spune! Dar mi-e teamă că dascălii nu pot face ceea ce nu au știut să facă acasă mama și tata. Nu pot, nu au timp, nu au chef poate și, până una- alta, nici măcar nu e treaba lor.

Îmi povestea zilele trecute o prietenă, profesoară de liceu, că de 1 Martie le-a dus copiilor bomboane, ca în fiecare an. ”Iar bomboane?” ”Țin post, nu pot mânca. Nu mai bine ne aduceați un mărțișor?”Acestea au fost o parte dintre reacții. ”Nu era mai simplu să-mi spună un simplu mulțumesc?”, se întreba mâhnită prietena mea. Cum poți, ca profesor, să-i mai îndrepți pe acești copii, aflați acum la vârsta adolescenței? Ce impact ar avea asupra lor morala, atâta timp cât acasă modelele lor sunt la fel de needucate? Cum poți pretinde unui copil să aibă cei șapte ani de acasă atâta timp cât părinții lui stau dezastruos la acest capitol?

Citind întâmplarea cu ”Coloana Infinitului” mi-am adus aminte un episod din copilărie, când am mers cu elevii unei clase (de la țară, ce-i drept, dar mă îndoiesc că ar avea vreo importanță), într-o excursie. Eram la bunici în vacanță, iar vecina, profesoară, m-a invitat și pe mine în excursie cu școala din sat. În prima zi am mâncat din pachețel, undeva pe o pajiște, în drumul spre obiectivele turistice. Îmi amintesc perfect că în urma noastră au rămas pungi goale, conserve, resturi de mâncare, hârtie, sticle. Eu, copil, știam că nu e bine, că nu e frumos să lași mizerie în urma ta, nici în natură, nici în altă parte. Adulții care erau cu noi, copii și părinți deopotrivă, nu știau asta. Că doar câmpul e al nimănui, nu? Nu am avut curaj să mă apuc singură de strâns. Sau poate îmi era rușine să ies din tiparul grupului cu care eram. Așa că tot ce am făcut a fost să mă uit cu tristețe, din mersul autocarului, spre maldărele de gunoi rămase în urma noastră.

Mă întreb acum dacă elevii care au fost în acea excursie fac la fel acum, adulți fiind, când ies la iarbă verde. Dacă și ei s-ar uita indiferenți la copiii lor când aceștia ar scrijeli pe Coloana Infinitului S+S=BFF.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13110 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.