Acasa | Opinii | Dar pe părinții needucați cine îi educă?

Dar pe părinții needucați cine îi educă?

 SHARE  

Adaugat in 18 aprilie 2017

Dar pe părinții needucați cine îi educă?

Parinti. Pixabay.com

O fetiță de 12 ani s-a gândit să-și declare dragostea față de cea mai bună prietenă scrijelind nici mai mult, nici mai puțin, decât pe Coloana Infinitului, celebra operă a lui Constantin Brâncuși.

Sculptura, care este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului țării, a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, morți în 1916 în luptele de pe malul Jiului. Tocmai aici și-a găsit tânăra să marcheze ”S+S= BFF (Best Friends Forever- Cele mai bune prietene pentru totdeauna)”.

Ceea ce este surprinzător nu este neapărat actul de vandalism în sine, deși la 12 ani se presupune că știi ce înseamnă o operă de artă și că distrugerea ei e un lucru foarte grav, ci atitudinea părinților fetei. Amendați de autorități cu 500 de lei (deși reparațiile, cu proiect și aprobare de la Ministerul Culturii vor costa ”infinit” mai mult), părinții copilei s-au arătat contrariați. De altfel, fata a sculptat în opera lui Brâncuși exact sub ochii lor, fără ca ei să încerce să o oprească. ”Dar nu am văzut niciun panou care să interzică asta!”, s-a apărat mama fetei.

Dincolo de gravitatea faptului, această întâmplare arată că, undeva, foarte aproape de noi, cei care ne dăm peste cap să asigurăm copiilor cea mai bună educație cu putință, se află părinți care, la rândul lor, au nevoie de cineva care să le ofere o minimă educație. Și îi vedem la tot pasul. În parc, când lasă punga goală de pufuleți pe bancă, la locul de joacă, unde nu se sfiesc să-și aprindă țigara, în magazin, unde desfac sticle de suc pentru copiii lor și apoi ”le uită” printre rafturi, la spital, unde se iau de medici și asistente că nu le tratează cum trebuie odrasla (să nu uităm că nu mai departe de săptămâna trecută un medic de la ”Marie Curie” a fost pălmuit de un tată, nemulțumit de diagnostic). Cine îi mai educă pe acești părinți? Dar pe copiii lor, colegi și prieteni de joacă ai copiilor noștri?
Școala, veți spune! Dar mi-e teamă că dascălii nu pot face ceea ce nu au știut să facă acasă mama și tata. Nu pot, nu au timp, nu au chef poate și, până una- alta, nici măcar nu e treaba lor.

Îmi povestea zilele trecute o prietenă, profesoară de liceu, că de 1 Martie le-a dus copiilor bomboane, ca în fiecare an. ”Iar bomboane?” ”Țin post, nu pot mânca. Nu mai bine ne aduceați un mărțișor?”Acestea au fost o parte dintre reacții. ”Nu era mai simplu să-mi spună un simplu mulțumesc?”, se întreba mâhnită prietena mea. Cum poți, ca profesor, să-i mai îndrepți pe acești copii, aflați acum la vârsta adolescenței? Ce impact ar avea asupra lor morala, atâta timp cât acasă modelele lor sunt la fel de needucate? Cum poți pretinde unui copil să aibă cei șapte ani de acasă atâta timp cât părinții lui stau dezastruos la acest capitol?

Citind întâmplarea cu ”Coloana Infinitului” mi-am adus aminte un episod din copilărie, când am mers cu elevii unei clase (de la țară, ce-i drept, dar mă îndoiesc că ar avea vreo importanță), într-o excursie. Eram la bunici în vacanță, iar vecina, profesoară, m-a invitat și pe mine în excursie cu școala din sat. În prima zi am mâncat din pachețel, undeva pe o pajiște, în drumul spre obiectivele turistice. Îmi amintesc perfect că în urma noastră au rămas pungi goale, conserve, resturi de mâncare, hârtie, sticle. Eu, copil, știam că nu e bine, că nu e frumos să lași mizerie în urma ta, nici în natură, nici în altă parte. Adulții care erau cu noi, copii și părinți deopotrivă, nu știau asta. Că doar câmpul e al nimănui, nu? Nu am avut curaj să mă apuc singură de strâns. Sau poate îmi era rușine să ies din tiparul grupului cu care eram. Așa că tot ce am făcut a fost să mă uit cu tristețe, din mersul autocarului, spre maldărele de gunoi rămase în urma noastră.

Mă întreb acum dacă elevii care au fost în acea excursie fac la fel acum, adulți fiind, când ies la iarbă verde. Dacă și ei s-ar uita indiferenți la copiii lor când aceștia ar scrijeli pe Coloana Infinitului S+S=BFF.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16272 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.