Acasa | Good to know | De ce adolescentii iau decizii proaste?

De ce adolescentii iau decizii proaste?

 SHARE  

Adaugat in 5 martie 2018

De ce adolescentii iau decizii proaste?

Adolescent. Foto:pixabay.com

De la consumul de alcool in exces la petrecerea unui prieten, la unele alegeri nepotrivite, adolescenții fac adesea lucruri care par neobișnuit de proaste. Dar acum știm de ce: zonele creierului care controlează luarea deciziilor nu se dezvoltă pe deplin până la vârsta adultă.

Creierul in dezvoltare al unui adolescent il pune la un risc mai mare de a fi reactiv în luarea deciziilor și mai puțin capabil să ia în considerare consecințele alegerilor, scrie theconversation.com. Cum pot părinții să-i ajute pe adolescenți să învețe și să aplice abilități bune de luare a deciziilor?

Diferența dintre ceea ce știu și ce fac adolescenții

Majoritatea copiilor demonstrează o înțelegere a comportamentului "corect" și "gresit" de la o vârstă fragedă. Pe măsură ce limba se dezvoltă, copiii sunt capabili să dea explicații clare cu privire la motivul pentru care anumite comportamente sunt nedorite.

In acelasi timp, s-a dovedit ca nu pot lua decizii corecte dacă se simt presați, stresați sau caută atenție de la egali.

Astfel, este rezonabil să ne așteptăm ca la 15 ani adolescentul să știe că nu ar trebui să fure. Dar el este mai puțin capabil să aleagă să nu fure în prezența apropiatilor pe care doreste să îi impresioneze.

Diferența dintre ceea ce știu adolescenții și ceea ce aleg poate fi explicat în termeni de situații "reci" și "fierbinți". Situațiile la rece sunt alegeri făcute în momente de excitare emoțională scăzută. În aceste perioade, adolescenții pot lua decizii bine argumentate și raționale.

Situațiile fierbinți se referă la alegeri în perioadele de excitare emoțională ridicată (senzație de emoție, anxietate sau supărare). Situațiile fierbinți cresc riscurile adolescenților să se angajeze în comportamente de asumare a riscurilor și de căutare a senzațiilor, au mai puțin auto-control si nu se gandesc la posibilele consecințe ale acțiunilor.

Impactul excitării emoționale asupra procesului decizional explică de ce adolescenții ar putea discuta, de exemplu, consecințele negative asociate cu consumul de alcool și consumul de droguri, dar apoi să se angajeze în aceleasi comportamente cu prietenii.

Biologia procesului decizional la adolescenți


Studiile creierului arată că dezvoltarea lobului frontal - care este responsabil pentru luarea deciziilor, controlul impulsurilor, căutarea senzațiilor, răspunsurile emoționale și gândirea consecventă - nu se incheie până la 20 de ani.

Relația dintre dezvoltarea creierului și riscul de a face alegeri proaste, în special în situații fierbinti, este denumită maturitate psihosocială.

Cercetările au arătat că tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani sunt semnificativ mai puțin maturi psihosocial decat cei intre 18 și 23 de ani care, de asemenea, sunt mai puțin maturi psihosocial decât adulții ( 24 ani și peste).

În general, imaturitatea psiho-socială a adolescenților îi face sa:

• căute aventura și sa se implice în comportamente de asumare a riscurilor;

• faca alegeri din impuls;

• se concentreze pe câștigurile pe termen scurt;

• aiba dificultăți în amânarea satisfacției;

• să fie susceptibili la presiunea sociala a egalilor;

• nu reușeasca să anticipeze consecințele alegerilor lor.

Cum ajuti un adolescent sa ia decizii bune?

Creșterea treptată a autonomiei și practica in luarea deciziilor independente sunt vitale pentru ca adolescenții să devină adulți încrezători care sa aiba bunăstare emoțională și socială. Deși părinții știu că alegerile proaste fac parte din a deveni un adult, majoritatea vor să-i protejeze pe adolescenți să facă alegeri foarte grave sau ilegale.

  1. Fiți conștienți de evenimentele viitoare in care adolescenții vor avea de luat decizii. Ascultați-le așteptările lor despre evenimente (cum ar fi dacă se așteaptă să bea alcool la o petrecere)
  2. Prezentati scenarii care pot fi riscante sau care vor necesita o decizie (cum ar fi ca nu vor avea autobuz sa se intoarca acasa, prieteni care se pot imbata) pentru a explora alegeri sănătoase sau mai sigure
  3. Încurajați adolescentii să se oprească din ce fac și să gândească. Ajutați-i să recunoască "momentul în care" ar trebui să se îndepărteze temporar pentru a lua decizii fara presiuni directe (du-te la baie, da un telefon, scrie unui prieten)
  4. Furnizați o busolă de luare a deciziilor. Deși adolescenții nu sunt capabili să ia în considerare toate consecințele potențiale ale unei situații, pentru a verifica dacă o decizie este una bună, poti sa ii faci să ia în considerare dacă vă vor spune despre decizia lor ("mi-aș dori ca mama / tata / bunica / bunicul să știe ce fac? ")
  5. Amintiți-le ca pot cere ajutor. Nu trebuie să aleagă singuri. Asigurați-vă că salvează detaliile de contact ale persoanelor care pot fi disponibile pentru a vorbi, dacă se află într-o situație dificilă (frați, părinți sau familii extinse)
  6. Utilizați greșelile ca oportunități de învățare. Adolescenții pot face alegeri greșite. Utilizați aceste experiențe trăite pentru a genera discuții despre momentul în care procesul de luare a deciziilor a mers prost și cum să faca alegeri mai bune în viitor.
Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4395 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.