Acasa | Articolul tau | Nu stim ce profesii vor fi in viitor, dar suntem obligati sa ne pregatim copiii pentru ele
Ce scoala alegem? Foto: sxc.hu
Ceea ce m-a impresionat in mod deosebit insa a fost grija fata de copii. Toate eforturile noastre ca profesori au ca scop nu numai o buna pregatire educationala, dar mai ales pregatirea copiilor ca indivizi, increzatori in fortele proprii, capabili sa lucreze eficient in echipa, care vin cu placere la scoala si adora sa invete.
Este usor sa predai intr-o astfel de scoala? Nu. Inseamna ore de pregatire pentru fiecare lectie: cartile potrivite, jetoanele si fisele de lucru, mascotele, crearea de prezentari in Power Point, cantecele si poezii care sa se potriveasca subiectului discutat si sa aduca multa bucurie si entuziasm copiilor.
Avand un numar mic de copii, am creat cu usurinta programe individualizate pentru fiecare copil, pentru ca fiecare copil este unic, invata in mod diferit iar scopul nostru este sa atingem potentialul maxim al fiecaruia.
Am urmarit cu surpriza la stiri nemultumirile parintilor din Romania legate de inceperea scolii la 6 ani. In sistemul britanic se incepe educatia copiilor la 3 ani, cu introducerea invatarii literelor si sunetelor, numerelor etc. Baiatul meu de 7 ani scrie si citeste in trei limbi straine si invata acum tabla inmultirii. Este fascinat de Alexandru cel Mare, Napoleon, faraonii egipteni, Vincent Van Gogh si… Michael Jackson, pentru ca a participat la o tabara de dans asta vara.
Inteleg pe undeva lipsa de informatie, in Romania se aloca foarte putine fonduri cercetarii in domeniul educatiei, dar de ce atunci sa nu ne incredem in cercetatorii englezi si americani? Studiile lor arata ca perioada cea mai buna pentru invatare pentru copii este intre 0-8 ani, atunci cand creierul uman formeaza cele mai importante conexiuni.
In cartile "The Learning Revolution" de Gordon Dryden si Jeannette Vos si "Teaching With the Brain in Mind" de Eric Jensen gasim urmatoarele informatii:
Am avut generatii de copii invatand cu placere sa citeasca si sa scrie pana la varsta de 5 ani. Sigur ca metodele sunt diferite de cele din Romania, unui copil de 4 ani nu i se vor da teme pentru acasa de ore intregi, nu va fi pus sa stea in banca pentru 50 de minute, dar asta nu inseamna ca scoala trebuie inceputa la 7 ani sau chiar 8!!!
In ziua de astazi nu mai este necesar sa memoram mii de informatii, pentru ca avem calculatorul sa ne furnizeze orice informatie in cateva secunde. Avem nevoie sa dezvoltam creierul copiilor pentru a putea face conexiuni intre ceea ce invata si realitatea inconjuratoare, sa inteleaga procese, sa gandeasca in mod creativ, sa creeze din nou si din nou, sa socializeze intr-un mod constructiv si sub supraveghere profesionala, sa stie sa lucreze in echipa, sa manevreze tehnologia pentru a-si imbunatati educatia (si sa fie perfect constient de pericolele la care se expune in lumea virtuala). Sa stie cat mai multe limbi straine si sa aiba cat mai multe cunostinte despre alte culturi, sa aiba ore de muzica, arta, sport, pentru a-si descoperi si cultiva orice talent de la o perioada frageda.
Nu stim ce profesii vor fi peste zece – douazeci de ani, dar suntem obligati sa pregatim copiii pentru aceste profesii. Nu stim in ce tara va fi cel mai bine pentru copiii nostrii sa traiasca in viitor, dar suntem obligati sa le asiguram uneltele necesare unei adaptari rapide in orice mediu.
Poate face scoala de stat romaneasca toate acestea? Sunt convinsa ca se fac eforturi majore in aceasta directie, ca sunt mii de dascali dedicati care incearca.
In concluzie, sunt absolut sigura ca o scoala privata poate asigura, in conditiile actuale, o mai buna pregatire decat orice scoala de stat si ma mir ca sunt parinti care inca se mai indoiesc de acest lucru.
Sigur ca, daca financiar parintii nu isi pot permite, aceasta varianta iese din discutie, dar in acest caz ar trebui sa faca eforturi in expunerea copiilor dupa scoala si in timpul vacantelor la cat mai multe activitati creative, sa discute cat mai mult cu ei, sa incerce sa le dezvolte dragostea pentru carti, pentru descoperirea naturii, pentru sporturi in aer liber etc.
In clasa mea de copii de 5 ani, care au acasa ultimele modele de iPad cu cele mai grozave si fascinante jocuri, copiii se ingramadesc, daca le dau 5 minute libere, in jurul cartilor de povesti, incercand sa citeasca, litera cu litera, cuvintele, sa puna cap la cap propozitiile si sa faca legatura cu povestile. Altii scriu in “Jurnal” cuvinte scurte pe care sunt mandri ca le pot spune pe sunete si deseneaza imagini sa “mearga” cu textul, apoi vin sa imi arate cu mandrie “Uite, doamna profesoara, am facut ilustratii pentru povestea pe care am scris-o”.
Ma bucura sa stiu ca si in Romania sunt oameni de suflet care au infiintat scoli private. Nu este usor si majoritatea sunt infiintate de niste parinti pentru proprii copii si, desigur, vor aduce tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor.
Am hotarat sa ne mutam inapoi in Romania si am ales deja un oras superb si o scoala privata pentru baiatul meu. Si as alege oricand sa traiesc o viata mai simpla, dar sa asigur copilului meu o buna educatie, pentru ca asta este ce poti lua cu tine oriunde in lume, te ajuta sa-ti castigi existenta, sa apreciezi frumusetea din jur si sa gasesti raspunsul la multe intrebari.
Nota redactiei: Acest material a fost
primit la rubrica "Articolul tau".
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.
Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.