Acasa | Articolul tau | De ce am reacționat eu la cazul tinerei din Vaslui

De ce am reacționat eu la cazul tinerei din Vaslui

 SHARE  

Adaugat in 22 iulie 2015

De ce am reacționat eu la cazul tinerei din Vaslui

Reactie. Foto: morguefile.com

Am citit zilele acestea despre cazul tinerei din Vaslui, violată de 7 barbați. Am încercat să caut pe Internet și să pun linkuri către toate luările de poziție cu care am rezonat, dar îmi ia prea mult timp. Cred că ați citit și voi părerile despre mamele acelor barbați, despre tații acelor “masculi feroce”, despre ei-animale. Trist, foarte trist caz!

M-am gândit cum este să fii mama fetei. Să ai o fată frumoasă, mare, adolescentă, independentă. Reușită la un liceu din oraș  (înteleg că făcea naveta). Zi de zi, pleca de dimineață și venea după-amiaza. Ca mamă, îi poți pune un pachet, ca tata îi poți da bani de buzunar. Te uiți la ea și știi că este mare, te temi mereu, dar înveți să ai încredere că se va descurca singură. Nu există altă soluție! Îi dai sfaturi, îi spui că numai învățând poate reuși, îi repeți să aibă grijă de ea și să se respecte.

Dar ... vine o zi urâtă de toamnă când fata nu mai ajunge la ora știută acasă. Te gândești la ce este mai rău, suni pe telefonul mobil (au fost 60 de apreluri nepreluate!), nu știi ce să faci, încotro să o cauți, unde să te duci. Încă puțin și aproape îți pierzi mințile de grijă!

Ca părinte nu poți decât să iei situația așa cum este. Trebuie să fii tare pentru copilul tău. Nu poți să stai plângând în colț pentru că te doare - colțul este deja ocupat de fata ta care plânge. Ca părinte nu poți sa fii slab - pentru că deja copilul tău este slab. Ca părinte nu poți să iți iei o pauză pentru a te reface după șoc - pentru că tu trebuie să iți refaci copilul. Ca părinte nu poți să aplici legea talionului (ochi pentru ochi și dinte pentru dinte) - pentru că lucrurile sunt deja rele și nu ai dreptul să le complici mai mult. Ca părinte nu iți poți permite nici un derapaj! Nu poți decât să speri. Să speri că cineva exterior ție – Legiutorul, va face așa numita “dreptate”. Că barbații care au greșit vor plăti pentru fapta lor. Ca părinte nu poți decât să întrebi de un psiholog bun, specializat pe astfel de cazuri. Și să speri ca al tău copil se va reface cumva, că trauma se va închide ca o cicatrice nedureroasa și că nu va supura continuu.

Ca părinte, nu poți decât să te scufunzi și mai mult în neputință și în durere după cele întâmplate. Durere pentru că nu ai putut evita în vreun fel situația (nu știu cum s-ar fi putut evita, dar durerea există). Durere pentru că familia ta nu este la fel de puternică ca cele 7 familii și neamurile lor înstărite care îți denigrează copilul permanent. Durere pentru neputința de a angaja un avocat bun care să îți apere copilul (altfel nu îmi explic sentința). Durere pentru bullyingul pe care copilul tău și familia ta îl suferă zilnic în localitate, pe rețelele de socializare, poate chiar și la școala. Durere pentru copilul tău care se schimbe pe zi ce trece și tu nu îl poți ajuta, și nu te poți ajuta. Rațional vorbind, ce poți face? Cât de puternic poți fi? Violul nu este o moarte, un finish. Este ceva cu care trebuie să trăiești zi de zi. Nu este ca o masea pe care o scoți și nu te mai doare, este ca o măsea care nu iese, dar doare iar și iar, supurează când și când, se umflă și te supără când te aștepți mai puțin. Te mutilează sufletește, oricât de puternic ai vrea să fii. E greu!

M-am gândit cum este să fii tânăra respectivă. Dar nu, nu pot! Nu pot să mă gândesc decât la un mare gol. Nu pot să îmi imaginez cum este să leșini de durere și să fii trezită cu spirt turnat pe fața. Cum este să te aduni și să mergi mai departe. Să mergi la doctor, să dai declarații iar și iar. Să mergi la poliție, la tribunal. Să suporti privirile familiei, vecinilor, colegilor, profesorilor. E ca o reluare. O stare în care ești tu și totuși nu ești. Pe robot înainte. Nu, nu pot să mă gândesc, e mult prea greu!

La fel ca și scrisoarea prin care o profesoară o încuraja pe tânără să continue să învețe, doresc să o încurajez și eu să învețe și să mearge mai departe la Facultate. Îi doresc să își găsească un drum prin carte – singurul mod în care se poate ridica deasupra comunității din care face parte. Schimbarea mediului este cea mai bună soluție care i-ar putea aduce puțin mai multă încredere în ea însăși. Da, anii trec, dar în comunitățile mici uitarea și vindecarea sunt mult mai grele. 

Acum este exterior mie și puterii mele – dar mă gândesc că poate o Fundație ar putea să o ajute cu un avocat specializat, cu ajutorul căruia să ceară daune civile de la cele 7 familii. Banii nu ar compensa cu nimic, dar ar ajuta la refacerea și schimbarea vieții, schimbare de care este clar că are nevoie.

Aș mai vrea să îi spun că barbații nu sunt toți așa! Mediul și mentalitatea în care trăiesc cei 7 tineri este trist. Dar lumea nu este asa! Nu, lumea nu este asa! Nu toți barbații sunt așa! Lasă loc măcar puțin acestei idei: barbații nu sunt toți așa! 

Am citit pe Internet o explicație de la un psiholog despre: “De ce au reacționat românii… ”. În limbaj de specialitate pare foarte bine explicată. Dar în limbajul meu, eu știu că am reacționat pentru că este impardonabilă mentalitatea că tot victima este cea vinovată! Gata, suntem în anul 2015 totuși! Înteleg că Vaslui e Vaslui, nu reprezintă România, dar totuși! Deajuns este deajuns! Evul Mediu este trecut de mult și NU înseamnă NU! Ce este atât de greu de înțeles?

Putere multă doresc familiei și fetei! Si dreptate!?

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Iasomia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16109 citiri

194 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.