Acasa | Good to know | De ce credem ca putem indeplini rezoluțiile de Anul Nou

De ce credem ca putem indeplini rezoluțiile de Anul Nou

 SHARE  

Adaugat in 5 ianuarie 2018

De ce credem ca putem indeplini rezoluțiile de Anul Nou

Voi manca mai sanatos. Foto: pixabay.com

An de an, cu mare încredere de fiecare dată, alegem toate obiectivele pe care urmează să le indeplinim anul viitor. Vom manca mai sănătos. Vom merge la sala de sport mai mult. Nu vom verifica e-mailurile chiar înainte de culcare. De ce avem asteptari atat de mari de la noi pentru anul viitor?

Pentru a înțelege de ce promitem atât de multe, este util să luăm în considerare motivul pentru care rezoluțiile de anul trecut nu au fost îndeplinite. Desigur, tuturor ne-ar plăcea să începem ziua cu un mic dejun sanatos. Dar cine are timp să curete un mango sau să spele un blender? Și, da, te-ai simți fantastic daca ai merge la sala de sport pe drumul spre casă de la serviciu. Dar cine dorește să care o pungă de schimburi? Problema pentru obiectivele din acest an este că ele par întotdeauna constrânse de realitățile pesimiste ale momentului.

Aceste realități plicticoase nu prea ne vin în minte atunci când planificam viitorul. Noile cercetări, publicate în Social Psychological and Personality Science arată că simpla perspectivă de a schimba o pagină de calendar poate fi de ajuns pentru a te face să uiti de obstacolele care limitează aspirațiile. Obiectivele arată mai bine pe cealaltă parte a calendarului.

Pentru jumătate dintre participanți, sondajul a menționat numai zilele săptămânii, nu luna, ceea ce înseamnă că mâine face parte din această săptămână. În această situatie, gândurile despre rezultatele dorite au fost compensate de conștientizarea constrângerilor. Pentru fiecare două gânduri despre rezultate, participanții au scris aproape trei idei despre constrângeri. Pentru cealaltă jumătate a participanților, sondajul a subliniat că mâine este 1 august, ceea ce înseamnă că a făcut parte din luna următoare. În această situatie, participanții au generat mult mai puține constrângeri. Era ca și cum, văzând a doua zi ca parte a unei perioade separate, preocupările au dispărut. Ei nu negau preocupările, doar ca nu le veneau in minte in primul rand. De ce se intampla asta?

Psihologii știu de mult timp că obiectivele arată diferit în viitorul îndepărtat față de viitorul apropiat. Cu trei luni în urmă, când ați rezervat vacanta, ați avut probabil niște noțiuni abstracte despre "familie", "relaxare" sau "aventură". Cu toate acestea, în noaptea dinaintea plecării ați avut probabil niște preocupări mai imediate: "Cum vor incape toate aceste lucruri în valiză?" sau "Voi gasi un taxi sau un Uber la ora 4:45?"  Numai când obiectivele se apropie, oamenii încep să se gândească mai concret la constrangeri.

 Poate fi greu să depășești inerția sau obiceiurile proaste, dar așteptările pozitive despre "săptămâna viitoare", "luna viitoare" sau "anul viitor" te-ar putea ajuta. De exemplu, cautarile pe Google legate de sanatate ating un varf in ziua de luni, iar cele despre salile de sport la inceputul saptamanii, lunii, anului.

Provocarea este sa ii ajuti pe oameni să persiste după acești pași inițiali. In cazul în care căutările pe sănătate și la sala de sport au un vârf după repere temporale, înseamnă că acestea se scad în alte momente. Așteptările sunt mari pentru perioadele noi, deoarece oamenii nu se gândesc atât la viitoarele constrângeri. Pe termen lung, acest lucru ar putea duce la probleme, deoarece este puțin probabil ca oamenii să aibă succes în ceea ce privește obiectivele pe termen lung, dacă nu au planificat în mod adecvat obstacolele cu care se vor confrunta.

Pe măsură ce vă gândiți la rezolutii, amintiți-vă că "anul viitor" devine inevitabil "anul acesta" și se vor aplica aceleași constrângeri. Mergeți mai departe și profitați de faptul că anul viitor se simte ca un timp mai bun de a începe, dar asigurati-va ca faceti fata constrangerilor  Nu decideți doar să mâncați mai sănătos, înscrieți-vă la un curs de gătit, planificati mesele. Nu promiteți doar să mergeți la sala de gimnastică mai mult, înscrieți-vă la cursuri care se potrivesc programului vostru.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3629 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.