Acasa | Familie | De ce fug copiii de acasă?

De ce fug copiii de acasă?

 SHARE  

Adaugat in 30 mai 2012

De ce fug copiii de acasă?

Una dintre cauze: tulburarea de conduită. Foto: Reuters

În România, conform statisticilor, de peste 6 ani, majoritatea copiilor declarați dispăruți, fug de acasă. În perioada 15.05.2011 și 15.05.2012 a fost solicitată urmărirea, de către autoritățile abilitate, la nivel național pentru 3.177 de minori.

În aceeași perioada au fost găsiți 3.191 copii. La 15.05.2012, au rămas în lucru 320 de cazuri, cu 14 cazuri mai puțin față de aceeași dată a anului trecut. Din cele 320 de cazuri, 230 sunt cazuri de copii dispăruți și sesizate pentru prima dată de părinți sau reprezentanții legali, iar 90 dintre cazuri sunt cunoscute cu plecări repetate.

Ce îl determină pe copil să aleagă fuga de acasă?

"Cred că aș înnebuni de durere și disperare dacă copilul meu ar fi dat dispărut", sunt vorbele unui părinte, care cu siguranță empatizează toți părinții, însă cât de des auzim ca părinte protestul copilului "Nu vreau să mai merg la școală"?

Peste 95% din cazurile copiilor dispăruți, nu sunt răpiți, nu se pierd, aleg  "fuga voluntară". "Soluția" apare pe fondul abuzului emoţional, fizic sau chiar sexual, sunt martori, şi implicit victime, ale violenţei domestice. Studiile demonstrează că aceaste incidente se întâmplă mai ales în familiile dezorganizate, înalt disfuncţionale care se confruntă cu schimbări bruşte şi dramatice la nivelul structurii familiale – decesul unui părinte, divorţ, apariţia unui nou partener de cuplu etc. Consumul de alcool şi sărăcia sunt de asemenea factori de risc suplimentari, ce contribuie la apariţia acelor situaţii în care copiii simt şi cred că singura soluţie este să fugă de acasă.

De asemenea, tot la factori de risc intervine și evaluarea performanțelor școlare. Există clivaje în educația unui copil, există factori externi care influențează performanțele școlare ale acestora, iar frica de a comunica acasă o notă mică îi împinge ulterior pe copii către gesturi extrem de grave, cum ar fi fuga de acasă sau chiar suicidul. Conflictul cu un cadru didactic, o situație de bullying în care copilul este victimizat constant devin cauze directe pentru absenteism şcolar sau chiar abandon, culminând cu decizia unui copil de a fugi de acasă de teama reacţiei părintelui.

Dificultățile de ordin psihologic, emoţionale şi comportamentale ale copiilor, se regăsesc în rândul factorilor care determină fuga de acasă. Studiile arată comorbidităţi îngrijorătoare ale fugii de acasă cu diferite tulburări de sănătate mintală: tulburare de conduită, depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie. Îngrijorător este şi faptul că, în rândul copiilor care trăiesc pe stradă, suicidul reprezintă prima cauză a decesului.

Acțiuni și măsuri de prevenire și stopare a femomenului

Pentru a preveni o decizie sau pentru a stopa amploarea unui fenomen de risc social, trebuie conștientizată problematica, atât în interior (familie), cât și exterior (autorități publice, organizații non-guvernamentale care militează împotriva violenței domenstice, etc.)

Cu ocazia Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, 25 mai, a fost organizată, la București o  întâlnire cu factori cheie în domeniul protecției copiilor dispăruți, organizată de Salvați Copiii România în parteneriat cu Instituția Prefectului Municipiului București, care s-a concentrat pe analiza și dezbaterea aceste problematici.

Campaniile de prevenire a dispariţiilor voluntare continuă  şi în prezent, cu ajutorul voluntarilor activi ai organizaţiei Salvaţi Copiii, în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, segmentul vulnerabil în ceea ce priveşte dispariţiile voluntare.

Cu această ocazie s-au reaminti ariile următoare de acţiune ale Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, Poliţia Capitalei, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul Şcolar şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională:

  • asigurarea unei informări constante în rândul elevilor, profesorilor, părinţilor şi consilierilor şcolari;
  • implementarea Strategiei de Prevenire a Criminalităţii la nivelul Municipiului Bucureşti (2011-2016);
  • lansarea site-ului de informare a copiilor şi tinerilor privind siguranţa lor www.gandirefresh.ro.

Nota redacţiei: Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

La nivel european, de Ziua Internaţională a Copiilor  Dispăruţi, pe data de 25 mai se organizează numeroase evenimente şi campanii tematice de informare şi prevenire în ţările membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual - Missing Children Europe.

Missing Children Europe este Federaţia Europeană pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual. În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, reprezintă în prezent, 28 de organizaţii neguvernamentale din 19 ţări membre ale Uniunii Europene şi Elveţia, inclusiv organizaţia Salvaţi Copiii România. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.  Deşi dispariţia şi abuzul sexual sunt considerate probleme din ce în ce mai alarmante, nici chiar la ora actuală nu sunt disponibile informaţii statistice clare privind amploarea fenomenului.

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin activităţi de lobby şi advocacy asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii  promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaţicopiii.ro.Autor: Andreea Biji, psiholog Salvați Copiii România
 


 SHARE :  Trimite pe mail

7783 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.