Acasa | Relatii | De ce ne este atât de greu să iertăm?

De ce ne este atât de greu să iertăm?

 SHARE  

Adaugat in 21 mai 2015

De ce ne este atât de greu să iertăm?

Cât de des spui din tot sufletul „iartă-mă”?. Foto: sxc.hu

Iertarea este esențială într-o relație sănătoasă de iubire. Ne este greu să iertăm atunci când relația nu depășește jocul de putere și fiecare se așteaptă ca celălalt să facă schimbări sau să spună „iartă-mă, îmi dau seama din ce spui că te-am rănit”, când există convingerea rigidă ca celălalt este „vinovatul”, că celălalt este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă între noi.

Orice relație, cu atât mai mult relația cu partenerul, este o relație în doi și ceea ce se întâmplă între noi depinde de fiecare în parte. Este o dovadă de iubire și înțelegere a partenerului să fii tu primul care face pasul apropierii, pasul iertării. Atunci arăți că celălalt contează cu adevărat pentru tine.

Primul pas către o relație sănătoasă de iubire este să îți asumi responsabilitatea propriului comportament

Egocentrismul și lipsa iubirii ne țin adesea departe de iertare. Ne spunem că vom face gesturi de apropiere și iubire pentru partener când el va face gesturi de iubire, să văd că „merită să fac efortul”, că doar „nu pot fi luat de fraier să o împac eu când e supărată” sau „să nu mă creadă o proastă, că cedez așa ușor”. Întreabă-te din nou! Ce înseamnă relația cu partenerul pentru tine? Care sunt valorile în care crezi? Nu știi cum să rezolvi divergențele sau incompatibilitățile dintre voi? Caută soluții. Cere ajutor. Nu este o dovada de slăbiciune să ceri ajutor, este un gest de iubire față de partener.

Primul pas către o relație sănătoasă de iubire este să îți asumi responsabilitatea propriului comportament. Ceea ce faci îl poate răni pe partener și reacțiile defensive („Ce, îmi reproșezi?”), critice („Ești tu sensibilă!”) sau reci și detașate blochează apropierea și creează distanță, resentimente și furie. A rezolva divergențele sau neînțelegerile în prezent, a fi prezent în relația cu partenerul înseamnă a menține apropierea. Toodată, acest lucru ne dă un sentiment de siguranță și securitate în cuplu. A ierta însă NU înseamnă a accepta abuzul în relație, infidelitatea emoțională și/sau sexuală sau lipsa loialității. Este esențial să știi să pui limite ferme în cadrul valorilor cuplului, cum sunt fidelitatea, loialitatea, grija și responsabilitatea. Multe cupluri trec prin experiențe traumatizante în cuplu – infidelitate, boală – însă ele pot fi depășite atunci când există sentimente puternice de iubire. A greși este uman, însă a prețui partenerul și relația înseamnă a învăța să te ierți și să ierți.

În același timp, nu trebuie să spui fără să crezi cu adevărat „scuze” sau „iartă-mă”. Partenerul își pierde încrederea că ceea ce spui este ceea ce simți cu adevărat, mai ales dacă reapar probleme între voi pe același subiect. Este un semn că nu ai înțeles sau nu ai ascultat cu adevărat suferința, frustrarea sau nemulțumirea partenerului. Nu este recomandat nici să spui „iartă-mă” ca să scapi de partener, să nu îl superi sau să eviți o ceartă când de fapt tu crezi că tu ai dreptate și el greșește. Înainte să îți spui că el sau ea are o problemă, reflectează asupra ta. Ce vede partenerul și tu nu vezi? Observațiile lui au o sursă de adevăr pe care eu încă nu l-am înțeles despre mine.

Cheia este să vorbești despre tine!

După o discuție dificilă, în care partenerul își exprimă un disconfort sau tu observi că are un disconfort provocat de ceva ce tu ai făcut, ia-ți un timp să înțelegi ce s-a întâmplat. Ce anume din ce faci tu conștient sau inconștient îl rănește pe partener? Și într-un timp cât mai scurt (de preferat în aceeași zi), exprimă iertarea: „Îmi dau seama că ceea ce am spus sau făcut a fost o dovadă de insensibilitate din partea mea, iartă-mă!” Cheia este să vorbești despre tine. Despre acțiunile și gesturile tale, nu ale partenerului. Nu ajută să spui „îmi pare rău că te-am supărat”, pentru că acest lucru nu spune nimic despre asumarea responsabilității gesturilor tale. Ceea ce tu ai făcut a rănit partenerul, iar acest lucru este relevant pentru partener și relația cu el. Este un efort, uneori foarte dificil de a fi prezent, alături de partener, de a fi capabil să îl ascult cu adevărat și să înțeleg ce îmi comunică. Care sunt nevoile lui la care eu nu răspund? Sau care sunt nevoile mele pe care nu le-am exprimat direct pe înțelesul lui?

Cât de des spui din tot sufletul „iartă-mă”?

Text de Domnica Petrovai

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9398 citiri

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.