Acasa | Good to know | De ce ne place sa ne simțim speriați?

De ce ne place sa ne simțim speriați?

 SHARE  

Adaugat in 30 octombrie 2017

De ce ne place sa ne simțim speriați?

Film de groaza. Foto: pixabay.com

Un monstru urmărește pe cineva. Persoana este îngrozită. Simti frica, dar vizionezi doar un film, nu ai motive să iti faci griji.

Totuși, de ce ne uitam la asa ceva știind că vom simți frică? La urma urmei, majoritatea dintre noi ar fi de acord că frica este neplăcută. Nimeni nu vrea să fie urmărit de un monstru în viața reală, scrie psychologytoday.com.

Filosoful Berys Gaut descrie cele 3 aspecte ale paradoxului:

(1) Unii oameni se bucură de ficțiunea de groază.

(2) Fantezia de groază produce deseori frica si dezgust în audiență.

(3) Frica și dezgustul sunt emoții intrinsec neplăcute.

De ce oamenii se bucură de experiențe emoționale intrinsec neplăcute? O explicație a lui Gaut este teoria evaluării emoțiilor. Avem abilitatea de a judeca atât emoția pe care o trăim, cât și sursa emoției.

Conform teoriei, emoțiile negative nu sunt în mod natural neplăcute. Mai degrabă, daca ne gândim la sursa care provoacă emoțiile, aceasta poate crea neplăcere. Este o greșeală să crezi că o emoție singură este neplăcută. De fapt, emoția și sursa emotiilor creează o experiență neplăcută.

Emoție negativă ≠ neplăcută

Emoție negativă + sursă negativă care produce emoția = neplăcută

De exemplu, să presupunem că o persoană află că trebuie să tina un discurs în fața unui public. Simte teama. Poate crede că emoția fricii în sine este în mod inerent negativă.

Dar teoria evaluativă spune că discursul iminent, combinat cu emoția fricii, face ca situația să fie neplăcută. Acest lucru explică de ce aceeași persoană ar putea simți frica pe măsură ce citește o carte despre un personaj care este urmărit, dar se bucură de poveste, deoarece poate să reducă situația din carte - obiectul emoției.

O altă explicație pentru paradox vine de la Katerina Bantinaki.

Batanaki susține că, deși ficțiunea ar putea provoca emoții neplăcute, experiența generală poate fi pozitivă. Consumul de ficțiune de groază implică întâlnirea simultană a mai multor stări mentale. Face o distincție între două tipuri de plăcere: placerea afectivă și plăcerea atitudinii.

Plăcerea afectivă este cauzată de stările fiziologice care produc sau cresc emoții pozitive.

Plăcerea legata de atitudine este mai nuanțată, este asociată cu prognozarea obiectivelor și dorințelor noastre. Rezultă de la aprobarea față de o situație sau stare de lucruri, chiar dacă situația nu implică plăcere emoțională.

Când întâlnim ficțiunea de groază, experimentăm frica într-un mediu sigur. De-a lungul experienței, învățăm să facem față unei emoții negative. Abilitatea noastră de a naviga și de a depăși o experiență neplăcută este o plăcere atitudinală.

Mai mult decât atât, Bantinaki spune: "Frica ne face să ne simțim în viață". Când ne confruntăm cu ficțiunea de groază, experimentăm un ritm cardiac crescut, atenție concentrată și un sentiment pe care nu l-am simți altfel.

Apoi, există ideea imbogatirii experienței de viata. Experții acestei teorii spun că plăcerea nu este singurul motiv pentru a face lucrurile. Uneori oamenii caută anumite forme de ficțiune pentru această experiență. Ne place noutatea. Teoria propune ca o parte din motivul pentru care căutăm experiente tragice sau înfricoșătoare în ficțiune, mai degrabă decât în viața reală, este lașitate.

Nu vrem să ne temem de viețile noastre. Dar, pentru un preț mic, putem experimenta un gust al unei astfel de experiențe și o diminuare a emoțiilor asociate, urmărind un film de groază.

Horrorul și tragedia oferă o plăcere cognitivă, mai degrabă decât emoțională. Aceste genuri ne fac să ne gândim la ceea ce am face dacă am trăi o situație similară cu personajele fictive. Înarmați cu înțelegerea că obiectul emoțiilor noastre nu este o amenințare reală, suntem mai dispuși să lăsăm o emoție să ne consume. În cazul ficțiunii, nu avem presiunea de a ști că trebuie să facem față unei situații periculoase sau tragice în viața reală.

Filosoful Stacie Friend susține că ne putem bucura de tragedie la un nivel meta. Când consumăm ficțiune, apreciem munca în sine și emoțiile pe care le provoacă în noi. Dar recunoaștem, de asemenea, gândirea celor implicați în crearea povestirii.

Apreciem povestea la un nivel mai profund, gândindu-ne la inteligența creatorilor. Putem aprecia un film nu numai pentru intriga, ci și pentru talentul actorilor. Spre deosebire de viața noastră de zi cu zi, fiecare detaliu dintr-o poveste a fost gândit în mintea altora. Înțelegerea faptului că emoțiile noastre au fost provocate de scriitori și artiști adaugă o experiența bogată la vizionarea sau citirea ficțiunii.

Viata noastra emoționala nu poate fi tradusa simplist: unele emoții sunt întotdeauna rele, iar altele sunt întotdeauna bune, este mai complexa.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4120 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.