Acasa | Good to know | De ce ne place sa ne simțim speriați?

De ce ne place sa ne simțim speriați?

 SHARE  

Adaugat in 30 octombrie 2017

De ce ne place sa ne simțim speriați?

Film de groaza. Foto: pixabay.com

Un monstru urmărește pe cineva. Persoana este îngrozită. Simti frica, dar vizionezi doar un film, nu ai motive să iti faci griji.

Totuși, de ce ne uitam la asa ceva știind că vom simți frică? La urma urmei, majoritatea dintre noi ar fi de acord că frica este neplăcută. Nimeni nu vrea să fie urmărit de un monstru în viața reală, scrie psychologytoday.com.

Filosoful Berys Gaut descrie cele 3 aspecte ale paradoxului:

(1) Unii oameni se bucură de ficțiunea de groază.

(2) Fantezia de groază produce deseori frica si dezgust în audiență.

(3) Frica și dezgustul sunt emoții intrinsec neplăcute.

De ce oamenii se bucură de experiențe emoționale intrinsec neplăcute? O explicație a lui Gaut este teoria evaluării emoțiilor. Avem abilitatea de a judeca atât emoția pe care o trăim, cât și sursa emoției.

Conform teoriei, emoțiile negative nu sunt în mod natural neplăcute. Mai degrabă, daca ne gândim la sursa care provoacă emoțiile, aceasta poate crea neplăcere. Este o greșeală să crezi că o emoție singură este neplăcută. De fapt, emoția și sursa emotiilor creează o experiență neplăcută.

Emoție negativă ≠ neplăcută

Emoție negativă + sursă negativă care produce emoția = neplăcută

De exemplu, să presupunem că o persoană află că trebuie să tina un discurs în fața unui public. Simte teama. Poate crede că emoția fricii în sine este în mod inerent negativă.

Dar teoria evaluativă spune că discursul iminent, combinat cu emoția fricii, face ca situația să fie neplăcută. Acest lucru explică de ce aceeași persoană ar putea simți frica pe măsură ce citește o carte despre un personaj care este urmărit, dar se bucură de poveste, deoarece poate să reducă situația din carte - obiectul emoției.

O altă explicație pentru paradox vine de la Katerina Bantinaki.

Batanaki susține că, deși ficțiunea ar putea provoca emoții neplăcute, experiența generală poate fi pozitivă. Consumul de ficțiune de groază implică întâlnirea simultană a mai multor stări mentale. Face o distincție între două tipuri de plăcere: placerea afectivă și plăcerea atitudinii.

Plăcerea afectivă este cauzată de stările fiziologice care produc sau cresc emoții pozitive.

Plăcerea legata de atitudine este mai nuanțată, este asociată cu prognozarea obiectivelor și dorințelor noastre. Rezultă de la aprobarea față de o situație sau stare de lucruri, chiar dacă situația nu implică plăcere emoțională.

Când întâlnim ficțiunea de groază, experimentăm frica într-un mediu sigur. De-a lungul experienței, învățăm să facem față unei emoții negative. Abilitatea noastră de a naviga și de a depăși o experiență neplăcută este o plăcere atitudinală.

Mai mult decât atât, Bantinaki spune: "Frica ne face să ne simțim în viață". Când ne confruntăm cu ficțiunea de groază, experimentăm un ritm cardiac crescut, atenție concentrată și un sentiment pe care nu l-am simți altfel.

Apoi, există ideea imbogatirii experienței de viata. Experții acestei teorii spun că plăcerea nu este singurul motiv pentru a face lucrurile. Uneori oamenii caută anumite forme de ficțiune pentru această experiență. Ne place noutatea. Teoria propune ca o parte din motivul pentru care căutăm experiente tragice sau înfricoșătoare în ficțiune, mai degrabă decât în viața reală, este lașitate.

Nu vrem să ne temem de viețile noastre. Dar, pentru un preț mic, putem experimenta un gust al unei astfel de experiențe și o diminuare a emoțiilor asociate, urmărind un film de groază.

Horrorul și tragedia oferă o plăcere cognitivă, mai degrabă decât emoțională. Aceste genuri ne fac să ne gândim la ceea ce am face dacă am trăi o situație similară cu personajele fictive. Înarmați cu înțelegerea că obiectul emoțiilor noastre nu este o amenințare reală, suntem mai dispuși să lăsăm o emoție să ne consume. În cazul ficțiunii, nu avem presiunea de a ști că trebuie să facem față unei situații periculoase sau tragice în viața reală.

Filosoful Stacie Friend susține că ne putem bucura de tragedie la un nivel meta. Când consumăm ficțiune, apreciem munca în sine și emoțiile pe care le provoacă în noi. Dar recunoaștem, de asemenea, gândirea celor implicați în crearea povestirii.

Apreciem povestea la un nivel mai profund, gândindu-ne la inteligența creatorilor. Putem aprecia un film nu numai pentru intriga, ci și pentru talentul actorilor. Spre deosebire de viața noastră de zi cu zi, fiecare detaliu dintr-o poveste a fost gândit în mintea altora. Înțelegerea faptului că emoțiile noastre au fost provocate de scriitori și artiști adaugă o experiența bogată la vizionarea sau citirea ficțiunii.

Viata noastra emoționala nu poate fi tradusa simplist: unele emoții sunt întotdeauna rele, iar altele sunt întotdeauna bune, este mai complexa.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5698 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.