Acasa | Articolul tau | De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

 SHARE  

Adaugat in 6 noiembrie 2017

De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

Infidelitate. Foto: pixabay.com

De ce ne înșală bărbații e o întrebare retorică care a făcut să curgă multă cerneală în literaratură și mulți biți pe canalele informației moderne. De la Stepan Arkadîci, fratele Annei Karenina și până la Nae Girimea, literatura abundă de exemple de adultere cu sfârșit mai mult sau mai puțin comic sau cu învățăminte, uneori tragic (vezi Ion al Glanetașului). Dacă ne mutăm pe scena politică sau în showbiz lucrurile explodează cu cine mai înșeală pe cine și de ce...

De ce NU ne înșală bărbații, ăsta chiar e un subiect asupra căruia merită să ne aplecăm atenția. În toate acțiunile bărbaților căutăm mereu motivația, ei sunt sexul tare și inteligent, nu-i așa? ca și cum acțiunile lor ar trebui să aibă mereu o motivație, nefiind niciodată mânați de împrejurări sau capriciu; până și ne-nțelesul lor are o dimensiune poetico-filozofală... În rândurile de mai jos am încercat să identific arhetipurile fidelității masculine și motivațiile absconse ale deciziiilor lor sau mai degrabă ale non-deciziilor lor cu privire la statornicia conjugală:

Ipohondrii se tem de boli, în general, și parcurg frecvent pe Internet informații cu privire la boli ajungând în final la o cultură medical impresionantă, deși nesistematizată și supusă tuturor dezavantajelor realității virtuale (superficialitate, folclor, teoria conspirației etc.)

Ei au inclus în lista pericolelor potențiale bolile cu transmitere sexuală. Gândul că s-ar putea infecta cu ceva îi umple de groază și nu au încredere în nici o modalitate de protecție. Dacă li se întâmplă să înșele vreodată, orice zgaibă sau indispoziție ulterioară e pentru ei o formă de manifestare obscură a cine știe cărei maladii contractată cu prilejul episodului respectiv și se lecuiesc pe vecie de orice fel de aventură.


Zgârciții ei știu că agoniseala actuală se face într-o viață de om și se gândesc serios dacă vine vorba să înlocuiască (în eventualitatea unui partaj), dormitorul conjugal de treizeci de metri pătrați pentru o garsonieră de aventuri cu aceeași suprafață (totală!). Ei oftează și se retrag în dormitorul sus-menționat și în fața televizorului care e oricum prea mare pentru o garsonieră și fac un mic calcul din care mereu reiese că relația actuală e profitabilă...

Comozii sunt rude cu zgârciții de la punctul anterior. Pentru ei un dormitor cald cu un televizor turtit, o plapumă sau pilotă în culori pastel, cafeaua de dimineață, bucătăria utilată, mașinile din curte, casa și terenul de sub și din jurul ei, sunt repere de viață. Ei fac un calcul, la fel ca și zgârciții și conchid de fiecare dată că ceea ce au acum e mai bun decât orice turbulență amoroasă într-un decor nou, în condiții noi, cu altă femeie.

Îndrăgostiții sunt cei mai drăguți. Îi știți, sunt cei care la petrecere sau în vizită, stau lipiți de iubite/consoarte, se țin de mână sau își țin mâinile pe ele, vorbesc într-una despre ele: nevastă-mea a făcut, a dres etc. Ei sunt de regulă într-o relație de durată, tineri sau mai puțin tineri. Pentru îndrăgostiți, nu există pe lume femeie mai grozavă decât a lor așa că gândul de a le înșela nu le trece niciodată prin cap. Ei sunt rude cu categoria următoare, copiii.

Copiii. E lucru știut că orice bărbat e într-o căutare perpetuă de mămică. Unii dintre ei le identifică în partenera de viață. Multe dintre noi ne luăm acest rol în serios, prea în serios și îi creștem, oftând, dimpreună cu copiii ceilalți, cei făcuți cu ei, sperând că într-o bună zi o să se transforme în final în ceea ce așteptăm de la ei, în bărbați adevărați, nu copilul cel mai mare și adesea cel mai mofturos/năbădăios...

Non-afemeiații. Oricât ar părea de ciudat, sunt bărbați pentru care femeile nu sunt lucrul cel mai important în viață. Suma viciilor fiind constantă ei ar putea fi băutori sau mâncăcioși sau jucători de cărți sau iubitori de bani, mai rar de putere pură (ca în politică), sau o combinație de două din cele de mai sus (arareori mai mult de două - bărbații sunt ființe simple, nu-i așa?). Ei caută o parteneră la începutul tinereții, atunci când viața e tumultuoasă și pare că și sufletul e agitat și în căutări. Odată găsită, rămân într-o relație de durată fără să le treacă prin cap să le înșele, fiindcă ei au alte scopuri, cele care le satisfac dorințele de mai sus. Non-afemeiații nu sunt musai bețivi sau mâncăcioși sau politicieni, pur și simplu le lipsește instinctul acela al câinilor care alergă după mașini, nici ei nu știu prea bine de ce...

Asumații știu că adulterul e un lucru rău, că o familie e celula societății, că dacă celula e bolnavă se îmbolnăvește și organismul, că familia e mediul cel mai bun pentru dezvoltarea integră a copiilor, viitori membri ai societății, că partenera actuală, deși nesuferită, are multe calități (uneori mamă vocațională, alteori bucătăreasă talentată sau manager familial iscusit). Ei oftează și merg mai departe, asumându-și rolul în care i-a plasat societatea, cu sau fără voia lor, cu multă speranță. Dacă își pierd speranța, asumații se transformă în categoria anterioară, non-afemeiați și se cantonează în celelalte slăbiciuni: băutură, putere, bani. Ei devin adesea depresivi, cârcotași și văicăriți.

Rezonabilii știu toate cele de mai sus și le combină în algoritmuri sofisticate din care reiese că e mai bine cu partenera actuală, în dormitorul actual, la adăpost de orice turbulențe. Bărbații fac adesea calcule emoționale, în puternic contrast cu felul lor nesăbuit de a-și pierde capul în noi relații. Ambivalența asta e uluitoare.

Vizionarii au o mare capacitate de a se plia după împrejurări și posedă și pe cea de a colora o relație. Tema cea mai dificilă pentru un bărbat nu e să cucerească o nouă parteneră, ci mai degrabă să reușească să transforme o nevastă obosită și îmbufnată într-o vampă fițoasă ahtiată după sex. Vizionarii reușesc să combine tipurile de mai sus și să le transceadă. O dimensiune a personalității lor este androgină, în final ei înțeleg, ca și noi, că sexul înseamnă intimitate dar intimitatea înseamnă sex și încă multe alte chestii iar o relație de durată coase împreună bărbatul și femeia într-un fel care nu poate fi desfăcut din exterior...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: P.R.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13515 citiri

13 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.