Acasa | Good to know | De ce oamenii mint, chiar si atunci cand nu au niciun motiv

De ce oamenii mint, chiar si atunci cand nu au niciun motiv

 SHARE  

Adaugat in 13 februarie 2017

De ce oamenii mint, chiar si atunci cand nu au niciun motiv

Minciuna. Foto: Morguefile.com

Mitomania nu este un diagnostic clinic, deși poate fi uneori un simptom al altor probleme, cum ar fi o tulburare de personalitate sau un episod maniacal. Dar unii oameni devin atat de obișnuiți să minta incat fac acest lucru chiar și atunci când nu există nici un scop clar sau când minciunile lor pot fi usor demontate, scrie psychologytoday.com.

Credeti sau nu, minciuna are un anumit sens, atunci când te uiți la ea prin ochii celor care mint.

1. Minciuna contează ... pentru ei. Motivul principal pentru care oamenii mint când pur și simplu nu contează este pentru că ei de fapt cred că minciuna contează. În timp ce toată lumea din jurul lor crede că este o problemă neimportantă, mincinosul consideră că este extrem de importanta.

2. A spune adevarul e ca si cum ai renunța la control. De multe ori, oamenii spun minciuni pentru că ei încearcă să controleze o situație, sa influenteze anumite decizii sau sa obtina reacțiile pe care le doresc. Adevărul poate fi "incomod", deoarece nu se potriveste cu povestea lor.

3. Ei nu doresc să te dezamăgeasca. Este posibil să nu vezi asta, dar oamenii care spun minciuni după minciuni sunt adesea ingrijorati cu privire la pierderea respectului celor din jur. Ei doresc să placă altor oameni si sunt îngrijorați că adevărul ar putea duce la sentimente de respingere.

4. Minciuna se propaga si e greu de oprit. Spunem o minciună mica, dar apoi pentru a acoperi această minciună, trebuie să spunem o alta, apoi alta și fiecare devine mai mare și mai mare.

5. Pentru cei care mint, ce spun nu este o minciună. Atunci când suntem sub presiune, gândirea noastră despre imaginea de ansamblu poate fi contestată. Mai multe studii demonstrează că amintirile noastre sunt influențate de multe lucruri și că acestea sunt reconstruite, în esență, de fiecare dată când ne gândim la ele. De multe ori, mincinoșii se simt sub presiune atât de mult, încat memoria lor devine pur și simplu nesigura. Când spun ceva, este de multe ori pentru că ei cred cu adevărat, în acel moment, că acesta este adevărul. Memoria lor a fost coplesita de stres, evenimente curente și de dorința de a găsi o modalitate de a iesi din respectiva situație. Uneori, persoana isi construieste o lume alternativă în capul sau, care este conforma cu convingerile și nevoile de moment.

6. Isi doresc să fie adevărat ce spun. Unele persoane isi doresc ca minciuna lor să fie adevărata, astfel ca dorința aceasta copleșeste instinctul de a spune adevărul. Uneori, mincinosii spera că ei pot face un lucru să devină realitate repetandu-l la nesfarsit și crezând in el.

Desi este frustrant cand stim ca oamenii ne mint, putem începe să înțelegem motivațiile: "De ce este această situație atât de important pentru persoana respectiva?". Aceasta abordare poate fi utila pentru a intelege stresul si disperarea care stau de multe ori la baza minciunilor.

Desigur, înțelegerea motivațiilor si empatia sunt de ajutor. Dar, pentru a funcționa eficient în lumea reală, oamenii trebuie sa să învețe să fie  cinstiti. Empatia pentru disperarea unei persoane poate fi un instrument valoros pentru a ii oferi sansa de a spune adevărul. Apoi, recunoasterea si sprijinul acordat unei persoane care spune adevarul este un mod puternic pentru a obține mai multe povesti adevarate. Adevărul nu este înfricoșător și lumea nu se va sfârși când adevărul iese la iveala.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5133 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.