Acasa | Relatii | De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

 SHARE  

Adaugat in 9 octombrie 2017

De ce sunt infidele femeile?

Cuplu. Foto: pixabay.com

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com.

Mai multe femei decât oricând sunt infidele, astfel ca Perel încearca sa inteleaga sensul psihologic, motivația și impactul, insa oferă puține informații despre semnificația acestei creșteri.

Ce se întâmplă în interiorul căsătoriilor? Ce s-a schimbat în legătură cu monogamia sau viața de familie în ultimii 27 de ani pentru a explica decalajul? Și de ce atâtea femei au început să se simtă îndreptățite la un astfel de comportament acceptat (deși dezaprobător) ca o prerogativă masculină?

De la distanță, multe cupluri par destul de fericite. Au copii drăguți, rate la banca, vieți sociale ocupate. La suprafață, soții lor erau rezonabili, căsătoriile moderne și echitabile. Dacă aceste femei se simteau neimplinite sau aveau resentimete, nu arătau.

Apoi, într-o zi, o prietena i-a marturisit psihanalistei că a avut două aventuri pe parcursul a cinci ani. O alta prietena i-a spus că a fost 100% credincioasă soțului ei, cu excepția unui moment în care a lucrat o luna in alt oraș. O alta a marturisit ca, deși nu făcuse niciodată sex cu un alt bărbat, a avut atâtea aventuri emoționale și corespondență necorespunzătoare prin e-mail pe parcursul anilor, că trebuia să cumpere un hard disk separat pentru a le stoca pe toate.

Ceea ce a surprins-o cel mai mult in aceste conversații nu a fost faptul ca ele înșelau, ci modul în care descriau aventurile lor extramaritale.

Isi iubeau soții, dar au simțit într-un mod fundamental că nevoile lor (sexuale, emoționale, psihologice) nu erau satisfacute în interiorul căsătoriei. Unele chiar se întrebau dacă soții lor știau despre infidelitatea lor, dar preferau sa nu spuna nimic.

O femeia a spus, "Sunt mai draguta cu soțul meu când am ceva special care se întâmplă doar pentru mine". Ea a descoperit că era mai bună, mai răbdătoare, mai puțin supărată, "mai puțin ciudată".  Aceste femei descriu infidelitatea nu ca pe o încălcare, ci ca pe un act creativ sau chiar subversiv, un protest împotriva unei instituții pe care au ajuns să o simta ca sufocanta sau opresivă.

Cu o generație in urma, acest lucru ar fi putut lua forma unei separări sau divorț, dar acum se pare că tot mai multe femei nu sunt dispuse să renunțe la căsătoriile și familiile pe care le-au construit de-a lungul anilor sau deceniilor. De asemenea, ele nu erau dispuse să suporte stigmatul căsătoriei deschise sau să treacă prin efortul de negociere a unui astfel de aranjament complex.

Aceste femei erau infidele nu ca o modalitate de a iesi din căsătorie, ci ca o modalitate de a rămâne în ea. În timp ce narațiunile convenționale ale infidelității feminine plasau atât de des femeia necredincioasă ca partener pasiv, femeile cu care a vorbit păreau să controleze propriile lor aventuri. Părea ceva nou în această abordare.

În The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women's Infidelity, o care urmează să fie publicată în noiembrie, sociologul Alicia Walker elaborează conceptul de infidelitate feminină ca o subversiune a rolurilor tradiționale de gen.

Pentru a face acest lucru, ea a intervievat 40 de femei care au căutat sau au fost in relații extramaritale prin site-ul Ashley Madison.

Textul lui Walker oferă o perspectivă valoroasă prin abordarea subiectului dintr-o poziție de curiozitate, spre deosebire de prevenire sau recuperare și investighează ce factori au determinat femeile din studiul ei să aiba aventuri extramaritale.

Cu siguranță s-ar putea crede că o femeie care ar face așa ceva trebuie să acționeze din dorința de a scăpa de o căsătorie mizerabilă. Și totuși se pare că acest lucru nu se intampla întotdeauna. Multe dintre femeile intervievate erau în căsătorii funcționale, nu isi urau sotii, aveau proprietati împreună, aveau prieteni comuni si copii împreună.

Dar, în același timp, viața in căsnicie era incredibil de plictisitoare și constrângătoare și nu le placea faptul că, în calitate de femei, simteau ca trebuie sa munceasca mai mult pentru menținerea stilului lor de viață.

O femeie din cartea lui Walker a spus: "Inegalitatea este un factor atât de enervant, încât de obicei sunt într-o stare proastă atunci când soțul meu este prezent", iar alta a spus că în timp ce soțul ei este un adult competent în lume, la domiciliu simte ca are "un alt copil după care trebuie să curețe."

Multe dintre femei au exprimat sentimente similare. "Cred că există resentime profunde pentru femei cu privire la diviziunea muncii in familie", a declarat sociologul Lisa Wade. Cercetătorii au descoperit că există o corelație între diviziunea egală a forței de muncă și sexul mai bun, astfel ca resentimentele dauneaza dorintei sexuale.

Indiferent de cât de multă atenție este acordată acestor probleme, aceste convingeri culturale atârnă greu intr-o relatie în feluri adesea invizibile. Multe femei au incercat sa discute cu sotii lor aceste probleme și s-au confruntat cu multă încăpățânare, simt că nu există nicio modalitate de a câștiga această bătălie, deci poate că acum femeile decid că infidelitatea este o a treia cale, adauga  Lisa Wade.

Si atunci de ce se căsătoresc femeile, dacă, conform statisticilor, căsătoria nu le face foarte fericite?

O femeie spune: ''Când m-am căsătorit, căsătoria era un panaceu; era o legătură care să ofere securitate, iubire, prietenie, stabilitate și dragoste - șansa de a avea copii, să fiu introdusă ca soție a cuiva, oferea promisiunea unui intreg care sa dea sens vietii.

Ar  putea o relație unică să se încadreze în astfel de așteptări? Poate că aceste femei descopereau ceva - prețuind căsătoriile lor pentru lucrurile pe care le-ar fi putut oferi și externalizând restul, acceptând distanța dintre idealizare și realitate, văzând căsnicia în mod clar pentru ceea ce este, și nu pentru ceea ce ni s-a spus și promis că va fi.

Ea a spus că simțea că acest mod de gândire era singurul răspuns cu ajutorul caruia putea să-și reconcilieze sentimentele cu privire la relația sa. Obișnuia să compare căsătoria cu cea a părinților ei, care păreau întotdeauna total îndrăgostiți. Dar erau narcisciști, si ofereau foarte puțin copiilor".

Simțea că ea și soțul ei erau părinți mult mai buni, mai implicați și mai apropiați de copiii lor.

"Dar de multe ori simt ca soțul meu și cu mine conducem împreună o corporatie și că intimitatea noastră emoțională constă în bârfele despre prietenii noștri și în vizionarea serialului Game of Thrones... Uneori mă întreb dacă atunci cand vor pleca copiii as putea sa: (a) am o aventura extramaritala, (b) sa imi gasesc alt sot, desi este mai probabil (a) decât (b) nu mai am iluzii că o căsători cu altcineva m-ar face fericita.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18399 citiri

100 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.