Acasa | Good to know | De ce sunt unele persoane din ce in ce mai singure?

De ce sunt unele persoane din ce in ce mai singure?

 SHARE  

Adaugat in 26 octombrie 2015

De ce sunt unele persoane din ce in ce mai singure?

Singuratate. Foto: Photoxpress

Nevoia de a apartine cuiva este fundamentala pentru toate fiintele umane, iar sentimentul de a avea o legatura puternica cu o alta presoana este un bun indicator al sanatatii emotionale si psihologice.

Singuratea, pe de alta parte, rezulta din diferenta pe care o percep anumite persoane intre viata sociala pe care o au si viata personala pe care si-o doresc, scrie psychologytoday.com.

Acestea se simt adesea singure atunci cand isi compara viata actuala cu o stare de lucruri ideala, la care viseaza, ori cu viata personala a cunostintelor si prietenilor. Comparatia le accentueaza sentimentul de singuratate, desi astfel de dispozitii emotionale sunt, de obicei, trecatoare.

Pe de alta parte, atunci cand vine vorba despre singuratatea cronica, o multime de alte probleme psihologice au o directa legatura cu aceasta suferinta, printre care cele mai notabile sunt: lipsa de incredere in sine, depresia, aparitia gandurilor suicidare.

Pentru persoanele care au un istoric dominat de singuratate si nu beneficiaza de suport din partea prietenilor si familiei, consecintele sunt cu mult mai drastice. Studiile de specialitate au aratat, de-a lungul timpului, ca singuratatea cronica este asociata cu decesul prematur.

Toate aceste aspecte conduc la intrebarea fundamentala: de ce persista singuratatea la oamenii singuri? De ce unele persoane singure ajung sa traiasca in izolare?

Unii cercetatorii sugereaza ca persoanele singure raspund diferit in fata acestui test al vietii, in functie de oportunitatile ce le sunt disponibile si in functie de abilitatile sociale pe care le au. In linii mari sunt doua variante:

Singuratate relativa: oamenii care au sentimentul ca sunt singuri, dar isi canalizeaza aceste emotii in diferite activitati sociale, formand noi conexiuni.

Singuratate cronica: oamenii care sufera de singuratate cronica si care s-au obisnuit sa fie independenti, fara sa apeleze la sprijinul si sustinerea morala din partea celor din jur.

Un studiu efectuat recent arata ca oamenii care fac parte din prima categorie sunt in mod constant frustrati in privinta apartenentei emotionale, si ajung sa aprecieze tot mai putin beneficiile vietii sociale, pe cand persoanele din a doua categorie devin din ce in ce mai sensibile si receptive la reactiile primite din mediul social, in special in fata criticilor, care le accentueaza sentimentul de anxietate. Singuraticii din cea de-a doua categorie pot deveni foarte rapid sensibili la astfel de contexte si situatii si reactiona, cel mai adesea, prin izolare, pentru a evita astfel de situatii inconfortabile.

Studiul, efectuat de un grup de cercetatori belgieni de la Universitatea din Louvai, arata ca persoanele care sufera de singuratate cronica sufera considerabil mai mult atunci cand sunt excluse din anumite activitati sau grupuri sociale, iar atunci cand iau parte la activitati sociale sunt mai putin confortabili si reusesc cu greu sa se bucure de astfel de experiente.

De asemenea, in timp ce majoritatea persoanelor considera ca pozitia sociala este datorata abilitatilor proprii, iar excluziunea este cauzata de anumite coincidente, pentru care gasesc intotdeauna explicatii, tinerii care sufera de singuratate cronica, din contra, iau atat rezultatul pozitiv, cat si pe cel negativ personal, ca dovada a capacitatilor si abilitatilor proprii, invinovatindu-se pentru excluziuni si punand conexiunile in baza unor coincidente ori a contextului, nicidecum a calitatilor proprii. In plus, studiul arata ca persoanele ce sufera de singuratate cronica sunt mult mai vigilente in situatiile sociale, iar acest lucru se intampla din cauza fricii de a fi respinse si excluse din grupul social din care fac parte.

Chiar daca nu exista un raspuns unic in fata acestor conditii cronice, persoanele de toate varstele care intampina astfel de dificultati in mediul social trebuie sa ia aminte de faptul ca frica de a fi exclusi din grupul social din care fac parte ii determina sa devina si mai izolati, iar aceasta teama trebuie depasita pentru a evita restul de afectiuni, in materie de boli fizice si mentale, asociate cu singuratatea cronica.Autor: G.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7968 citiri

33 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.