Acasa | Good to know | De ce te mint oamenii?

De ce te mint oamenii?

 SHARE  

Adaugat in 28 iulie 2017

De ce te mint oamenii?

Minciuna. Foto: Morguefile.com

Uneori, există ceva la tine care ii ispitește pe oameni te mintă. Aceasta nu este neapărat o critică; oamenii te pot minti din cauza calităților tale de care ar trebui sa fii mandru, alteori se tem de tine. Insa, este util să știi cum sa nu mai fii un magnet pentru minciunile altor oameni, scrie psychologytoday.com

1. Atitudinea și așteptările mari față de oamenii speciali din viața ta

Toți avem în viața noastră oameni care sunt speciali pentru noi, la care ne gandim mult. Ei știu că ne pasă de ei și așteptăm ce e mai bun de la ei.

Deci, care este problema?

Opinia noastră este atât de valoroasă, încât nu vor să ne dezamăgească. Când fac ceva de care nu sunt mândri (așa cum fac toți oamenii), suntem ultima persoană careia ar dori sa-i spuna. Deci ne mint ca să ne păstrăm o imagine mai buna despre ei.

2. Standardele morale ridicate

Ai standarde morale ridicate? Încerci să faci ceea ce trebuie, chiar și atunci când este dificil? E un lucru bun.

Problema, din nou, este psihologia dezamăgirii. Când ceilalți te văd ca pe cineva cu standarde morale ridicate, ei nu vor să admită propriile lor eșecuri, nici măcar pe cele mici. Pentru că sunteți o persoană atât de bună, alte persoane sunt tentate să vă mintă atunci când nu sunt atât de bune.

3. Atractivitatea - nu doar de natura fizică

Toți avem calități care atrag alți oameni. Acestea ar putea include bunătatea, generozitatea, înțelepciunea sau empatia.

Deci, de ce atractivitatea ar putea să-i ispitească pe alți oameni să te minta? Atunci când alți oameni te admiră, adesea doresc să te impresioneze, astfel încât acestia să pară mai impresionanti decât sunt cu adevărat. Ei te admira și asta îi face să-si dorească ca si tu să-i admiri. Dacă ei nu cred că îi vei admira așa cum sunt, vor fi tentați să te mintă.

4. Statutul sau puterea ta

Ai un statut ridicat sau o poziție de putere? Poate că ești șeful cuiva.

Dacă ai putere asupra altor oameni, dacă ai ceva ce vor, atunci ar putea fi tentați să te mintă. Uneori minciuna ia forma laudelor exagerate. Se comportă ca și cum tu ești cea mai importanta persoană din lume, chiar dacă ei nu cred cu adevărat. Sau încearcă să te impresioneze mintind despre realizările lor si sunt tentați să spună tot ce e nevoie pentru a te impresiona, chiar dacă este o minciună.

5. Esti o persoană înfricoșătoare


Unii oameni sunt înfricoșători. Sunteți unul dintre ei? Unii oameni sunt înfricoșători cu intenție - bătăușii, de exemplu. Dar ceilalți au doar un stil care poate părea intimidant. In aceasta situatie, oamenilor le este teama să spună adevărul pentru ca sunt îngrijorați că nu vă place adevărul.

6. Ai probleme emoționale

Esti o persoană vulnerabilă? Ești ușor de rănit? Ești deprimat? Poate că nu esti de obicei o persoană vulnerabilă, dar în acest moment treci printr-un moment foarte dificil.

Dacă esti vulnerabil și alte persoane știu acest lucru, ele pot fi reticente în a iti spune ceva ce nu doresti să auzi. Dacă ei cred că nu poți face față adevărului pentru că ești prea fragil, vor fi tentați să mintă.

7. Chiar nu vrei sa stii adevarul

Nu doar persoanele vulnerabile nu vor să știe adevărul. Uneori, oamenii foarte încrezători și de succes nu vor să știe adevarul. Directorii puternici, de exemplu,  nu doresc să audă vesti proaste despre compania lor. Când lucrurile încep să meargă greșit, oamenii care le-ar putea spune adevarul se tem să facă acest lucru. În schimb, ei ascund informații vitale sau mint.

8. Arăți prin exemplu personal că anumite adevăruri nu ar trebui să fie niciodată rostite.

Modul în care te comporți poate spune altor persoane dacă vrei să știi adevărul, indiferent dacă-ți dai seama sau nu. Când nu poti spune adevărul despre anumite lucruri, stabilesti un exemplu pentru alții.

Unii părinți fac acest lucru în interacțiunile cu copiii lor, mai ales când se întâmplă ceva cu adevărat teribil. Când un bunic sau o altă rudă sau prieten este grav bolnav sau animalul de companie moare, părinții nu vor să le spună copiilor  vestea groaznică.

Părinții diferă în măsura în care protejează copiii de adevărurile dureroase. Cei care o fac tot timpul - chiar și atunci când ceea ce se ascund, nu este atât de groaznic - reprezintă un exemplu. Ei transmit mesajul: "Nu vorbim despre lucruri dificile in această familie". Când copiii cresc, uneori acționează la fel ca părinții lor. Când se întâmplă ceva dificil sau rău în viața lor, ei nu le spun părinților. Ei ascund acea realitate dureroasă de părinții lor, protejându-i cum i-au protejat părinții.

Tentația de a încerca să protejezi pe cineva de durere - în special pe cineva pe care îl iubești sau pe cineva deosebit de vulnerabil, cum ar fi un copil - este complet de înțeles. Dar ceea ce trebuie să înțelegem este și modul în care chiar și cele mai bune instincte pot, neintenționat, să ne facă ținte pentru minciuna.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7266 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.