Acasa | Good to know | De ce uneori ii facem pe cei dragi sa se simta rau?

De ce uneori ii facem pe cei dragi sa se simta rau?

 SHARE  

Adaugat in 13 octombrie 2017

De ce uneori ii facem pe cei dragi sa se simta rau?

Prieteni. pixabay.com

Oamenii pot încerca să facă pe altcineva să simtă emoții negative dacă consideră că trăirea acestor emoții va fi benefică pe termen lung, potrivit unui nou studiu publicat în Psychological Science.

Constatările extind rezultatele cercetărilor anterioare, dezvăluind faptul că, uneori, oamenii pot încerca să inducă emoții negative în alte persoane din motive altruiste, nu doar pentru propria plăcere sau pentru beneficiul lor.

"Am arătat că oamenii pot fi" cruzi pentru a fi buni "- adică pot decide să facă pe cineva să se simtă mai rău dacă această emoție este benefică pentru acea persoană, chiar dacă acest lucru nu implică nici un beneficiu personal pentru ei" explică psihologul Belén López-Pérez, care a condus cercetarea în cadrul Universității din Plymouth. "Aceste rezultate ne extind cunoștințele despre motivațiile care stau la baza reglementării emoțiilor între oameni".

În alte studii, cercetătorii au arătat că, uneori, oamenii pot încerca să agraveze starea celorlalți pentru câștigul lor personal. Pe baza analizei lor assupra comportamentului altruist, López-Pérez și colegii ei, Laura Howells și Michaela Gummerum, se întrebau dacă ar putea exista circumstanțe în care oamenii ar încerca să agraveze starea altora din motive altruiste.

"Am identificat mai multe exemple cum ar fi inducerea fricii de eșec la o persoana apropiata care trage de timp în loc să studieze pentru un examen", spune López-Pérez.

Cercetatorii au emis ipoteza ca incurajarea participantilor de a adopta perspectiva altei persoane i-ar putea face sa aleaga o experienta negativa pentru acea persoana in cazul in care cred ca experienta ar ajuta individul sa ajunga la un obiectiv specific.

Pentru a-și testa ipoteza, au recrutat 140 de adulți pentru a participa la un studiu de laborator, care implica jucarea unui joc pe calculator cu un partener anonim, cunoscut sub numele de Jucător A. În realitate, participanților li s-a atribuit întotdeauna rolul de jucător B și nu a existat jucătorul A.

După ce a primit o notă scrisă de la jucătorul A, unii participanți au fost rugați să-și imagineze cum se simte jucătorul A, în timp ce alții au fost rugați să rămână detașați. Nota descria o despărțire recentă a jucătorului A și faptul ca se simte trist și neputincios.

Apoi, participanților li s-a cerut să joace un joc video pentru ca apoi să poată lua decizii pentru jucătorul A cu privire la modul în care va fi prezentat jocul. Participanții au fost repartizați astfel ca jumătate au fost rugați să joace Soldier of Fortune, un joc shooter, cu scopul explicit de a ucide cât mai mulți dușmani posibil (adică, scopul de confruntare). Cealaltă jumătate a fost rugată să joace Escape Dead Island, un joc cu scopul explicit de a scăpa dintr-o cameră de zombi (adică, obiectivul de evitare).

După ce au jucat jocul desemnat, participanții au ascultat câteva clipuri muzicale și au citit scurte descrieri ale jocurilor care variau în conținutul lor emoțional. Participanții au folosit scale pentru a evalua cât de mult își doreau ca partenerul să asculte fiecare clip și să citească fiecare descriere (de la 1 = deloc la 7 = mult). S-a evaluat, de asemenea, măsura în care au vrut ca partenerul lor să se simtă supărat, fricos sau neutru și cât de utile ar fi aceste emoții în joc.

Jucătorii au primit bilete la tombola avand șansa de a câștiga 50 de lire sterline pe baza performanței lor în joc - participanților li s-a amintit că alegerile lor ar putea influența performanța celorlalți participanți și, prin urmare, propriile lor șanse de a câștiga 50 de lire sterline.

Rezultatele au arătat că participanții care au empatizat cu jucătorul A s-au concentrat pe inducerea unor emoții specifice în partenerul lor, în funcție de scopul final al jocului pe calculator.

În comparație cu participanții care au rămas detașați, cei care au empatizat cu jucătorul A și care au jucat jocul de tip shooter păreau să se concentreze în mod specific asupra inducerii furiei în jucatorul A în mod explicit și implicit (adică prin alegerea clipurilor muzicale și a descrierii jocului ), in timp ce cei care au empatizat cu jucatorul A si care au jucat jocul zombie, s-au concentrat in mod special pe inducerea fricii.

"Ceea ce a fost surprinzător a fost că agravarea unei anumite emotii nu a fost aleatoare, ci specific emoțională", spune López-Pérez. "În concordanță cu cercetările anterioare, rezultatele noastre au arătat că oamenii au așteptări foarte specifice cu privire la efectele pe care anumite emoții le pot avea și care emoții pot fi mai bune pentru atingerea unor obiective diferite".

"Aceste constatări pun în lumină dinamica socială, ajutându-ne să înțelegem, de exemplu, de ce uneori putem încerca să ii facem pe cei dragi să se simtă rău cand percepem această emoție ca fiind utilă pentru atingerea unui scop", concluzionează López-Pérez.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4872 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.