Acasa | Articolul tau | Şotronul naţional cu drepturile noastre ca miză

Şotronul naţional cu drepturile noastre ca miză

 SHARE  

Adaugat in 17 decembrie 2012

Şotronul naţional cu drepturile noastre ca miză

Învăţând şotronul. Foto: Agerpres

Noi, românii, ca stare de fapt suntem caracterizaţi de pierderea de timp. Pierdem vremea, dar din păcate nu şi vremurile.

Pentru vremurile pe care le trăim nu facem nimic, nici măcar nu ni le asumăm. Ne plângem, deplângem, unii regretă sau înjură trecutul, cei mai mulţi înjurăm prezentul, iar viitorul poate fi concentrat într-o singură propoziţie „om trai şi om vedea”.

Unitatea de măsura pentru pierderea de timp este birocraţia. Cu cât mai multâ birocraţie, cu atât mai mult timp pierdut. Acest lucru este extrem de evident în instituţiile cu profil public. Din cauza serviciului pe care îl am ajung, inevitabil, să petrec destul de mult timp pe coridoarele instituţiilor publice. Instituţia la care fac referire în acest articol o voi numi Oricare ar Fi SRL cu sediul în urbea X. Programul începe la ora 8.

La ora 8.30 gaseşti aici o incredibilă diversitate de oameni, cei mai mulţi oameni de rând care vin cu speranţa că îşi pot rezolva, zilele acestea, o parte din probleme. Pe feţele tuturor vezi cam aceleaşi expresii: disperare, frustrare, resemnare, neputinţă. Cozi sunt la fiecare ghişeu, de cele mai multe ori stai la o coada greşită pentru că, fie nu ai ştiut ce să întrebi, fie angajaţii instituţiei habar nu au ce să îţi spună şi, ca să scape de tine, te trimit la un ghişeu oarecare.

Când în sfârşit îţi vine rândul şi începi să te mai destinzi, ţi se spune de către o doamnă în vârstă, care te priveşte sfidător peste ochelari, „nu aici, dincolo.” Te simţi ca un prost, asta cu condiţia, fericită de altfel, ca proştii să se simtă proşti şi să îşi asume prostia. Nu poti să rezolvi electronic ce ai de rezolvat, pentru că durează mult mai mult decât dacă stai la ghişeu.

Un sistem facut special ca să nu funcţioneze şi nu funcţionează, pentru că altfel birocraţia nu şi-ar mai avea rostul. S-ar reduce din timpul pierdut şi atunci ar înseamna că ai putea să faci ceva şi să nu mai gaseşti scuze de genul ”nu am avut timp”. Bineînţeles ca sunt şi eu un figurant, ca toţi ceilalţi, la cozi şi ghişee. De obicei merg dimineaţa, în speranţa că pot economisi nişte timp.

Cu toate acestea consider că oamenii sunt fascinanţi. Îmi place să mă uit la feţele lor şi să încerc să îmi dau seama cam ce simt. Este foarte trist atunci când priveşti feţele oamenilor de rând, pentru că îţi dai seama cât de săraci suntem. Suntem înconjuraţi de sărăcie. Sărăcie materială, sărăcie spirituală, sărăcie culturală, sărăcie în gesturi şi sentimente, sărăcie în libertăţile pe care ni le permitem.

Dar, într-o dimineaţa, printre aceşti oameni care aleargau disperaţi pe holuri, printre gândurile mele neputincioase, printre angajaţii enervaţi ai instituţiei, prin dezordinea ce ne este caracteristică, un copil de vreo 4-5 ani juca şotronul pe dalele de gresie. Cel mai probabil venise cu cineva care avea ceva de rezolvat. M-am oprit în loc pentru câteva secunde, pentru că am realizat că acel copil era singura persoană cu adevarat liberă dintre multele persoane ce trec prin această instituţie.

La 4-5 ani, ca atitudine, ai lumea la picioare. Poate că ar fi cazul să ne reamintim această atitudine şi ca adulţi.

Oare cum ar fi să punem pauză la ingrijorările şi preocupările de duzină şi să reinventăm şotronul? Să fie un joc nou, la nivel naţional, cu reguli noi, iar miza jocului să fie recuperarea drepturilor furate de un sistem deficitar şi nefuncţional: dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, dreptul la cercetare, dreptul de a trăi într-o societate în care regulile sunt aceleaşi pentru toţi, dreptul bunului simţ, dreptul la o clasă politică funcţională.

Şi mai zicem că adulţii sunt cei care ar trebui să îi înveţe pe copii...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Rodica
 


 SHARE :  Trimite pe mail
saraciesotronpoliticajoacasisteminstitutie publica CITESTE MAI MULTE DESPRE

5399 citiri

46 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.