Acasa | Familie | Decalogul unui tată de nota zece

Decalogul unui tată de nota zece

 SHARE  

Adaugat in 15 decembrie 2011

Decalogul unui tată de nota zece

Fii prezent! / Foto: Photoxpress

Tații au rolul lor foarte important în creșterea copiilor. Iar modul în care ei reușesc să-și joace acest rol influențează radical evoluția copiilor.

Cel mai important este ca tații și copiii să ajungă să facă echipă, iar tensiunile, provocările pe care creșterea copiilor le pot determina să nu se transforme în exerciții de forță, în conflicte, agresivitate verbală sau fizică. Așadar, cum se poate realiza acest lucru? Iată un decalog pentru tații care doresc să facă echipă cu copiii lor.

               .

  1. Fii calm! Copiii te vor provoca întotdeauna, intenționat sau nu. Un tată responsabil își păstrează calmul, nu țipă, nu lovește, nu dă pedepse mari pentru greșeli mici doar pentru că este furios. În plus, nu aceasta este lecția pe care vrei să o dai copilului tău, nu-i așa?
  2. Fii afectuos! Este important pentru copilul tău să știe că îl iubești. Asta presupune ca, din când în când, de preferat zilnic, să îi spui în cuvinte cât este de important pentru tine, să îl sprijini când are nevoie, să-l îmbrățișezi când este trist sau când ești mândru de el, să îl încurajezi când își pierde speranța. A-i spune și a-i arăta iubirea ta sunt două lucruri la fel de importante.    
  3. Fii răbdător! Uneori îți dorești ca fiul sau fiica ta să învețe din prima ceea ce îi explici, sau să facă ce are de făcut fără ca tu să îi amintești de o sută de ori. În momentele când simţi că îţi pierzi răbdarea reamintește-ți că un copil are propriul ritm de învățare și de dezvoltare, pe care un părinte trebuie să îl respecte. Așteaptă cu răbdare, va merita! 
  4. Fii mândru! Este firesc să fii mândru de propriul copil şi să îl lauzi în faţa prietenilor şi a colegilor. La fel de important este însă ca fiul sau fiica ta să ştie că tatăl lor se mândreşte cu ei. Spune-i copilului tău care sunt acele lucruri prin care el te face să fii mândru! Îți garatez că se va strădui să fe lacă mai des. 
  5. Fii onest! Pentru copilul tău, eşti un model. Copilul tău va învăţa de la tine să mintă sau să spună adevărul. Este important de aceea să fii onest de faţă cu copilul tău. În situațiile în care consideri că este mai bine pentru copilul tău să nu afle unele lucruri, mai bine spune-i asta, decât să îl minți.  
  6. Fii ferm! Regulile nu funcționează fără consecvență și perseverență. Ori de câte ori copilul tău încalcă regula stabilită, aplică consecințele negociate în prealabil. Dacă, de exemplu, ai negociat cu fiul tău că poate folosi computerul timp de o oră, iar el a depăşit cu 20 de minute timpul negociat, taie 20 de minute din timpul alocat pentru computer a doua zi. Excepțiile de la regulă sunt bine venite atât timp cât rămân excepții. Ele vor arăta că poți fi înțelegător și flexibil atunci când este cazul. 
  7. Fii tu însuți! Naturalețea și firescul sunt esențiale în preajma copiilor. Dacă copilul tău va vedea două modele de comportament și atitudine – unul când ești cu el și altul când ești în contexte sociale diverse, își va pierde încrederea în tine și va învăța că este în regulă să ne “prefacem” atunci când asta servește intereselor nostre. 
  8. Fii întâi tată și apoi prieten! Deși ar fi ideal să reușim să fim părinții și prietenii copiilor noștri în același timp, să ne amintim că înainte de orice, suntem părinți. Copilul tău are nevoie în primul rând să îi fi tată, și apoi prieten. Prieteni va găsi și la școală sau în parc, dar tu ești unul singur. Iar dacă tu nu ești acolo, va căuta modelul tău în altă parte. 
  9. Fii respectuos! Este important să îl înveți pe copilul tău să te respecte; va fi o lecție ușor de învățat dacă îl respecți și tu pe el. Lasă-i libertatea să se manifeste, să crească, să aibă propriile opinii, chiar dacă asta înseamnă să te contrazică! Tratează-l de la egal la egal și respectă-i deciziile, chiar dacă consideri că nu sunt cele mai bune. Oferă-i sfatul tău dar nu te supăra dacă nu îl urmează. Doar așa va deveni un adult autonom, responsabil, capabil să își ia viața în propriile mâini. 
  10. Fii prezent! Copiii au nevoie de un tată care să fie “acolo” când au nevoie, care să le acorde atenție, care să se intereseze de ei și de evoluția lor, care să facă lucruri cu ei. Timpul și atenția oferită copiilor sunt ingredinetele cheie prin care ei vor realiza că tata îi iubește, că pentru tata ei contează.

Cu siguranță, a fi un bun tată presupune mult mai multe lucruri, dar acesta este un început. Dacă faceți măcar o parte din ceea ce este scris mai sus … și mai ales dacă sunteți măcar o parte din ceea ce s-a scris, înseamnă că ați făcut pași importanți pe drumul cel bun, acel drum care duce către inima copilului vostru.

Nota redactiei: Acest material face parte din campania de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor, derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011. Campania se intituleaza "Asculta-i sufletul" si isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti. Datele de contact ale centrelor se gasesc pe www.salvaticopiii.ro.Autor: Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
tatafamiliecopilcopilarietensiuniprovocaripsihologia copiluluiafectiunesentimenterecomandarisfaturisalvati copiiidiana stanculeanu CITESTE MAI MULTE DESPRE

18473 citiri

40 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.