Acasa | Insider | Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

 SHARE  

Adaugat in 24 aprilie 2014

Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

Nou nascut. Foto: salvaticopiii.ro

Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la decizia anunțată de Ministerul Sănătății de a reduce la jumătate bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri care va cauza creșterea numărului de decese în maternități.

Lipsa instrumentelor și materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.

MORTALITATEA INFANTILĂ ÎN ROMÂNIA ÎNCĂ LA COTE ALARMANTE1

Eforturile din ultimele două decenii ale Guvernului și ale cadrelor medicale în asigurarea supraviețuirii nou-născuților, cei mai vulnerabili dintre cetățenii României, sunt salutare și totodată firești, fiind expresia unei atitudini umane responsabile și civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la mia de nașteri în 1994, la 9 în 2012 (vezi Graficul 1).

.

                                 Grafic 1                                                       Grafic 2

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 7 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (9‰) față de media europeană de 4‰ (vezi Graficul 2). Conform analizelor Salvați Copiii, o treime poate fi salvată prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

REDUCEREA BUGETULUI ALOCAT NOU-NĂSCUȚILOR - O MĂSURĂ ILEGALĂ, NECONSTITUȚIONALĂ ȘI ANTIEUROPEANĂ

Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.

Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative).

Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului2, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene3, Constituția României4 și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului5.

BUGETUL ROMÂNIEI PERMITE ALOCAREA FONDURILOR NECESARE SUPRAVIEȚUIRII COPIILOR PREMATURI

Intenția Ministerului Sănătății de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect.

"Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual  ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele și materialele la îndemână." declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 20146 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.

De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață. Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respirație și mese de naștere, 18 maternități, propunându-și pentru perioada următoare modernizarea a încă 29 de maternități și secții de nou-născuți din țară, în valoare de 3.374.000 de lei.

ÎNGRIJORĂRI EXPRIMATE DE MEDICI

Dr. Adrian Crăciun, Maternitatea Cantacuzino:

Bugetul pentru terapie intensivă este insuficient pentru un act medical de calitate, în condițiile în care numărul de nașteri premature este același și numărul cazurilor grave crește din ce în ce mai mult.

Bugetul de terapie intensivă neonatală la Cantacuzino a fost de 350 000 de lei în 2012, 200.000 de lei în 2013 și anul acesta avem o scădere dramatică la 72 000 de lei. Sperăm ca noua conducere a Ministerului Sănătății să înțeleagă că nou-născuții sunt importanți și nu se pot trata doar cu aer.

Dr. Mihaela Demetrian, Maternitatea Filantropia:

Pentru terapia intensivă primim bani prin Programul Național, însă banii sunt foarte puțini. Pentru anul 2014 bugetul nostru estimat și solicitat de la Ministerul Sănătății a fost de 500.000 de lei (după numărul cazurilor de nașteri premature de anul trecut), însă am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sănătății, la Institutul de Ocrotire al Mamei și Copilului, la Direcția de Sănătate Publică, fără niciun raspuns.

Singura noastra șansă ar fi să așteptăm rectificarea bugetară din iunie-iulie, când sperăm să primim ceva mai mult. Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: 1 cutie de sulfactant costă peste 2.000 de lei., 1 tubulatură de ventilator în jur de 700 de lei, 1 cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratării unui copil cu detresă respiratorie este de 6.000 de lei.

Dr. Ligia Blaga, Spitalul Județean Cluj:

Față de anul trecut, cand am primit foarte puțini bani și abia în ultimul trimestru al anului, anul acesta a început cu vești bune. Alocarea bugetară din primul semestru din 2014 pentru sectia de terapie intensivă neonatală a fost de 150.000 de lei, mai mult decât ne așteptam. Am primit, de asemenea, informații că această sumă va fi alocată trimestrial. Ne bucurăm foarte mult și nu putem să ne plângem. Dacă lucrurile rămân așa, vom putea trata fără probleme cei aproximativ 300 de copii prematuri care se nasc în maternitatea noastra.

Dr. Sorana Iftimia, Spitalul Județean Piatra-Neamț:

Bugetul pentru terapia intensivă neonatală de la spitalul nostru s-a redus dramatic față de anii trecuți, vom primi doar 25.000 de lei, dar pe primul trimestru n-am primit nimic încă. Această scădere vine într-un moment foarte dificil, procentul de prematuritate la noi în județ este de peste 10%, cazurile sunt multe și consumabilele atat de necesare tratamentului sunt foarte costisitoare: senzori, mansete, circuite de ventilație, branule, seringi. Va trebui să cheltuim din bugetul spitalului, care mai are și alte 40 de secții de administrat. Eu cred că vor reuși să supraviețuiască doar centrele universitare mari, care primesc bugete mai generoase.

Note de subsol:

1 Mortalitatea infantilă în România în 2012, Centrul Naţional de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, Ministerul Sănătății.
2 Art. 3, aliniat 1: ”În toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.”.
3 Art. 24 litera (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene stabilește că ”În toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorități publice sau de instituții private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial.”
4 Art. 49, aliniat 1: ”Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor.”
5 Art. 1, aliniat 3: ”Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti.”
6 Vezi http://www.mfinante.ro/proiectbuget2014.html?pagina=domenii și http://goo.gl/VPbqk3 .Autor: Organizaţia Salvaţi Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail

3878 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.