Acasa | Insider | Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

 SHARE  

Adaugat in 24 aprilie 2014

Decizia Ministerului Sanatatii va creste rata mortalitatii infantile

Nou nascut. Foto: salvaticopiii.ro

Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la decizia anunțată de Ministerul Sănătății de a reduce la jumătate bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri care va cauza creșterea numărului de decese în maternități.

Lipsa instrumentelor și materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.

MORTALITATEA INFANTILĂ ÎN ROMÂNIA ÎNCĂ LA COTE ALARMANTE1

Eforturile din ultimele două decenii ale Guvernului și ale cadrelor medicale în asigurarea supraviețuirii nou-născuților, cei mai vulnerabili dintre cetățenii României, sunt salutare și totodată firești, fiind expresia unei atitudini umane responsabile și civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la mia de nașteri în 1994, la 9 în 2012 (vezi Graficul 1).

.

                                 Grafic 1                                                       Grafic 2

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 7 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (9‰) față de media europeană de 4‰ (vezi Graficul 2). Conform analizelor Salvați Copiii, o treime poate fi salvată prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

REDUCEREA BUGETULUI ALOCAT NOU-NĂSCUȚILOR - O MĂSURĂ ILEGALĂ, NECONSTITUȚIONALĂ ȘI ANTIEUROPEANĂ

Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.

Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative).

Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului2, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene3, Constituția României4 și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului5.

BUGETUL ROMÂNIEI PERMITE ALOCAREA FONDURILOR NECESARE SUPRAVIEȚUIRII COPIILOR PREMATURI

Intenția Ministerului Sănătății de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect.

"Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual  ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele și materialele la îndemână." declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 20146 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.

De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață. Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respirație și mese de naștere, 18 maternități, propunându-și pentru perioada următoare modernizarea a încă 29 de maternități și secții de nou-născuți din țară, în valoare de 3.374.000 de lei.

ÎNGRIJORĂRI EXPRIMATE DE MEDICI

Dr. Adrian Crăciun, Maternitatea Cantacuzino:

Bugetul pentru terapie intensivă este insuficient pentru un act medical de calitate, în condițiile în care numărul de nașteri premature este același și numărul cazurilor grave crește din ce în ce mai mult.

Bugetul de terapie intensivă neonatală la Cantacuzino a fost de 350 000 de lei în 2012, 200.000 de lei în 2013 și anul acesta avem o scădere dramatică la 72 000 de lei. Sperăm ca noua conducere a Ministerului Sănătății să înțeleagă că nou-născuții sunt importanți și nu se pot trata doar cu aer.

Dr. Mihaela Demetrian, Maternitatea Filantropia:

Pentru terapia intensivă primim bani prin Programul Național, însă banii sunt foarte puțini. Pentru anul 2014 bugetul nostru estimat și solicitat de la Ministerul Sănătății a fost de 500.000 de lei (după numărul cazurilor de nașteri premature de anul trecut), însă am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sănătății, la Institutul de Ocrotire al Mamei și Copilului, la Direcția de Sănătate Publică, fără niciun raspuns.

Singura noastra șansă ar fi să așteptăm rectificarea bugetară din iunie-iulie, când sperăm să primim ceva mai mult. Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: 1 cutie de sulfactant costă peste 2.000 de lei., 1 tubulatură de ventilator în jur de 700 de lei, 1 cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratării unui copil cu detresă respiratorie este de 6.000 de lei.

Dr. Ligia Blaga, Spitalul Județean Cluj:

Față de anul trecut, cand am primit foarte puțini bani și abia în ultimul trimestru al anului, anul acesta a început cu vești bune. Alocarea bugetară din primul semestru din 2014 pentru sectia de terapie intensivă neonatală a fost de 150.000 de lei, mai mult decât ne așteptam. Am primit, de asemenea, informații că această sumă va fi alocată trimestrial. Ne bucurăm foarte mult și nu putem să ne plângem. Dacă lucrurile rămân așa, vom putea trata fără probleme cei aproximativ 300 de copii prematuri care se nasc în maternitatea noastra.

Dr. Sorana Iftimia, Spitalul Județean Piatra-Neamț:

Bugetul pentru terapia intensivă neonatală de la spitalul nostru s-a redus dramatic față de anii trecuți, vom primi doar 25.000 de lei, dar pe primul trimestru n-am primit nimic încă. Această scădere vine într-un moment foarte dificil, procentul de prematuritate la noi în județ este de peste 10%, cazurile sunt multe și consumabilele atat de necesare tratamentului sunt foarte costisitoare: senzori, mansete, circuite de ventilație, branule, seringi. Va trebui să cheltuim din bugetul spitalului, care mai are și alte 40 de secții de administrat. Eu cred că vor reuși să supraviețuiască doar centrele universitare mari, care primesc bugete mai generoase.

Note de subsol:

1 Mortalitatea infantilă în România în 2012, Centrul Naţional de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, Ministerul Sănătății.
2 Art. 3, aliniat 1: ”În toate acţiunile care privesc copiii, întreprinse de instituţiile de asistenţă socială publice sau private, de instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.”.
3 Art. 24 litera (2) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene stabilește că ”În toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorități publice sau de instituții private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial.”
4 Art. 49, aliniat 1: ”Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor.”
5 Art. 1, aliniat 3: ”Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti.”
6 Vezi http://www.mfinante.ro/proiectbuget2014.html?pagina=domenii și http://goo.gl/VPbqk3 .Autor: Organizaţia Salvaţi Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail

7827 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.