Acasa | Articolul tau | Delapidatorii norocului

Delapidatorii norocului

 SHARE  

Adaugat in 13 octombrie 2014

Delapidatorii norocului

Noroc in dragoste. Foto: Morguefile.com

Am cunoscut-o pe Sorina într-o joi. Veneam de la Curtea de Apel, avem praf între dinţi, o duzină de argumente futil  atârnate de-un colţ al minţii şi o sete de prădător care şi-a trădat specia şi s-a mutat alături de cea mai senzuală cămilă-n deşert. Aşa că m-am oprit să beau un frapé la o terasă mai dichisită de pe Kogălniceanu.

Mi-am mai dres căutătura strepezită abia după a doua sticlă de minerală şi primul ness. Aş mai fi comandat unul, dar întârziasem déjà la următoarea sesiune ideologică de bătut apa-n piuă şi mă pregăteam să mă ridic de la masă, când m-am împiedicat de vocea curtenitor degajată a unei probabile vecine de consumaţie, pe care concentrarea către starea fluidelor din pahare nu mi-o făcuse vizibilă.

- Hai, zice, mai ia-ţi o cafea. Una la nisip. Face bine pe căldurile astea şi pot să-ţi ghicesc.

M-a bufnit râsul. Mă gândeam, o fi poantă, o fi vreo cameră montată prin crengile de deasupra, cu focalizarea pe fraieri, o fi doar mintea mea vorbind singură în preambulul refuzului unei alte şedinţe.

- Bună, Sorina îmi spune. Te văd cam abătută. Nu?

M-am reaşezat, încetişor, pe un scaun. Nici până în ziua de azi nu ştiu de ce. Poate dintr-un rest de meteahnă milenară a femeilor de a-şi  îneca trecutul într-un viitor mai sigur, sau dacă nu, cel puţin cunoscut. Şi am comandat două cafele la nisip.

Avea ochii de un verde atât de incontrolabil încât am început să-mi pun serioase probleme de conştiinţă. Pluteam între aburii cafelei şi sfredelul arcuit de două sprâncene groase, mistic îmbinate sub fruntea gitană a unor timpuri care m-au fascinat ireversibil. M-aş fi întors oricând atunci şi acolo.

Să vedem… Te cheamă cu R. Rodica, Ramona? Ramona… Ai o cumpănă cu nişte oameni mari. Ai planuri să faci lucruri importante, dar nu găseşti  cale, nu? (mda, mi-am murmurat în bărbie, asta se poate ghici şi după mutra mea semi-exasperată).  Şi, ia, cine te însoţeşte la drum? Un bărbat cu ochi negri, un om înţelept şi frumos  - râde  -  care-ţi dă multă încredere. Eşti amărâtă, Ramona. Ai un of mare, o carte neîmplinită, un dor  în suflet pe care n-ai cum să-l mai dai la spate. Dar ascultă, norocul nu te ocoleşte. Traversează strada, când pleci de aici, şi păşeşte pe calea destinului tău. Du-te, îţi spun. N-o să-ţi pară rău.

M-am ridicat ca teleghidată. Mi-am smuls taiorul de pe spătar, mi-am înşfăcat geanta şi dusă am fost. N-a mai contat că aveam încă agăţat de rever ecusonul de la ultima întâlnire, nici că mă zgâisem ostentativ, în timp ce-mi savuram ness-ul, la magazinul cu îmbrăcăminte de nou-născuţi deschis peste drum. Destinu-i destin.

Mergeam de o vreme, aproape râzându-mi  în barbă de naivitatea unor aşteptări acum multă vreme apuse, când, prin dreptul parcului Cişmigiu, m-a atins uşurel pe un umăr….alesul!  Superb exemplar al vanităţii şi al deşertăciunii (râvnite), algoritm al tuturor fanteziilor noastre nescrise, brunetul prin definiţie, mana cerească a colecţionarelor de ritm şi de aventură, pata de culoare fandată exotic a ieşirilor în cotidian.

Bună, tu, mi-a şoptit. Leo îmi spune. Te văd cam abătută, nu? Vrei să facem doi paşi?

Dacă nu m-ar fi frapat coincidenţa invazivă a adresării, poate că aş mai fi analizat, preţ de o clipă, probabilistica evenimenţială. Şi parfumul – în mod cu totul bizar – bine ales, emanând dinspre obrazul atent bărbierit. Dar cum nu mă trăznesc, din fericire, decât foarte rar, pasiunile pe neaşteptate (asta şi sindromul alergic la adresările cu „bună, tu”) am rezumat contextul rapid şi i-am strigat, în timp ce o luam la goană spre staţie:

Du-te-n paştele mă-tii de bou, cu behlița ta cu tot!

În urma mea, Leo gesticula, în mod cert ofensat, către o umbră vag conturată între boscheţii de la marginea parcului.

Nu ţi-am spus, fă, să nu-mi mai trimiţi paşoptiste d’astea mizdoase? N-ai văzut-o ce misticisme-i iese din ceru’ gurii? Cum morţii mă-sii s-o degajez în Cişmigiu?

Mi-am catapultat în primul autobuz  alura lejer şifonată, am urcat în fugă scările de la bloc, am dat de perete uşa din baie, m-am proptit în faţa oglinzii şi am deschis gura larg. Apoi m-am privit cu multă atenţie, concentrat şi lucid, preţ de vreo jumătate de oră, drept în fundul gâtului care m-a salvat. Când am ieşit, în baie pluteau, pufos de incomprehensibili, doi norişori alburii.  Tot misticismul meu arogant pe ziua de joi.”

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8101 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.