Acasa | Calatorii | Desfătare-n Madeira: Reid’s Palace

FOTOGALERIE

Desfătare-n Madeira: Reid’s Palace

 SHARE  

Adaugat in 17 iulie 2013

Desfătare-n Madeira: Reid’s Palace

Madeira. Foto: caia.ro

Am pe mine-o rochie roz şi părul vâlvoi de la rafalele puternice de vânt de pe malul oceanului. O geantă mică, bleu, pe umăr şi una mai mare, cu roţi, cumpărată în fuga transferului în aeroportul din Lisabona.

Sunt în faţa celui mai frumos hotel din Madeira, un palat ridicat pe o stâncă, deasupra apei, la sfârşit de secol XIX. Reid’s Palace, parte din lanţul Orient Express. N-am bagaj şi am atât de puţine posesiuni materiale, încât mă simt dezbrăcată şi stingheră, până în clipa în care intru.

ceai

Simt parchetul scârţâind sub mocheta groasă din hol, un angajat ţine în mână un coş cu multe cutiuţe lucitoare. Ştie deja că bagajul meu n-a ajuns cu mine, mi-au pregătit tot ce au crezut că mă poate face să mă simt mai bine. Se aude un pian, de undeva, încet, poate e doar o părere, poate cineva chiar apasă nişte clape acum, în această după-amiază.

camera

În apartamentul meu, perdelele brodate se zbat la geam sub rafalele de vânt. Două terase, una spre Atlantic, alta spre grădină, înconjură fantezia asta, perfect feminină, cu cearşafuri albe brodate delicat, cu cosmetice produse la Londra special pentru clienţii Orient Express, cu o baie numai mahon şi ceramică portugheză, frumos pictată cu albastru.

Pe masă stă un bileţel scris de mână: “Vă mulţumim că sunteţi oaspete al Reid’s Palace. Din partea noastră, un pahar de vin de Madeira, colecţia Vintage.” Deschid carafa, un parfum de lemn de stejar şi dulceaţă de nuci se strecoară prin cameră. Torn în pahar, vinul se prelinge încet, aproape uleios.

Mă mut de pe-o terasă pe alta, ascult Atlanticul şi pur şi simplu încep să mă uit în jur, ca-ntr-un muzeu. Uite, acolo, jos, între leandri şi palmieri, e terasa pe care George Bernard Shaw a învăţat să danseze tango.

“Singurului om care m-a învăţat ceva”, i-a scris dramaturgul, dedicaţie pe o poză, instructorului de dans Max Rinder, cel care avea un succes nebun la dansatorii amatori de la Reid’s. Ştiu că sub apartamentul meu e cel în care a stat Winston Churchill cu soţia, în două rânduri. Prima oară şi-a scris aici memoriile despre război.

Râd singură când mă gândesc cât or fi suferit colecţiile Vintage de vin de Madeira de pe urma căpcăunului beţiv şi genial.

IMG_8214

Din camera mea nu prea mai vreau să ies. Nici generalul Batista al Cubei, cel alungat de Fidel Castro, nu ieşea din apartamentele lui de la etajul al treilea.

Stătea fix deasupra mea, cu familia şi alaiul, obsedat de faptul că revoluţionarii cubanezi îi vor administra un glonţ în cap, chiar aici, în nebunia asta subtropicală, sub soarele Madeirei. Reid’s şi-a asumat riscul atunci şi cu maximum de discreţie a găzduit balamucul cubanez.

piscina

Îmi fac curaj şi ies din cameră, mă preling pe aleile grădinii până la piscinele de deasupra oceanului, de sub un copac secular. Flori şi un miros proaspăt, de apă de mare şi vegetaţie abundentă. Reintru în hotel prin resturant, a mai rămas soare cât să se zbată câte o rază prin cristalul geamurilor.

Merg şi merg şi merg, e un hotel uriaş, pe care îl poţi cutreiera, o balenă mitică, cu burta plină de poveşti şi şoapte şi vremuri care s-au dus şi n-or să se întoarcă. Camera de bridge, de biliard, de întâlniri, fotolii mari, de piele, miros de lemn vechi şi coniac.

Acum sigur se cântă la pian, la un Steinway, chiar în camera unde se ia ceaiul, în fiecare după-amiază.

pian

“Minunea” din hotelurile astea, atmosfera discretă şi calmă, farmecul şi liniştea sunt de fapt o conspiraţie dintre personal şi clienţi, am un moment de panică, gândind înspre viitorul de aur al turismului, când politicosul chelner, care aduce ceai în ceşti alb-albastre de porţelan fin, va avea drept muşterii un mafiot rus cu nevastă, cu soacră şi plozi.

Viitorul ăsta nu e încă aici, sper să rămână îndepărtat şi voi să ajungeţi la Reid’s Palace înaintea lui.

Citeşte şi:

.

Londra. Oamenii, mai puțin locurile

.

Eye Contact: Radu Coman, New York

.

Cum am pierdut şi n-am pierdut avionulAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
calatoriivacanteturismmadeiralisabonacaia roreid s palace CITESTE MAI MULTE DESPRE

8158 citiri

51 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.