Acasa | Calatorii | Desfătare-n Madeira: la munte

FOTOGALERIE

Desfătare-n Madeira: la munte

 SHARE  

Adaugat in 1 august 2013

Desfătare-n Madeira: la munte

Madeira. Foto: caia.ro

În sud e un soare orbitor. Mă urc pe platforma de sticlă, montată pe Cabo Girão, la aproape 590 de metri deasupra valurilor Atlanticului. Jos, la capătul hăului, se zăresc minuscule trupuri întinse pe şezlonguri, la plajă.

IMG_8168

Alături sunt ogoare şi câteva case de vacanţă. Se coboară cu o maşinărie pe jumătate lift, pe jumătate telecabină. În zare se vede Câmara de Lobos, un orăşel de pescari pe care Winston Churchill l-a tot pictat cât a fost aici în vacanţă.

IMG_8209

Las pescarii şi turiştii şi o iau spre nordul insulei. Domnul José Antonio, şoferul, fredonează un cântecel popular. Mă anunţă că vom folosi un tunel nou ca să scurtăm drumul. Vreo cinci kilometri prin pântecele muntelui ne duc întins înspre o lume complet nouă.

Afară e toamnă târzie, vânt şi ceaţă, norii aleargă turbaţi pe o creastă. “O să fie mai bine, coborâm”, mă consolează domnul José Antonio, înduioşat probabil de ţinuta mea din care-mi lipseau şi cojocul şi bocancii.

IMG_8181

O luăm cătinel înspre pădurile de dafini. Se mai îmblânzeşte şi vremea, mă mai adaptez şi eu la ea. Dacă toate cele şapte miliarde de oameni s-ar pune deodată pe făcut fripturi împănate cu dafin, n-ar reuşi să epuizeze rezerva madeireană.

IMG_8199

Copacii sunt uriaşi, acoperă munţii, din loc în loc se arată poieniţe înconjurate de o floare violet, de-un stat de om, aşa. Se numeşte massaroco, dar e alintată “mândria Madeirei”. Dacă massaroco e mândria, dafinii sunt bogăţia.

Fără ei, insula ar fi lipsită de apă şi de fertilitatea ei legendară. Picăturile de ploaie se scurg pe sub coroanele copacilor, care le feresc de soare şi astfel de evaporare. Micile şiroaie se adună în pârâuri de munte, ca nişte capilare, care hrănesc solul insulei.

IMG_8140

Aşa se face că de aici pleacă spre Europa banane şi fructul pasiunii şi mango şi bineînţeles, butoaie cu vin.

Cu milioane de ani în urmă, nişte vulcani nervoşi au început să scuipe lavă de sub apele oceanului. Aşa s-au născut insulele Madeira, ciudate, neregulate, nervoase, muntoase, cu un relief parcă plămădit de vreun artist nebun, suprarealist. Peste tot pe marginea drumului sunt excursionişti temerari.

IMG_1671

Unii se îndreaptă către peşterile Sao Vicente, nişte canale în pământ. Nu sunt atât de meşteşugite ca ale noastre, cu stalactite şi stalagmite, dar compensează cu ochiuri de apă albastră şi mici râuri subterane. E linişte şi înlauntrul muntelui şi în afară. Satele sunt risipite, printre plantaţii de banani şi viţă de vie.

IMG_1687

Mai sus, din loc în loc, sunt cabane de piatră, vechi toate, peste sută, care pe vremuri erau folosite de fermieri. Astăzi le-au cumpărat bogaţii, le-au restaurat şi le folosesc pentru vacanţe. Au o cameră sau două jos şi un pod înalt în care este dormitorul.

Nicio vilă nu răsare de după niciun gard, nicio căsoaie, hardughie pipereană, pentru că arhitectura tradiţională este protejată.

Citeşte şi:

.

Eye Contact: Sorina Dumitrescu

.

Desfătare-n Madeira: gustări şi degustări

.

Desfătare-n Madeira: Reid’s PalaceAutor: caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
caia rocalatoriivacantemadeiradafinipesterile sao vicentecamara de loboscabo girao CITESTE MAI MULTE DESPRE

7672 citiri

55 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.