Acasa | Articolul tau | Despre durere ca preambul la „în cot”

Despre durere ca preambul la „în cot”

 SHARE  

Adaugat in 31 octombrie 2014

Despre durere ca preambul la „în cot”

Locuri si oameni Foto: Morguefile.com

Cât am ascultat conversaţia de la masă, am reevaluat în tăcere poziţionarea mea faţă de combinaţiile caricaturale ale destinului, care aduce uneori împreună oameni şi îi convinge să-şi mărturisească, la un pahar, zbuciumul interior, parte a firului invizibil ce i-a unit. De exemplu, durerea faţă de neam.

Un neam traumatizat, sortit ireparabil uitării, umilinţei şi defăimării, care nu mai poate aspira, de atâta impediment, către propria stare de bine: „Nu votez, să mă omori. Prea ne-am jertfit pentru unii şi alţii. Prea ne-au minţit, bă, de ce să-i mai scoatem în faţă? Ce, dacii aveau democraţie?”

Sau regretul pentru soarta animalelor, care sunt uitate pe străzi, bătute de vânturi: „Am avut şi eu un motan. Era tare frumos. Dar şi-a rupt un picior. Ce să-i fac? I-am articulat un şut în cur şi l-am dus la gară. Mi-era prea milă să-l văd că se chinuie atâta.”

Sau respectul pentru lege: „Ai văzut, unde-a ajuns? Eu i-am spus : Furăm, tâmpitule, mai cu cap. Ce, dacă ești omul legii, nu găseşti pe unul care să te dea în gât? Cu atât mai mult. Iei cu traista, nu cu tirul. Îmi pare rău de el. Era băiat bun. Dar acum i s-a dus mălaiul”

Sau melancolia empatică, după despărţirea de sufletul-pereche: „Am iubit-o. Mult...prea mult, recunosc. O scârbă. Nimic nu făcea, numai bani avea în cap, n-am să iert niciodată cât rău mi-a făcut. De câte ori îmi venea să o bat, mă gândeam, iart-o, Costele, eşti un om nobil. Nu te pune cu pretenţiile ei, ia viaţa ca atare. Şi-am lăsat-o. Păcat, la cât de mult ne-am iubit”.

Mi-e greu să analizez „la rece” toate aceste reacții, pe care le-am întâlnit de atâtea ori, să mă apuc de emis judecăți de valoare fără să cunosc îndeaproape contexte, e foarte ușor să etichetezi, mi se pare mult mai greu să faci pasul înapoi și, înainte de toate, să te mai gândești, măcar o clipă, la ce urmează să spui.

Mi s-a întâmplat, nu o dată, să-mi creez impresii despre oameni, care s-au dovedit a fi arbitrare, pe care le-am regretat și care m-ar fi determinat, poate, să reacționez altfel, dacă aș fi avut mai multe elemente care să țină de obiectiv și nu de aparențele generate intr-un anumit context.

Dar nu mă pot împiedica să-mi pun întrebarea, dacă fiecare cuvânt sau măcar primele pe care suntem tentați să le aruncăm în/despre ceilalți, ar fi precedate de o secundă, nu mai mult de o secundă, de tăcere și dacă primele gesturi sau fapte spre care ne îndreptăm ar fi, de fiecare dată, urmarea acelui pas înapoi, n-ar exista oare șanse mai mari ca sentimentul acela de scurt-circuit pe care îl ai când tragi un cot în perete și pe urmă îți spui „mamă, ce prost sunt, nu mai spun niciodată că mă doare în cot”, sentimentul acela, spuneam, să se materializeze în reacții umane, mai responsabile și, de ce nu, într-o stare de bine?

Nu m-am mai așezat, demult, lângă niște oameni, la masă. Mi-e dor, de multe ori ,să ascult și să tac, în compania unui pahar de vin alb, din acela cu pereţii uşor aburiţi, care îţi răscoleşte în memorie tot freamătul viilor de la Cotnari. N-am mai făcut-o ca să nu mă molipsesc de durere în cot. Şi de uitare, de ridicatul din umeri, de rugina deja așternută peste gestul mecanic de a-l culpabiliza pe celălalt. Mi-e dor de acasă la Prut, unde oamenii, de multe ori, nu vorbesc, iar atunci când o fac, purced, agale, cu „pare-mi-se că....”. Nu spun multe, dar știu să asculte, iar atunci când se așterne de tot liniștea, se aude cum povestesc, la rândul lor, locurile.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4188 citiri

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.