Acasa | Articolul tau | Despre grădiniţă şi familie în viaţa copiilor

Despre grădiniţă şi familie în viaţa copiilor

 SHARE  

Adaugat in 1 aprilie 2016

Despre grădiniţă şi familie în viaţa copiilor

Gradinita. Foto: Morguefile.com

Am început să o ducem pe fetiţa noastră la grădiniţă în noiembrie anul trecut. Am ratat prezentările şi informările de început de an preşcolar, dar ne-am propus să ne documentăm şi să ne integrăm pe parcurs.

Una din procedurile doamnei educatoare este să trimită, la sfârşitul fiecărei săptămâni, un plan cu activităţile care s-au desfăşurat în săptămâna încheiată. Nu am înţeles de ce se trimite la sfârşit de săptămâna, în loc să îl primim la începutul ei, ca să vedem ce fac copiii în săptămâna respectivă. Eu l-aş fi considerat util pentru mine, ca să pot să mai pun câte o întrebare corelată cu activitatea Anei, nu doar “ce ai facut azi la grădiniţă?”.

Seara, mai avem obiceiul să căutăm cântecele pentru copii şi să ne uitam împreună la ele. într-o săptămână a insistat vreo două zile să îi pun ceva de genul “stanta…..” . Ea tot încerca să îmi spună, la nivelul vocabularului ei de trei ani, numai că eu, din toate variantele posibile, de la stan, stăm, stâncă, etc., nu am reuşit să nimeresc ce văzuse copilul la grădiniţă. Până vineri seara, când am primit programul săptămânii şi am văzut că ei avuseseră cântecul “ţanţos stă-n ogradă, omul de zăpadă” . Când am căutat şi a văzut că merge şi acasă, a fost o mare bucurie în familie. Am rămas în minte cu întrebarea “de ce oare se trimit aceste informaţii abia la sfârşit de săptămână?”.

După vacanţa de iarnă am fost programaţi la o întalnire cu doamna educatoare. Bineînţeles că pe lista mea de întrebări era şi această curiozitate. Răspunsul ei a fost total neaşteptat pentru noi.

Am aflat că doamna educatoare trimitea aceste informări la începutul săptămânii. Dar a constatat că poeziile sau cântecelele pe care le avea acolo, nu mai erau de interes pentru unii copii când erau prezentate în clasă. Pe ei îi plictiseau. De ce? Pentru că deja le învăţaseră acasă cu bunica sau cu altcineva.  Probabil ca fuseseră şi “motivaţi” să facă asta şi se cam săturaseră de ele, aşa că atunci cand le auzeau din nou de la doamna educatoare, era deja prea mult. Parcă erau subiecte de examen, aşa erau pregătite de acasă. Am rămas fără replică, înţelegeam exact de ce le primim la sfârşit de săptămână. Ce nu înţeleg eu este, de ce nu lăsăm grădiniţa să aibă rolul ei în educarea celor mici, iar familia pe al ei, specific şi diferit. Acasă, eu o învăţ pe Ana cum să se joace cu sora ei mai mică, cum să facem mâncare împreună, cum să aranjăm hainele în dulap, o las să deseneze pe peretele ei din dormitor care a fost special lăsat la dispoziţia imaginaţiei şi creativităţii ei, etc. Dacă aş face aceleaşi activităţi pe care le face şi la grădiniţă, eventual în avans, atunci care mai e rostul grădiniţei şi al colectivităţii?

Părerea mea este că fiecare instituţie şi persoană din viaţa unui copil are rolul ei în dezvoltarea şi educarea acestuia. Oare greşesc? Oare ar trebui să aprofundez ceea ce face la grădiniţă? Să nu îi las libertatea de joacă specifică unei familii? Oare fac bine aşa? Ce se va întâmpla când va merge la şcoală?

Cred că fiecare părinte are semne de întrebare dacă deciziile pe care le ia în legătură cu copilul lui sunt bune sau rele. La final ne asumăm responsabilitatea pentru hotărârile luate şi facem tot ce credem util pentru creşterea sănătoasă şi educarea copiilor noştri. Aşa că eu rămân la părerea mea că acasă facem lucruri diferite faţă de cele făcute la grădiniţă.    

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Aurelia
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5101 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.