Acasa | Articolul tau | Despre puterea democrației

Despre puterea democrației

 SHARE  

Adaugat in 23 ianuarie 2017

Despre puterea democrației

Protest

Din 11 decembrie 2016 încerc să-mi păstrez optimismul cu privire la situația României și nu aud decât că țara asta va cădea tot mai mult și mai mult, tot mai mulți tinerii vor pleca din țară și România va rămâne un morman de gunoi și excremente ale acestor comuniști de care nu mai scăpăm din 1989 încoace.

Eu mă încăpățânez să cred în România. În primul rând experiența și studiile mele cu privire la emigrație arată că, dimpotrivă, soluția plecării tinerilor este una proastă și ea devine din ce în ce mai riscantă cu fiecare eveniment politic care atacă ordinea mondială pe care am încercat să o construim din 1945 încoace, ultra-naționalismul este în creștere peste tot și asta nu poate decât pune în pericol traiul cotidian și pe termen lung al tuturor străinilor, indiferent de țara sau continentul lor de proveniență. Să nu mai punem la socoteală nesiguranța teroristă care este o reală amenințare. Soluția este dimpotrivă, revenirea românilor, construirea unei democrații reale, pe un stat puternic și respectat de drept, construirea unei economii solide, bazate pe munca cinstită a fiecăruia, și, printre altele și pe solidaritate umană, demnitate și respect față de om.

Căutând poate să-mi confirm cumva ideile, să-mi confirm credința că tinerii români nu vor permite ca România să trăiască în excrementele și aberațiile socio-economice a unei clase care, după părerea mea își trăiește ultimul deceniu de existență, dar e încă prezentă cu toate ultimele ei resurse, așadar căutând toate acestea, am găsit întâmplător o carte, o colecție de discursuri al fostului președinte ceh, Vaclav Havel, cartea intitulându-se ”Angst vor der Freiheit” (Frica de libertate).

Referindu-se la felul în care tinerii europeni, deși trăiau în comunism și le fusese spălat creierul cu ideologia respectivă, în vreme ce valorile democratice erau atacate cu putere, au găsit puterea să lupte împotriva regimului care le fura drepturile, care le sufoca tuturor libertatea. Havel găsește două motive pentru care s-a întâmplat acest lucru: ” în primul rând, este de părere Havel, omul nu este doar produsul lumii exterioare, ci este mereu capabil să se raporteze la ceva mai mult decât atât, chiar atunci când lumea exterioară încearcă pe toate căile să distrugă această capacitate a omului de a se raporta la mai mult”; celălalt motiv ar fi faptul că ”tradițiile democratice și umaniste despre care atât de des se vorbește fără sens, în gol, intră în subconștientul poporului și al minorităților naționale și se transmite undeva în subconștientul acestora, în mod neobservat, din generație în generație, până când, la timpul potrivit, fiecare din noi îl descoperă în sine însuși și-l transpune în faptă.” Menționez că Vaclav Havel a rostit acest discurs de Anul Nou 1990 și l-a intitulat ” Republica la care eu visez”. Găsind acest citat mi-am spus că aceasta este șansa, în asta stă speranța noastră: în subconstientul colectiv al poporului care tinde permanent și instinctiv spre o armonie socială.

Mă gândeam că este extrem de ciudat cum de România, care a avut practic cea mai sângeroasă revoluție în perioada de eliberare comunistă a Europei de est și sud-est din jurul anului 1990, să nu fi avut parte de modele umane democratice, așa cum a fost cazul Cehiei prin Vaclav Havel. Probabil că la noi ori fugiseră toții intelectualii prin Occident, ori muriseră prin închisori. Astfel, poporul nostru, ținut în întuneric atâția ani, găsise în el puterea de a se răscula definitiv, dar nu avea cunoștințe despre ce așază în loc și astfel, în marea sa ignoranță, a văzut ca eliberatori, în acel termen atât de scurt, doar comuniștii dezbrăcați de haina propagandiștilor peste noapte și îmbrăcați cu cea a mafioților și a falșilor oameni politici, care au distrus și vândut țara cât de repede și de bine au știut și care și-au umplut și își umplu de atunci buzunarele, mărindu-și gradul și nivelul de aroganță și parvenitism. Șocul cel mai mare este cum de acum, după atâțea ani, tot aceste haimanale au profitat din plin de dezgustul produs tot de ei, asupra poporului și iată că, prin neimplicarea cetățenilor români la vot, am rămas tot cu ei de gât pentru cine știe câtă vreme.

Eu nu-mi pierd însă speranța și încrederea în România și sunt absolut convinsă că doar schimbând atitudinea față de țara noastră și față de poporul nostru, ca o mișcare din interior spre exterior, vom reuși să realizăm ceva cu adevărat durabil, întâi între noi ca oameni, apoi împreună ca popor. Ne lipsește respectul reciproc și solidaritatea. Poate că nu suntem blestemați ca popor, așa cum ar spune unii și alții, ci doar nu am învațat niște lecții cu temeinicie și mai ales nu am învățat lecția implicării civice și a solidarității. Ne-am lăsat manipulați o perioadă prea lungă de timp. Dar acum cel puțin avem generații de oameni informați și mai ales educați în a distinge între ceea ce este binele și răul universal. Mai rămâne doar ca aceștia să pună cunoștințele lor în practică. Cât privește acea categorie a cetățenilor români care sunt în continuare manipulați mediatic de subspecii mass-media, nici nu trebuie să dorim să le schimbăm opinia, ci doar să nu-i lăsăm să vorbească urât de țara lor. Asta nu au voie să facă. E singura șansă să-i facem să înțeleagă și ei cât timp au pierdut lăsându-se manipulați.

De altfel, nu cred că este util și creativ să ne încredem în manipularea oamenilor mici, care spun că România e o țară fără viitor, iar românii sunt niște canalii pentru ca ei să fure și noi să fim complicii lor, ”căci oricum nu avem nici o șansă”. Trebuie să ne desprindem de știrile false, să veghem la valorile umanității, să nu permitem nimănui, orice ar fi, să ne jignească țara și pe noi ca oameni, atingând atât ordinea de drept cât și valorile noastre democratice, dorind a le înlocui cu măsuri haotice și personaje lipsite de profesionalism și integritate.

Și, așa cum spunea Barack Obama în ultimul său discurs oficial către poporul american, trebuie să ne fie și nouă cunoscut faptul că lupta pentru democrație nu este întotdeauna ascendentă, dar cetățenii trebuie să acționeze mereu, în căderile și ridicările lor, ca unul singur și să nu înceteze a lupta pentru democrație.

Probabil pentru domnul Dragnea, venind duminică de la Washington, România va părea un fel de sat din Teleorman pe care dânsul l-ar putea cuceri și asupri după bunul plac, doar ridicând privirea.

Avem o veste pentru dânsul și anume că nu vor lăsă românii, ceilalți decât oamenii lui, ca acest lucru să se întâmple. Și vă garantez, România este singurul pământ al făgăduinței pe care-l avem, de care dispunem, care este al nostru și pe care nu are voie nimeni să ni-l ia. Oriunde v-ați duce în lumea asta, veți rămâne la fel de goi, de străini și de singuri. Când ograda noastră e plină de frunze uscate și de mocirlă e mai bine să punem umărul să o curățăm, nu să o vindem pe nimic și noi să plecăm acolo unde nu umblă nici un câine cu covrigul în coadă sau să ne prefacem în fiecare zi că frunzele și mocirla nu sunt acolo. Și nu trebuie să sperăm la vreo republică sau la vreo democrație sau capitalism în care totul va veni pe gratis sau poate fi păstrat pe gratis. Totul înseamnă muncă și implicare. Vremurile care vin nu văd cum să fie liniștite în lumea asta, nici la noi acasă, nici dincolo de granițe, dar acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci să ne păstreze vigilenți, cu mâna pe arc, pe sabie, pe scutul de la Deveselu.

Eu aleg de azi să nu mai las pe nimeni în preajma mea să vorbească urât despre țara mea și despre oamenii ei. Voi ce alegeți?

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4136 citiri

20 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.