Acasa | Familie | Dezvoltarea copilului prin educatia pozitiva!

Dezvoltarea copilului prin educatia pozitiva!

 SHARE  

Adaugat in 14 octombrie 2011

Dezvoltarea copilului prin educatia pozitiva!

Educatia pozitiva / Foto: Photoxpress

Doua tipuri de pedeapsa sunt utilizate frecvent de parinti si educatori pentru a opri un comportament negativ: 1) mustrarile verbale si dezaprobarea comportamentelor negative; 2) bataia care implica durere emotionala sau fizica severa. Ambele forme de pedeapsa se centreaza pe comportamentul nedorit si nu-l invata pe copil cum sa se comporte adecvat.

Alte forme de disciplinare neadecvata  sunt: comenzile - "stai jos si nu vorbi!", afirmatiile explozive, chiar agresive - "esti intr-un necaz mai mare decat crezi", criticile - "atata poti?", amenintarile "daca nu te potolesti te duc la doctor/director etc.", adresarile depreciative - "vei invata vreodata sa scrii corect?'.

Dar aceste metode rareori il fac pe copil sa se comporte mai bine, in schimb genereaza tristete, stima de sine scazuta, furie, comportament agresiv, dorinta de razbunare, cosmaruri, enurezis, nerespectarea autoritatii, stari depresive, anxietate, consum de droguri sau delincventa.

Disciplinarea trebuie sa-l invete pe copil auto-controlul si increderea in sine prin concentrarea asupra lucrurilor pe care dorim sa le invete. Ea este baza pentru orientarea copiilor asupra modului in care pot fi in armonie cu ei insisi, cum sa isi inteleaga propriul comportament, cum sa aiba initiativa, sa fie responsabili pentru propriile alegeri, cum sa se respecte pe ei si pe ceilalti.

Daca sunteti parinte, amintiti-va  primii ani din viata copilului dumneavoastra, cum a fost invatat sa ridice manutele, sa bata din palme sau sa mearga. Ati dat exemple, ati incurajat copilul si ati cautat momente potrivite pentru a repeta, fara a lovi, insulta, tipa sau ameninta. Incurajarea este o modalitate eficienta de recompensare a copilului, care-l stimuleaza pe acesta sa invete. Incurajarea comportamentului adecvat ajuta la construirea stimei de sine, intrucat copilul invata ca este direct responsabil de castigarea acestei recompense.

Ignorarea uneori a comportamentelor neadecvate (crize temperamentale, plans pentru a obtine ceva ce i-a fost refuzat, etc.) il invata pe copil autocontrolul, deoarece nu obtine atentia celorlalti prin comportamentul nepotrivit. Copilul invata astfel ca primeste atentie doar daca este calm si isi exprima adecvat dorintele.

Majoritatea adultilor folosesc instructiuni negative: "nu alerga prin casa", "nu arunca jucariile". Adesea nu realizeaza cat de des le folosesc. Dar pentru eficienta, instructiunile trebuie formulate pozitiv si sa descrie in mod clar comportamentul dorit din partea copilului. In loc de "nu alerga prin casa", este de preferat instructiunea "mergi incet prin casa", care ii spune copilului ce comportament este dorit de la el. Pot fi folosite si argumente care ii explica celui mic concecintele unui comportament nepotrivit, ca de exemplu "mergi incet prin casa, daca fugi te poti impiedica si rani".

Disciplinarea pozitiva este un proces complex ce recunoaste si recompenseaza comportamentul adecvat al copilului in felul urmator:

  • Comportamentul potrivit este descris: "Acum ne asezam la masa in liniste".
  • Argumentatie clara: "Vom incepe sa facem temele la matematica urmarind fiecare exercitiu atent".
  • Confirmare: "Vezi de ce este important sa urmarim atent exercitiile? Astfel le vom rezolva corect".
  • Intarirea comportamentului corect: mentineti contactul vizual cu copilul, zambiti cand executa corect sarcina, oferiti la sfarsit mai multe minute de joaca, recompensa pentru efectuarea temelor.

Astfel copilul invata si se dezvolta corect, prin utilizarea disciplinarii pozitive de catre parinti si educatori.

Nota redactiei: Acest material face parte din campania de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor, derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011. Campania se intituleaza "Asculta-i sufletul" si isi propune sa atraga atentia asupra nevoilor emotionale si psihice ale copiilor, precum si asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bataie, umilinta si neglijenta in ceea ce priveste dezvoltarea psihica si afectiva a acestora si modul in care se formeaza si se va comporta viitorul adult.

De asemenea, ea isi propune sa ofere adultilor metode alternative si sprijin de specialitate pentru cresterea copiilor intr-un mod pozitiv. Salvati Copiii a dezvoltat in cinci orase din tara (Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures) Centre de Consiliere pentru Parinti, unde sunt oferite servicii de educare si consiliere pentru parinti si copii si servicii de formare pentru profesionistii care interactioneaza cu copii. La Bucuresti, Salvati Copiii a infiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, unde ofera servicii de evaluare clinica, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti. Datele de contact ale centrelor se gasesc pe www.salvaticopiii.ro.Autor: Psiholog Andreea Biji, colaborator Salvati Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
educatiedezvoltareincurajarepedepsecopilariesalvati copiiipsihologia copiluluiindrumarirecomandari CITESTE MAI MULTE DESPRE

7793 citiri

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.