Acasa | Articolul tau | Diferenţa dintre cultivatorii de opinie şi cultivatorii de sfeclă

Diferenţa dintre cultivatorii de opinie şi cultivatorii de sfeclă

 SHARE  

Adaugat in 16 octombrie 2014

Diferenţa dintre cultivatorii de opinie şi cultivatorii de sfeclă

Despre munca Foto: Morguefile.com

Am un prieten care munceşte în Anglia. A terminat facultatea cu 9,50, a încercat să se angajeze într-un spital, i-au dat 800 de lei pe lună, a rămas restant la chirie şi la întreţinere, l-au evacuat, l-a ameninţat nevasta că divorţează, maică-sa i-a dat preaviz de tăiere a fondurilor, întrucât a ajuns la ceasul maturităţii.

Aşa că a plecat să muncească la câmp. La salată verde şi sfeclă roşie.

Oricât de îmbietor ar suna interferenţa cromatică, realitatea e cât se poate de gri. În Anglia plouă al naibii de mult, salata se recoltează cu cizme de cauciuc până aproape de brâu, mâlul îşi face simţită prezenţa până în cele mai intime cotloane, în barăci e frig şi puţin aer de respirat pentru 3 oameni pe metrul pătrat – şase în doi. Proastă premisă pentru romantici.

Chiar şi aşa, după două luni şi 15 kg mai puţin, a ajuns şef pe rig. Un rig e un utilaj agricol complex, cu o bandă care transportă produsul până în zona de curăţare şi ambalare. Se manipulează-n noroi, în plin câmp. E mare cât o combină şi în spatele lui recoltează, cu captele-n pământ şi cu maximă concentrare, oameni. Dacă ai ratat un centimetru, îi faci totuna cu pământul.

De la şef de rig la supraveghetor de hostel a fost un alt pas. Greu şi încărcat de responsabilităţi, cu ore lungi de formări (după munca la câmp). Cu certificate, autorizări, probe de competenţă – care (nu) se dau la români ?! Ba se dau.

După patru ani, prietenul acesta al meu de 29 de ani era manager logistic şi auditor într-o firmă cu peste 4500 de angajaţi – mulţi români, sezonieri (ca şi el, la început) cărora cultivatul sfeclei, ştiinţă dobândită şi îndelungat exersată în mâl, ani la rând, le asigură în mod constant veniturile necesare pentru a-şi termina facultăţile, hrăni şi ţine la studii copiii, ajuta părinţii la facturi şi medicamente. Dacă-i întrebi, după o vară de trudă, când se întorc înapoi, răspund, râzând: „Mâine. E bine aici”.

Mai am un prieten. E tot cultivator – de opinie, zice el. Flutură bloguri şi pagini de ştiri, mai încropeşte un text, e vioi politic, toarnă articole picante în publicaţiile de scandal, mai cade-n ispita pupincurismului. Când l-am întrebat cum de are curajul să se lanseze atât de profan în tematici majore şi cum poate polemiza de pe poziţia expertului pe bază de rezumatele altora, mi-a replicat serios şi uşor ofuscat: « Da’ ce, crezi că am vreme să mă documentez? Ştirea-i la cald, nu mă pierd în detalii, punctez esenţa.”

N-am știut atunci ce să-i răspund. Acum poate că l-aș întreba dacă responsabilitatea lui, ca formator de opinie, e să lase loc pentru spoială între el și oricare adevăr pe care l-ar comunica cititorilor lui. Și, mai ales, cât?

N-ar trebui mai mult de un lat de palmă. Distanţa dintre culegători şi platforma de rig.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ramona S.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9339 citiri

51 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.