Acasa | Familie | Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

 SHARE  

Adaugat in 31 ianuarie 2017

Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

Divort. Foto: Morguefile

Dacă ar fi să facem o ierarhie a celor mai dramatice crize existenţiale prin care poate trece o persoană, atunci am aşeza fără nicio umbră de îndoială în clasament divorţul, alături de decesul unei persoane dragi, abuzurile de diferite forme sau chiar pierderea locului de muncă.

Toate sunt situaţii deosebit de traumatizante pentru orice individ, cu efecte negative nu doar de moment, ci şi de durată.

Divorţul le poate lăsa răni adânci nu numai celor care trec efectiv prin el, copilului sau copiilor cuplului, dar chiar şi restului familiei apropiate. În plus, gestionarea perioadei post-divorţ se dovedeşte a fi, de cele mai multe ori, şi mai dificilă decât divorţul în sine. Însă, chiar dacă divorţul este o traumă majoră, există şansa ca fiecare dintre cei implicaţi în proces să poată surmonta acest pas dramatic. În situația în care și tu te afli în perioada de după divorț, află că există câteva metode de recuperare după divorţ. Iată ce poți face!

1. Renunţă să mai trăieşti în trecut

Poate că încă trăieşti cu gândul că nu s-ar fi ajuns aici şi poate că dai mereu timpul înapoi ca să îţi/îi cauţi greşelile şi să creezi situaţii ipotetice ce ar fi avut un final mai bun pentru voi. Dar, chiar dacă poate părea cinic sau nu, ce s-a întâmplat e bun întâmplat şi gata. Ar trebui să nu te mai întorci atât de des în trecut şi să te gândești mult mai intens la ziua de azi. De mare ajutor în acest sens poate fi mindfulness-ul, metodă care îţi spune cum să fii din ce în ce mai ancorat în prezent şi care îţi poate da speranţă, ţel şi multă raţiune.

2. Fii şi mai apropiată de copilul tău

Dacă te simţi abandonată, şi e firesc să fie aşa, acum ai ocazia să îţi întăreşti legătura cu cel mic. Până când lucrurile se vor limpezi, voi doi vă puteţi da unul altuia fix energia de care aveţi nevoie. Dar nu pune pe umerii lui responsabilităţi care nu au legătură cu el şi, oricât ţi-ar fi de greu, nu-l întoarce asupra celuilalt părinte. Acest comportament îl va afecta şi mai tare, îl va face să fie confuz şi nu te va ajuta pe tine să faci niciun pas înainte pentru a scăpa de traumă.

3. Ai grijă de mintea şi corpul tău, ieşi în oraş, fii activă şi fă-ţi prieteni noi

După un divorţ, multă lume pune grija pentru propria persoană pe locurile din coada listei de priorităţi. Dar nu-ţi neglija trupul şi mintea şi încearcă să ai grijă mare de tine, hrănindu-te adecvat, făcând activităţi relaxante şi interesante, întâlnindu-te cu oamenii dragi şi acceptând noi provocări profesionale. Dormi cât trebuie şi fă sport, ba chiar fii deschisă la a-ţi face prieteni noi, pentru că nu ştii niciodată câte lucruri bune poţi învăţa de la ei.

Totuși, când spunem prieteni noi, nu ne referim neapărat la o nouă relaţie sentimentală. Deşi există posibilitatea ca tu să tânjești după afecţiunea pierdută, te poţi arunca cu capul înainte şi ieşi dintr-o relaţie nouă la fel de tristă şi de neîmplinită ca la finele celei anterioare.

4. Ia o pauză şi acceptă-ţi suferinţa şi vulnerabilitatea

Da, este perfect normal şi sănătos să iei o pauză cât de mare îţi doreşti în care să suferi şi să înţelegi că ai voie să fii vulnerabilă. Orice divorţ, indiferent de motivele care au stat la baza lui, este asimilat cu o pierdere uriaşă, în care durerea este copleşitoare. Dacă îţi vei lăsa sentimentele dureroase să iasă la suprafaţă aşa cum sunt ele, te vei simţi mai uşurată, iar acest lucru îţi va permite să mergi mai departe. Iar dacă îţi vei și aşterne gândurile şi stările triste într-un jurnal sau unei prietene apropiate, te vei simţi şi mai împăcată şi te vei accepta pe tine însăţi mai uşor.

5. Caută ajutor ca să depășești divorţul

Ajutorul poate fi atât din partea unui specialist, ce te poate ghida treptat către o viaţă nouă, dar frumoasă şi plină de provocări, cât şi din partea unor grupuri de suport reale şi virtuale. Ceea ce nu te sfătuim, însă, să faci este să te apuci să îl diseci (poate că din nou) la sânge pe fostul partener şi să împărtăşeşti cu lux de amănunte cu toţi membrii grupurilor din care faci parte toate lucrurile dezagreabile pe care le-a făcut şi motivele pentru care aţi ajuns să divorţaţi. O minte și o inimă pline de agresivitate îți vor adânci suferința și nu te vor lăsa deloc să ieși din situația traumatizantă în care te afli.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5932 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.