Acasa | Articolul tau | Doamnă? Tanti? Mai întâi femeie!

Doamnă? Tanti? Mai întâi femeie!

 SHARE  

Adaugat in 22 august 2013

Doamnă? Tanti? Mai întâi femeie!

Mai întâi femeie. Foto: Photoxpress

Mă uitam la ea, în stația de metrou, privind-o oarecum din spate. Slăbuță, potrivit de înaltă, îmbrăcată într-o rochie cu buline și cu părul șaten prins cam strâns pe ceafă.

Nu-i vedeam fața, dar ceva în postura ei țipa că are 45 de ani și o mamă bolnavă ori un soț alcoolic și violent.

Adusă un pic de spate, m-a făcut să mă gândesc la Fefeleaga și la chinurile ei. O și vedeam intrând în casă plină de sacoșe. Luată în primire de trei copii guralivi, cu binecunoscutul de către părinți ”Mi-ai adus ceva bun?”. Luată la rost de bărbatul tolănit în fotoliu pentru că a uitat să cumpere bere. (Da, știu, Fefeleaga îl avea pe calul Bator, nu soț și nici copii! Ăștia trei plozi erau ai caprei. :)))

S-a întors spre mine întâmplător și-am rămas șocată: judecând după figură, n-avea mai mult de 20 de ani, dar nimic din prezența ei nu trăda asta. Spatele drept, un fluture în păr și un cordon alb ar fi făcut să pară alta. Ce să se fi întâmplat unui suflet atât de tânăr de a uitat de sprinteneala vârstei?

M-am uitat în jur, la celelalte fete și femei de pe peron, căutând una care să-și poarte cu cochetărie și fără complexe adevărata vârstă și n-am găsit. Trei fete îmbrăcate aproape la fel - fuste lungi și colorate din voal, topuri mulate, curele late și sandale cu talpa plată - și imposibil machiate, oscilând între exuberanța adolescenței și prețiozitatea damelor inabordabile.

O corporatistă cu fustă creion și sacou, la 35 de grade Celsius, cu mers țeapăn în pantofii din piele neagră și fără nicio urmă de zâmbet. Ar fi putut avea 25 de ani sau, la fel de bine, 45.

Două femei cu copii de mână, târând după ele, în drum spre parc, tricicleta, sacoșa cu gustări, târlicii cumpărați din piață cu 12 lei, temerile că soțul se uită după colega de „servici” și regretele că nu-s bani de mers în weekend la mare.

Mi-am adus subit aminte de o întâmplare povestită de-o mătușă, fostă balerină la teatrul de revistă. Aștepta un autobuz, într-o stație de provincie și, când acesta a venit, a încercat să urce treptele un pic cam înalte. Din spate, doi tineri i-au șuierat un ”Hai, mamaie!”, împingând-o binevoitor înăuntru. La cei 60 de ani ai săi, ”mamaia” n-are kilograme în plus și nici celulită, ci doar eleganță cât încape.

”Femeie” nu-i doar un substantiv, ci și o stare de spirit. Te naști cu ea și evoluează odată cu tine: de la timida din adolescență la femeia sigură de dragostea și maternitatea ei, apoi la bunicuța care știe că trebuie să învățăm și despre frumos, nu doar despre util.

Pe măsură ce te maturizezi, nu mai ești ”domnișoară”, ci ”doamnă”. Nu ni se mai spune ”tu”, ci ”dumneavoastră”. Devii femeie pentru omul de lângă tine și mamă pentru copiii tăi. Familia ta crește și evoluează frumos pentru că tu, femeie, ești acolo puternică, blândă, sensibilă și iubitoare, atentă la ei și la tine deopotrivă.

Mă uit cu dezamăgire cum ”domnișoară” virează abrupt spre ”tanti” și apoi alunecă spre ”mamaie”. Adolescente care-și forțează tinerețea pentru a părea doamne când încă nu sunt devin - ca o flacără arsă prea devreme - femei obosite de viața de adult. Tinere care nu-și simt vârsta pentru că nu au învățat să facă asta.

Neglijente cu ele însele, dau naștere altor ființe blazate, femei care nu vor ști ce înseamnă fericirea de a fi tu însăți, frumoasă prin ce ai, nu prin ce vrei să pari. Bărbați care nu vor recunoaște feminitatea și pentru care orice tipă care are peste 30 de ani este o băbăciune, o „mamaie”.

Undeva, pe drum, mor încet gingășia, frumusețea, cochetăria. Iar ”femeie” rămâne doar un substantiv.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Obrăznicături
 


 SHARE :  Trimite pe mail
femeiemamaietantifeminindoamnadomnisoaraviatamaturizare CITESTE MAI MULTE DESPRE

13293 citiri

161 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.