Acasa | Articolul tau | Domnilor candidați,

Domnilor candidați,

 SHARE  

Adaugat in 14 noiembrie 2014

Domnilor candidați,

Romania mea. / Foto: Agerpres

În aceste aproape două săptămâni care au trecut după 2 noiembrie cetățeanul obișnuit a trecut, cu voia sau fără voia sa, prin toate secvențele dezamăgirilor pe care le-ar putea cineva cunoaște aproape într-o întreagă viață de om trăită într-o banală țară civilizată.

În această perioadă scurtă de timp - Doamne, bine că nu durează mai mult căci mulți dintre noi ar fi murit de inimă - i-a fost pusă la încercare cetățeanului corecta judecată, bunul simț, credința, patriotismul, conceptul despre om și ale sale însușiri, au sărit toate siguranțele aroganței, ale demagogiei, ale respectului și toleranței, ale bunăvoinței și ale ultimului strop de demnitate.

Nu aveai cum să te aperi de toate acestea fiindcă pretudindeni oamenii erau preocupați, de la șoferii de taxi la oamenii necunoscuți din autobuz care se trezeau iscând între două stații câte o discuție, de la studenții prin campus la oaspeții la restaurant, de la colegii de muncă la contribuabilii care își plăteau la bancă datoriile, de la călătorii din tren la vecinii de la bloc sau pur și simplu oamenii obișnuiți prin parcuri care își plimbau, mult mai îngrijorați ca de obicei, câinii.

Oamenii politici ne-au confiscat în aceste două săptămâni buna credință, încrederea în ziua de mâine și speranța.

Nu cunosc vreo perioadă electorală mai încrâncenată, mai disperată, mai mânioasă și mai manipulantă decât aceasta, poate și pentru că unul dintre candidați a avut unele pârghii de care celălalt a fost pe nedrept lipsit.  Nu cunosc mai multe minciuni, mai multe mizerii, mai multă incompetență, o mai gravă biciuire a bunului simț pe secundă decât s-a întâmplat să văd în acestă perioadă scurtă de timp. Ni s-a spus clar, ni s-a arătat în nenumărate rânduri că votul, nu doar al celor din afara României, ci și al nostru, al celor care trăiesc aici pe teritoriul României, votul nostru exprimat în acestă formă nu este altceva decat un bun mobil care se poate trafica la bunul plac sau prin șantaj de unii. Nu au lipsit nici jucăriile voodoo, nici fițuicile prinse cu agrafe, scoase din la momentul aparent oportun, zădărnicit cu abilitate și stăpânire de sine însă de contracandidat în fața telespectatorului răvășit. Nu ni s-au prezentat doi bărbați siguri pe ei, ci doi bărbați care se tem unul de celălalt, fiecare jucând rolul pe rând de profesor și elev, niciunul parcă suficient de pregătit moral sau profesional pentru a fi președintele deplin și cu adevărat legitim al acestei țări. Și cu toate acestea varianta a treia nu mai există-asta dacă o fi existat cu adevărat vreodată.

România acum nu se află doar la o mare cotitură în existența ei, dar sunt atât de puțini oameni cărora de fapt le pasă  cu adevărat de ea, de țară asta, prădată de toți cei care au venit pe rând la conducere de când se știe ea. Au mai rămas câteva păduri, foarte puțină industrie, câțiva urși, și câțiva stropi din luciul de apă încă neconcesionate, nerechiziționate, nedistruse. Sunt tineri care pun umărul prin voluntariat ca să construiască ceva, din umbră, din dragoste pentru țara asta, din îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Ar putea măcar ei să primească o șansă ca să-și ducă munca mai departe? Ar putea ei spera că votul de duminică ne este garantat? Ar putea avea ei încredere că rezultatele care se vor aduna după ora 21 vor fi cele reale și nu niște măsluiri?

România, domnilor candidați, are nevoie de spitale decente nu de monstruozități dezafectate în care mor oamenii pe capete din lipsa competenței și a profesionalismului cadrelor medicale, are nevoie de educație, de școli, de profesori bine pregătiți care au dreptul să trăiască o viață la fel de decentă ca a magistraților.

România are nevoie de industrie, de agricultură, de economie, de trenuri, de oamenii buni și cinstiți, România are nevoie de moralitate și de Dumnezeu, nu de instituții bisericești și de popi care să ne confiște credința și să ne învețe habotnicia legându-și spiritualitatea de numărul de acatiste șoptite la ureche unei Divinități care în realitate pentru ei nu există. România, domnilor, are nevoie de oameni harnici care să facă orașele și satele ei primitoare pentru  a-și primi emigranții înapoi, are nevoie de oameni puternici moral care să nu se lase amestecați cu cei corupți, are nevoie să-și construiască resurse pentru a se pune la adăpost de  toate intemperiile umane sau naturale care o amenință, are nevoie să-și păstreze valorile trecutului și să-și redescopere speranța unor zile mai frumoase, zile pentru care oamenii merită să se trezească dimineață și să meargă la muncă și apoi să-și construiască o familie în care să facă copiii pe care să-i crească într-o societate sigură, demnă și curată.

România nu are în acest moment un astfel de candidat care să corespundă sută la sută nevoilor ei, dar își poate crea unul din cei pe care tot ea i-a ales iar pe acesta îl poate șlefui, îl poate face un bun profesionist chiar dacă poate unora li s-a părut mai puțin pregătit, România îi poate da șansa dacă acesta are, în structura sa sufletească, demnitate și măcar intenția reală de a-și pune sufletul său cu adevărat pentru ea. Restul va fi munca lui și a noastră.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al. C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4843 citiri

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.