Acasa | Casa si gradina | Două parcuri mititele, cât să-ncapă în buzunar

FOTOGALERIE

Două parcuri mititele, cât să-ncapă în buzunar

 SHARE  

Adaugat in 20 decembrie 2013

Două parcuri mititele, cât să-ncapă în buzunar

Paley Park. Foto: ericvorenkampphotography.com

Cunoşti senzaţia: ziua începe prost la muncă, continuă cu alergături prin oraşul aglomerat, cu acelaşi stop prins de cinci ori în înghesuială maximă, oameni nervoşi, claxoane, înjurături şi unica baltă din oraş proiectată pe pantalonii tăi noi.

Strângi din dinţi şi începi să te gândeşti la diverse arme de distrugere în masă, când o mână nevăzută te apucă brusc de umăr şi te trage... într-o altă lume.

S-a deschis pe 23 mai 1967 pe 53rd Street în Midtown Manhattan, New York. Deşi nu are decât 400 de metri pătraţi şi stă înghesuit între blocuri înalte, este considerat unul dintre cele mai elegante şi plăcute spaţii verzi din America: Paley Park.

.Foto: ofcharacter.tumblr.com

Micul parc - de buzunar, cum se numesc cele care intră în această categorie de dimensiune - a fost proiectat de firma de arhitectură peisageră Zion and Breen pentru fundaţia William S. Paley în memoria lui Samuel Paley, după cum arată şi plăcuţa de la intrare.

Este vorba, aşadar, de o zonă publică de recreere aflată pe o proprietate privată, ceea ce mi se pare foarte interesant.

.Foto: modernistarchitecture.blogspot.com

Parcul se află la câteva trepte mai sus de nivelul străzii, însă există două rampe ce permit accesul persoanelor în scaune cu rotile sau celor cu bagaje grele (amănunt pe care îl treci uşor cu vederea până în momentul în care ajungi să te loveşti de el).

.Foto: bolinq.wordpress.com

Deasupra: umbra verii, mai jos: lumină de iarnă. Designul parcului nu-i deloc pretenţios: iederă pe pereţi, câteva glădiţe (Gleditsia triacanthos) subţiri şi înalte pentru umbră, plus o mulţime de scaune (Bertoia) şi mese la care lumea se poate odihni, un ochi liniştit în mijlocul traficului şi al furtunii urbane. Atât - şi ar fi fost suficient.

.Foto: thepoze.blogspot.com

Dar pentru ca locul să devină din perfect într-unul minunat, o cascadă imensă curge neîncetat în fundal, absorbind zgomotul oraşului în muzica ei naturală, atrăgând prin sclipirile şi răcoarea ei. O cortină ce pare să se deschidă dintr-un moment într-altul pentru a dezvălui cel mai strălucit spectacol jucat vreodată.

.Foto: land8.com

Mai jos, Greenacre Park
 
.Greenacre Park. Foto: tclf.org

A fost deschis publicului în Decembrie 1975 de Greenacre Foundation (care finanţează şi întreţinerea lui) la doar câteva străzi distanţă de Paley Park, din designul căruia a şi fost inspirat - proiectul aparţine lui Hideo Sasaki. Suprafaţa este ceva mai mare, în jur de 2000 de metri pătraţi.

.Foto: todaysthedayi.com

Cascada e, la fel, punctul de atracţie, dar chiar şi fără ea, oamenii s-ar fi bucurat de puţină umbră şi de un loc unde să se odihnească.

Apare acelaşi tip de mobilier uşor şi modular, ce poate fi mutat de colo-colo după cum ai chef, doar că aici spaţiul a permis instalarea mai multor zone de stat jos, cum ar fi bordurile înalte de piatră şi terasa de sub acoperişul din lemn.

.

Şi aici, piatră cubică, glădiţe şi vase rotunde pentru flori, doar că-i mult mai multă verdeaţă, iar parcul pare mai labirintic. În plus, iarna este mai confortabil din cauza încălzitoarelor electrice. Zidul din dreapta a fost acoperit pe toată lungimea lui cu un paravan de piatră sculptat în relief, în completarea modelului asimetric al cascadei.

.

Una peste alta, asemenea fratelui mai mare, Greenacre Park are toate ingredientele necesare succesului: se află direct la stradă, are mai multe locuri de stat jos, o parte la umbră, o parte la soare, mobilier mobil şi, să nu uităm, cascada - secretul pentru care zgomotul oraşului nu ajunge aici.

Singurul regret al vizitatorilor este că nu rămâne deschis şi peste noapte.

.

.

În concluzie, două parcuri mititele în mijlocul New York-ului, amenajate şi întreţinute privat, dar deschise publicului pe locuri în care ar fi putut fi construite clădiri cu înălţimi (şi venituri) ameţitoare. Iar în încheiere, o provocare: vreau să aud de exemple de pe la noi. Tu în ce parc te ascunzi de oraşul monstru?Autor: planthalia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

6564 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.