Acasa | Familie | Ești o mamă toxică?

Ești o mamă toxică?

 SHARE  

Adaugat in 10 mai 2016

Ești o mamă toxică?

Mama toxica. Foto: Morguefile.com

O mamă toxică nu înseamnă neapărat o mamă rea. Iată semnele care ți-ar putea indica faptul că și tu ești o mamă toxică.

Nu e un secret faptul că relația cu părinții îl poate influența negativ pe viitorul adult dacă există conflicte de mentalitate, emoționale sau psihologice.

Greșelile pe care le-au făcut părinții noștri nu au fost provocate din cauză că ei nu și-ar fi dorit ce era mai bun pentru noi, ci pentru că, pur și simplu, și ei aveau un bagaj emoțional încărcat.

Poate că singurul lucru pe care încă îl mai avem în comun cu generația de atunci și cea de acum este puterea exemplului.

În orice relație mamă-copil există bune și rele

Chiar și cea mai liniștită relație dintre mamă și copil poate avea urcușuri și coborâșuri de-a lungul timpului. Este aproape imposibil să fii întotdeauna pe aceeași lungime de undă cu cei pe care îi creștem, mai ales că intervine diferența de vârstă și de mentalitate. Și apoi, cine s-a născut învățat? Noi, mamele de azi, ne dorim să-i oferim copilului nostru ceea ce poate noi nu am primit, părinții noștri, la rândul lor, poate au făcut același lucru.

Ce înseamnă o mamă toxică pentru copil?

Atunci când acțiunile sau cuvintele noastre îl fac pe copil să se simtă trist, neajutorat, retras sau cu o părere greșită despre el, putem vorbi despre o mamă toxică. Cumva, toxicitatea se învârte în jurul furiei și a sentimentului de manipulare emoțională.

Dacă te gândești că și tu îl influențezi negativ pe cel mic, mai jos găsești câteva semne clare că ai putea deveni o mamă toxică:

1. Îi dezaprobi sentimentele negative:

Atunci când copilul nu se simte bine, suferă sau e trist, avem tendința de a-l împăca cu orice preț. Suferința, de oricare tip sau nivel ar fi ea, nu trebuie ignorată și nici ascunsă sub preș. Sigur că ni se rupe sufletul să-l vedem plângând și sigur că am face orice pentru a nu-l mai vedea așa, însă uneori este bine doar să fim prezente pentru copilul nostru. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-l luăm în brațe și să-l lăsăm să se descarce.

Cuvintele precum “Lasă că-ți faci alt prieten!” sau “Lasă că îți dă mama tot ce vrei” sunt doar niște piedici împotriva exprimprii sănătoase a ceea ce simte.

În 2014, Asociația Americană de Psihologie a realizat un studiu conform căruia copiii care au avut parte de astfel de reacții sunt mai predispuși să dezvolte ulterior anxietate, stimă de sine scăzută sau chiar o incapacitate de a-și administra stările de suferință.

E limpede, așadar. Copiii astfel crescuți vor avea dubii la validarea propriilor nevoi emoționale. Se vor simți nedemni de atenție, dar în același timp vor căuta cu intensitate dragostea și acceptarea celor din jur.

2. Reproșurile sub formă de exemplu

În copilăria anilor ’80 era la modă să i se dea exemplu copilului cum mama a renunțat la una și alta pentru a se dedica în exclusivitate pentru creșterea și educația celui mic. Sigur că astfel de cuvinte nu veneau cu un reproș, ci probabil că era o nevoie personală de validare.

Dar copilul nu ar trebui să fie un sacrificiu, ci o bucurie!

Nu există niciun argument pentru care o mamă îi poate spune copilului ei că a renunțat la studii, la carieră, la prieteni sau la distracție pentru a-și crește copilul. Dacă lucrurile astea s-ar întâmpla, cu siguranță copilul nu este cel vinovat și nici nu avem dreptul de a-l face să se simtă vreodată așa.

Copiii care cresc cu mame care au un astfel de comportament vor ajunge să fie acuzați de egoism, deși lucrurile nu vor fi niciodată așa.

3. Nu-i încurajezi independența:

Unei mame toxice va considera independența copilului ca fiind un semn de respingere sau lipsă de respect pentru ceea ce a făcut ea. Independența este normală încă de la o vârstă fragedă și oricât de multă teamă ne-ar fi, este de datoria noastră să ne încurajăm copilul să devină independent.

Viitorul adult va avea nevoie de asta. Va avea nevoie să se poată descurca singur atunci când noi nu vom mai fi aproape.

Poți face totul pentru el, dar nu în locul lui. Nu-ți fie teamă să-l lași să cunoască eșecul și nici nu te înfuria atunci când va veni cu note mai mici decât restul. Este important să învețe să-și dorească să facă lucruri mărețe pentru el și nu pentru că așa i se cere și îi e teamă să-i dezamăgească pe cei în care are atât de multă încredere.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19741 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.