Acasa | Cariera | Eu cum stiu ce vreau sa fac si cum ajung acolo?

Eu cum stiu ce vreau sa fac si cum ajung acolo?

 SHARE  

Adaugat in 26 noiembrie 2012

Eu cum stiu ce vreau sa fac si cum ajung acolo?

Alegeri si cariere. Foto: Photoxpress

Cu totii am fost juniori cindva, fara directie, confuzi, proaspat absolventi de liceu sau facultate si speriati de necunoscut.

Invatamintul ne-a dat acces la tot felul de informatii: unele ne-au placut, ne-au atras, pe altele le-am respins. Si la absolvirea scolii ne aflam in fata a nenumarate necunoscute: ce mi-ar placea sa ma fac cind voi fi mare? Ce stiu ce fac? Ce se cauta pe piata locurilor de munca?

Mai jos sunt citeva sugestii pentru cei care se afla la inceput de drum profesional si care sper sa ii ajute sa aiba succes mai repede si sa-si gaseasca mai usor directia in privinta profesiei.

Cum aleg ce vreau sa fac?


In Romania orientarea profesionala eficienta pare sa fie la inceput si inca nu este un domeniu care sa primeasca atentia pe care o merita de fapt. Tinerii din ziua de azi au noroc de accesul foarte facil la informatii, ceea ce ii poate ajuta sa decida mai usor ce vor sa faca in viitor.

Pentru absolventii de liceu care nu doresc sa urmeze o facultate parerea mea este ca exista suficiente oportunitati in constructii, vinzari si alte domenii care nu necesita cunostinte specializate. Ce trebuie sa faca ei este sa dea download la un model de CV recomandat pe Internet (vezi http://undelucram.ro/modele-cv) si sa contacteze cit mai multe companii de recrutare (a caror site-uri sunt gasite la o simpla cautare pe Google), chiar daca respectivele firme nu sunt in cautare activa. Cele mai multe le vor pastra CV-ul in baza de date si ii vor contacta cind au nevoie de o persoana cu profilul lor.

Contactarea directa a firmelor de interes pentru ei este o alta optiune valabila care poate duce la oportunitati de angajare nemediatizate.

Mersul pe jos prin oras ii va pune in contact cu afisele puse de multe magazine care anunta ca sunt in cautare de personal.

Evident, site-urile de joburi sunt la indemina oricui, iar efortul de creare a CV-ului este minimal. Sugerez cu caldura actualizarea lui permanenta, astfel incit, cind se candideaza pentru un post facut public, acesta sa cuprinda activitatea trecuta si prezenta cu toate detaliile.

Pentru cei care doresc sa isi continue studiile lucrurile sunt ceva mai complicate. Sugestia mea este sa arunce o privire atenta asupra tipurilor de posturi care sunt cerute cu frecventa cea mai mare pe site-urile de specialitate si sa stabileasca o compatibilitate intre interesele proprii si cele ale angajatorilor in momentul in care aleg facultatea pe care sa o urmeze. Astfel, studiile urmate vor reprezenta un atu real in cautarea unui loc de munca la terminarea lor.

Pentru toti tinerii recomand completarea unui test de personalitate care sa le spuna mai multe despre potentialul lor si apoi sa faca legatura dintre aceste abilitati si ce anume se cauta pe piata locurilor de munca (aceasta compatibilitate poate face parte din test sau o pot stabili singuri).

Cam asta ar fi pe scurt un raspuns la intrebarea: cum aleg ce vreau sa fac?

Sa zicem ca ati ajuns in stadiul in care stiti ce vreti sa faceti si incepeti sa candidati pentru diverse locuri de munca vacante.

Imi permit sa va dau citeva sugestii legate de aspectele care pot face diferenta dintre un candidat ales pentru interviu/angajare si voi. Am sa le iau pe rind:

CV-ul

Faceti download la un model de CV de pe Internet. Nu are sens sa reinventati roata. Daca nu gasiti ceva convenabil contactati o firma de recrutare si cereti unul sau pur si simplu pe cineva din departamentul de resurse umane ale unei firme. Va sugerez sa alegeti un model de CV care sa prezinte informatia intr-o maniera aerisita, usor de urmarit si citit.

In ceea ce priveste continutul CV-ului:

Dati download unui model de CV de pe Internet. Nu are sens sa reinventati roata. Daca nu gasiti ceva convenabil contactati o firma de recrutare si cereti unul sau pur si simplu pe cineva din departamentul de resurse umane ale unei firme. Va sugerez sa alegeti un model de CV care sa prezinte informatia intr-o maniera aerisita, usor de urmarit si citit.

In ceea ce priveste continutul CV-ului:

 • Asigurati-va ca datele de contact sunt corecte si complete: nume, prenume, telefon, adresa de e-mail, oras de origine, oras in care vreti sa lucrati. Am intilnit adesea situatii in care am dorit sa intram in legatura cu candidati care pareau cu potential si datele de contact erau incorecte.
 • Creati o adresa de e-mail care sa fie constituita din numele si prenumele vostru. Va arata mai profesionala decit adresa personala.
 • Daca alegeti sa puneti o fotografie, asigurati-va ca este una decenta, doar cu chipul vostru, cum este cea de buletin sau pasaport.
 • Cind vorbiti de experienta profesionala, daca exista, asigurati-va ca:
  • Porniti de la prezent si mergeti cronologic in trecut;
  • Precizati perioada, pe luni si ani, in care ati lucrat pentru fiecare angajator in parte;
  • Scrieti corect numele angajatorului si orasul in care ati lucrat pentru acesta;
  • Faceti o scurta descriere a domeniului de activitate al angajatorului, inclusiv numarul de angajati;
  • Faceti o lista de responsabilitati, dati citeva detalii relevante, dar nu scrieti un roman. Un rind este suficient (de exemplu: recrutare – am acoperit toate etapele de recrutare, de la selectia CV-urilor la oferta de angajare);
  • Daca ati lucrat la aceeasi companie, dar aceasta si-a schimbat denumirea in timp, nu o treceti ca fiind experiente profesionale separate pentru ca veti crea impresia ca v-ati plimbat printre locurile de munca prea mult si ca sunteti instabili;
  • Daca ati avut experiente profesionale project based, daca sunteti freelanceri si doriti sa va angajati ca sa aveti un venit stabil, precizati acest lucru la fiecare proiect pe care decideti sa il mentionati in CV. Asa va avea sens de ce o data la 3-6-12 luni ati lucrat aparent in alta parte;
  • Daca aveti la inceput de cariera mai multe locuri de munca acceptate doar pentru a avea un venit, ideal este sa le creati o sectiune separata (Other jobs/activities) in care sa precizati foarte pe scurt cit ati lucrat acolo, numele angajatorului si o fraza legata de responsabilitati. Tot aici puteti include si activitatile de voluntariat, daca exista;
  • Studiile trebuie precizate tot invers cronologic, de la ultimul training la liceu. Precizati: unitatea de invatamint, sectia si anul absolvirii ori, daca este cazul, anii intre care ati urmat studiile in cauza;
  • Daca aveti premii castigate la concursuri, indiferent de ce tip sunt acestea, precizati-le intr-o sectiune separata, sub studii. Va vor scoate in valoare competitivitatea;
  • Ideal este sa adaptati continutul CV-ului la postul in cauza, adica sa scoateti in evidenta experienta profesionala relevanta pentru postul pentru care candidati, dar marturisesc ca nici eu nu am facut asta niciodata cind mi-am schimbat locul de munca, prin urmare nu voi insista pe subiect;
  • Unii angajatori agreeaza CV-urile in care sunt precizate realizarile deosebite avute la fiecare loc de munca, dar aceste informatii pot fi obtinute si in timpul interviului;
  • Daca aveti proiecte personale, mai ales daca ati terminat o facultate si nu aveti experienta profesionala, creati o sectiune separata in CV si descrieti pe scurt proiectele in cauza, motivul pentru care le-ati facut si, eventual, la ce v-au ajutat;
  • Precizati in CV daca sunteti disponibili pentru deplasari si cit timp (10%, 30%, 50%, 100%), daca doriti sa lucrati in tara sau in strainatate, daca sunteti dispus sa va schimbati orasul de domiciliu si unde, care sunt limbile straine pe care le cunoasteti, ce abilitati de utilizare a calculatorului aveti, ce alte abilitati aveti (simtul umorului, inteligenta, sociabilitate etc), ce hobby-uri aveti;
  • In ceea ce priveste scrisoarea de intentie: creati una generala, care sa mearga in orice situatie sau care sa fie usor de adaptat la post: sa schimbati doar numele companiei si postul. Decit sa faceti una superficiala, mai bine nu atasati nici una. Gasiti modele si pe Internet;
  • Daca firma pentru care candidati este una internationala, traduceti CV-ul in engleza si trimiteti aceasta varianta, chiar daca nu reprezinta o conditie obligatorie;
  • Verificati greselile de litera si de exprimare. Rugati un amic sa va ajute, pentru ca va avea un ochi mai critic decit al vostru.

Si acesta a fost CV-ul.

Interviul

Interviul este etapa cea mai dificila si mai stresanta pentru candidati. Imi aduc aminte cum este. Dar este o conditie necesara ca sa gasiti locul de munca vizat. Iata citeva sugestii si in legatura cu asta.

 • Recrutorii sunt si ei oameni. Incercati sa va adaptati programul la cerintele lor cind va invita la interviu: plecati ceva mai devreme de la lucru sau incepeti mai tirziu. Evitati pretentiile de a sustine interviul simbata sau la ore tirzii pentru ca asta va solicita un efort suplimentar din partea recrutorului si o atitudine mai putin deschisa in privinta voastra.
 • Cind va cautati loc de munca asigurati-va ca va verificati e-mailul zilnic, chiar de mai multe ori pe zi si ca stati cu telefonul dupa voi. Adesea candidatii pierd oportunitati pentru ca nu sunt disponibili cind sunt cautati. Pe scurt, raspundeti la e-mailuri si la telefon imediat.
 • Incercati sa fiti disponibili cind doreste recrutorul, dar daca va este imposibil nu va periclitati prezentul loc de munca pentru ca nu aveti garantia ca veti avea succes cu noua candidatura, iar somajul este o experienta pe care nu si-o doreste nimeni. Incercati o abordare win-win si sigur se va gasi solutia de mijloc.
 • Inainte de a merge la interviu recititi-va CV-ul, pentru ca nu este indicat sa il tineti in fata ca sa il urmariti. Un recrutor se va astepta sa stiti pe de rost ce atit facut din punct de vedere profesional.
 • Aflati cit mai multe informatii despre firma inainte de interviu. Majoritatea candidatilor vin la interviu si nici macar nu stiu pentru ce post vor fi intervievati sau cum se numeste compania, ceea ce este foarte neprofesional. Este obligatoriu sa stiti ce face compania, daca este romaneasca sau internationala etc. Aflati aceste lucruri pe internet, folositi linkedin.com ca sursa de informatii primate direct de la persoane care lucreaza pentru angajatorul in cauza. Veti fi surprinsi cita deschidere exista din partea angajatilor in a funiza informatii legate de firma pentru care lucreaza.
 • In domeniul IT nu exista reguli legate de modul in care va imbracati pentru interviu, dar o tinuta casual nu are cum sa nu creeze o impresie buna. Blugi, camasa si adidasi uniformi la culoare sau pantofi reprezinta tinuta ideala pentru un interviu fata in fata. Daca veti candida pentru posturi in care veti lucra cu publicul sau posturi de conducere, va recomand cu caldura costumul elegant, fara culori tari, cu o camasa de culoare calda, dar care sa nu contrasteze foarte mult cu cea a costumului. Barbatii pot purta cravata sau nu, dar fara a-si descheia camasa prea mult, iar femeilor le recomand o fusta pina la genunchi sau usor sub. Ginditi-va la cum sunteti voi ca persoana si ce vreti sa sugerati si alegeti culorile in functie de asta. De exemplu, eu am ales pentru toate interviurile la care am participat un costum negru cu pantaloni si o camasa galbena, rosu pal, verde pal sau portocaliu pal. Mi-a mers de fiecare data.
 • Daca interviul are loc online se pastreaza acelesi reguli daca se face conferinta video. Daca nu vi se cere activarea camerei, va recomand sa va abtineti de la fumat sau baut cafea in timpul interviului, ca forma de respect fata de recrutor si ca un semn ca luati interviul in serios. Este recomandat sa fiti relaxati si autentici la interviu, dar acestea sunt reguli nescrise de bun-simt.
 • Va recomand sa anticipati citeva dintre intrebarile interviului citind pe internet despre asta si pregatindu-va in linii mari raspunsurile la ele. Astfel, emotiile nu va vor mai bloca asa de tare, mai ales pe cei care nu aveti experienta anterioara de interviu.
 • Fiti tot timpul punctuali la interviu. Este un aspect foarte important care spune multe despre seriozitatea voastra si despre interesul fata de respectivul loc de munca. Daca anticipati ca veti intirzia, anuntati. Iar daca intervine ceva si nu mai sunteti disponibili pentru interviu la data si ora fixate anuntati din timp, prin telefon, cu scuzele de rigoare, incercati sa se intimple numai o data si sa aveti explicatii plauzibile. Daca nu va prezentati si nu anuntati, nu va asteptati sa fiti invitati la un viitor interviu. Deja ati creat impresie proasta.
 • Aceleasi reguli se aplica si in cazul unui eventual test tehnic la sediul firmei sau online. Spre surprinderea mea, 30-40% dintre candidati nu se prezinta la testul tehnic sau la interviu, ceea ce este uimitor pentru mine avind in vedere faptul ca ei sunt in cautare activa a unui loc de munca. Multe companii au baza de date in care veti primi statusul ca nu v-ati prezentat si veti fi evitati la o candidatura viitoare.
 • In timpul interviului, la intrebarea “Ce imi poti spune despre tine?” – care este cel mai adesea blocanta pentru multi dintre voi – puteti face un rezumat al experientei profesionale sau puteti intreba la rindul vostru “va intereseaza sa va descriu cum sunt eu ca persoana sau sa va descriu mai in detaliu experienta mea profesionala?”. Astfel veti clarifica asteptarile recrutorului in privinta raspunsului la aceasta intrebare si veti sugera interes real fata de respectivul loc de munca si fata de dezvaluirea informatiilor relevante pentru persoana care va intervieveaza.
 • Cind mentionati de ce ati parasit locurile de munca anterioare va sugerez sa fiti sinceri, dar diplomati. Nici un recrutor nu este interesat de un candidat care vorbeste urit despre compania la care a lucrat anterior.
 • Cind sunteti intrebati de fostii manageri, fiti, de asemenea, sinceri, dar diplomati.
 • Va asigur ca un recrutor cu experienta isi va da seama daca ascundeti informatii, indiferent de cit de bine va propuneti voi sa prezentati un alt adevar. In plus, vreti sa creati impresia de persoana de incredere, pe care se poate pune baza, iar sinceritatea la interviu este primul pas in aceasta directie.
 • Ascultati cu atentie intrebarile recrutorului, nu il/o intrerupeti, iar daca nu ati inteles clar ce vrea sa afle de la voi repetati intrebarea pentru a va asigura ca stiti ce sa raspundeti. Este de preferat o clarificare decit un raspuns pe linga subiect. Va economisi timpul recrutorului, iar acest lucru va fi apreciat.
 • Cind mergeti la interviu pastrati in minte ideea ca un interviu este dublu: firma vrea sa afle mai multe informatii despre voi, dar si voi vreti sa aflati mai multe informatii despre firma. Prin urmare nu va sfiiti sa puneti cit mai multe intrebari la finalul interviului: cereti mai multe detalii despre domeniul de activitate, despre procedurile interne, despre client, despre proiecte, despre viitorul sef, despre sistemul de evaluare a performantei, despre traingurile oferite, despre beneficii, tot ce credeti ca va intereseaza pentru a lua decizia daca compania respectiva este ceea ce cautati sau nu. Altfel puteti avea surprize neplacute dupa angajare care vor duce la frustrari si la parasirea rapida a locului de munca ca urmare a dezamagirilor. Asigurati-va ca asteptarile voastre sunt cit mai realiste si va va merge bine dupa aceea. Si retineti: nu exista firma perfecta, nu exista sef ideal si nu va duceti la pomul laudat cu sacul.
 • Una dintre cele mai grele intrebari din timpul interviului este cea legata de asteptarile salariale. Am intilnit foarte multi juniori care cer niste salarii derizorii doar ca sa porneasca la drum si apoi constata ca nu se descurca cu banii primiti sau ca exista o disproportie mare intre ce primesc in bani si efortul depus in companie. Se frustreaza repede si pleaca, ceea ce reprezinta o pierdere si pentru ei, si pentru companie. Nu fiti lacomi, dar nici prea sfiosi. Inainte de interviu calculati-va un buget care sa va acopere nevoile de baza: chirie, mincare, ceva haine etc – ma refer aici la juniori. Asigurati-va ca lasati loc de negociere, astfel incit atit voi, cit si angajatorul sa iasa multumiti din negocierea in cauza. Cercetati putin piata cautind articole in care este precizat salariul mediu pentru postul dorit si experienta pe care o aveti. Si nu acceptati un salariu sub minimum de care aveti nevoie decit daca beneficiati de venituri suplimentare si va intereseaza foarte tare respectivul loc de munca sau daca va sprijina parintii.
 • Daca la interviul fata in fata participa mai multe persoane, desi este greu, incercati sa pastrati contactul vizual tot timpoul si sa va uitati, pe rind, la toti.
 • Nu uitati la plecare sa multumiti pentru timpul acordat si sa va exprimati, daca este cazul, dorinta de a lucra pentru ei.

Oferta

Cand primiti oferta de angajare asigurati-va ca ea cuprinde: salariul (brut sau net), concediul de odihna, data de incepere, postul pe care veti fi angajat si, eventual, responsabilitatile pe care le implica.

Daca aveti nevoie de timp sa analizati oferta, sugestia mea este sa raspundeti la e-mail si sa precizati data la care vei da un raspuns ferm, pozitiv sau negativ. Va fi o dovada de profesionalism din partea voastra care va va face si mai dorit de catre angajator.

Daca ati decis ca veti accepta oferta, dati raspuns la e-mail si precizati si data de incepere, asfel incit noul angajator sa isi planifice detaliile logistice in liniste.

Cam astea sunt sugestiile mele venite din experienta mea de recrutor. Sper sa va ajute si sa le folositi pentru a va maximiza sansele de succes cind va doriti foarte mult un loc de munca.

Multa bafta!

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau" insa, din motive evidente, redactia a decis publicarea lui la rubrica "Time management & Cariera".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.Autor: Fay
 


 SHARE :  Trimite pe mail
recrutarecvscrisoare de intentieangajatorrecomandari CITESTE MAI MULTE DESPRE

15915 citiri

172 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.