Acasa | Relatii | Există relaţii lungi în care pasiunea nu se pierde?

Există relaţii lungi în care pasiunea nu se pierde?

 SHARE  

Adaugat in 9 iulie 2015

Există relaţii lungi în care pasiunea nu se pierde?

Pasiunea in cuplu. Foto: sxc.hu

Într-o relație de cuplu satisfăcătoare pe termen lung importante sunt două abilități. Prima este cea de a rezolva conflictele, tensiunile și incompatibilitățile fără să rămânem cu resentimente și fără să îl pedepsim pe partener, dar și abilitatea de a menține sau de a recâștiga pasiunea în cuplu. Nu putem vorbi despre menținerea pasiunii dacă avem resentimente unul față de celălalt, certuri și divergențe pe care nu le rezolvăm.

Însă o relație de iubire implică o atenție și preocupare pentru relație și partener și după ce apar copiii în viața noastră sau după ce ne confruntăm cu evenimente stresante. Cu toții ne dorim o relație plină de dragoste și pasiune. Avem însă nevoie și să facem lucruri pentru ca relația de iubire să fie una pasională. Dacă ne așteptăm ca aceste lucruri să vină de la sine, atunci ne pregătim, cel mai probabil, pentru eșec. Sau dacă venim cu justificări și scuze de tipul „avem copii, nu mai avem timp și pentru noi”, „suntem prea obosiți să ne mai gândim la chestii sentimentale, avem lucruri mai importante de făcut” tot pentru eșec ne pregătim, ca și atunci când dăm vina pe muncă, copii, partener. Nopți nedormite, facturi de plătit, copii de dus la școală, trădări și dezamăgiri la muncă, criză financiară. Cui îi mai „arde” de pasiune? Realitatea este că adesea avem nevoie să ne reîntoarcem la valorile noastre. Este ea familia? Iubirea pentru partener? Care sunt prioritățile? Cât investesc eu în relația cu partenerul, sau cred ca pasiunea vine de la sine, fără efort?

Pentru asta vă propun câteva recomandări. Grozav ar fi să le discutați cu partenerul și să începeți să le introduceți în viața voastră de zi cu zi.

6 recomandări care (re)aduc pasiunea în relații

Amintiți-vă de perioada romantică a relației. Ce făceați atunci pentru partener și acum ați încetat să le mai faceți? Care erau acele gesturi de iubire pentru partener și relație? Vorbiți cu partenerul despre ele și nevoile voastre. Cum dăruiați iubire și cum primeați iubirea partenerului. Gesturile concrete, reale, de zi cu zi care vă dădeau o stare atât de bună. Reintroduceți acele gesturi în viața voastră prezentă. Tu și partenerul tău au nevoie de ele. Relația are nevoie de momentele de bucurie, afecțiune, noutate, surpriză. Chiar și după ce sunt și copiii și sunteți de mult timp împreună. Nevoile au rămas.

Mă simțeam iubit/iubită atunci când… ”îmi pregăteai micul dejun sâmbăta dimineața”, „ne uitam la un film împreună”, „mă sunai în timpul zilei să îmi spui cât de mult mă iubești”.

Mă simțeam iubitor/iubitoare atunci când… ”îți aduceam flori și tu erai tare bucuroasă”, „pregăteam vacanța de vară pentru noi”, „planificam o seară în oraș și erai atât de încântat”.

2. Exprimați direct și clar care sunt nevoile voastre pentru ca partenerul să știe ce vă bucură, ce vă face plăcere, fără să porniți de la convingerea că „i-am mai spus de atâtea ori”, sau că „ar trebui să știe ce am nevoie, ce mă face fericit”, „dacă îi spun nu mai este autentic, natural, adevărat”.

Mă simt iubit/iubită atunci când… „mă săruți și mă îmbrățișezi când ne vedem”, „îmi spui că mă iubești”, „facem dragoste”, „îmi spui că sunt frumoasă”, „mă apreciezi pentru ceea ce fac pentru familia noastră”.

3. Faceți câte o surpriză partenerului vostru, cel puțin o dată pe lună. Ceva ce ați observat că și-ar dori sau i-ar face o mare bucurie. Un bilet la un spectacol. O cina pregătită. Avem nevoie de noutate, de surpriză, să vedem că cel de lângă noi este atent cu bucuriile și plăcerile noastre și, mai ales, că ele sunt o prioritate pentru noi. Pasiunea se menține cu noutatea și surpriza adusă în cuplu de către partener. Gesturi mici care înseamnă foarte mult. Relația are nevoie de atenție pentru a se menține pe termen lung.

5. Învățați un lucru nou din când în când, distractiv, ceva ce să fie plăcut pentru amândoi. Un curs de dans sau pictură, un curs de gătit, ceva ce nu ați mai făcut, dar v-ar relaxa, v-ar aduce bucurie. Când învățăm un lucru nou ne reconectăm, ne reapropiem, ne cunoaștem și ne regăsim.

6. Acum gândiți-vă la niște gesturi de iubire pe care vi le-ați dorit dintotdeauna, dar pe care nu le-ați cerut niciodată. Acestea pot fi fantezii foarte intime. Ele pot proveni din viziunea pe care o aveți asupra relației așa cum o visați. Aș vrea ca tu …”să mergi cu mine pe munte de trei ori pe vară”, „să dormi dezbrăcat”, „să ieși cu mine la cină o dată pe lună”, „să îmi faci o surpriză planificând o vacanță la mare”.

Să vă bucurați!

Text de Dominica Petrovai

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10296 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.