Acasa | Calatorii | Experiențe islandeze

FOTOGALERIE

Experiențe islandeze

 SHARE  

Adaugat in 10 august 2012

Experiențe islandeze

Islanda. Foto: in-turneu.ro

Islanda cunoaște multe metode să te răsfețe, dacă ai curaj să te lași în voia ei. Odată ajuns pe insulă, organizatorii de excursii islandeze se întrec în oferte de trasee de câteva ore, de-o zi sau chiar adevărate turnee.

E drept că multe din destinațiile pe care le propun sunt ușor accesibile cu mașina mică, dar sunt și tururi ce presupun extra echipament și care promit experiențe unice.

Am început vacanța cu o astfel de aventură, pentru a ne trezi apetitul pentru tot ce avea insula să ofere în următoarele zile. După ce ne-au ridicat de la hostelul din Reykjavik cu un microbuz, organizatorii turului ne-au dus către magica destinație: apa ca de cristial a riftului Silfra, un fel de golf al lacului glaciar Thingvallavatn din parcul Thingvellir. 

.

Așadar, snorkeling între plăcile tectonice, o experiență care a fost în aceeași măsură senzațională și înfricoșătoare. Apa de 2-3 grade, adâncă de 40m, era atât de clară că vedeam stâncile și nisipul până în adâncul lacului, iar gândurile însele păreau să se limpezească. Aveam senzații contradictorii de teamă și relaxare, de implicare și detașare, sau de regăsire într-un spațiu atât de diferit de cel cotidian. Vegetația e săracă, ceea ce era de așteptat într-un mediu atât de inospitalier, având forme fără contur și culori paradoxal de vii. Mi-a atras atenția în mod deosebit un fel de alge galben-verde ce strălucea chiar și în lumina slabă a unei dimineți înnorate. 

.

.

.

.

.

.

Odată ce înlături sentimentele de crispare, de altfel firești într-o experiență cu atâtea necunoscute, te lași în voia apei să te ghideze discret și te poți bucura de un peisaj subacvatic incredibil. Mult mai târziu decât te-ai aștepta, intervine și disconfortul la degetele de la mâini, fiind singurele expuse celor doar 3°C, dar e ultimul gând care îți vine în minte. Nici oboseala nu e de neglijat, mai ales pe final când se închide cercul golfului cumva împotriva cursului apei și se înaintează din ce în ce mai greu.

.

.

Pentru mine a fost primul snorkeling adevărat, cu tot echipamentul pe care îl implică, dar cei care au încercat și alte ape recunosc că e cea mai limpede dintre toate, ceea ce o face unică între experiențele subacvatice.

.

Trec dintr-o extremă în alta către o altă aventură tipic islandeză: baie în apa fierbinte a Lagunei albastre. Cunoscută pentru culoarea ei bleu-albă, dar și pentru proprietățile terapeutice ale apei asupra pielii, laguna este unul din cele mai apreciate spa-uri naturale din lume. 

.

Inițial, ea nu a fost proiectată pentru băi geotermale, ci formată din reziduurile de la instalația centralei de energie termică și electrică, funcțională încă, ce reușeste să acopere cerințele de apă caldă pentru întreg orășelul Grindavik aflat în vecinătate. Câțiva ani mai târziu unii mai curajoși au încercat apa pentru relaxare, devenind repede una din cele mai populare atracții ale insulei.

.

.

Cu două treimi apă de mare și o treime apă dulce de la 2000m adâncime și 240°C, adusă la temperatura optimă de 37-39°C, cu un conținut bogat de minerale, silicați și alge, e locul perfect de relaxare după întâia parte a maratonului printre frumusețile Islandei. Te prinde imediat senzația că nu mai vrei să pleci de acolo, simțind că le ai pe toate adunate într-un loc: panorama lanțului muntos, aburul de deasupra apei care înlătură orice disconfort la cele doar 6 grade de afară, sau laguna ca de lapte mărginită de pietrele vulcanice negre-albe ca într-un yin-yang.

.

.

.

.

Unii din noi au avut liber la condus pentru restul serii așa că s-au răsfățat și cu un cocktail blue lagoon, (care altul?), iar alții s-au mulțumit cu o binevenită înghețată. Pentru cei care simt nevoia să își trateze tenul, sunt câteva recipiente cu silicați pentru măști faciale, iar pentru un masaj extraordinar la spate, trebuie încercată căderea de apă. Dacă preferați intimitatea, laguna are și câteva separeuri din piatră vulcanică în formă de iglu, sau chiar zone private de masaj și tratamente de piele, accesul în zona privată fiind totuși cu extra costuri.

.

.

Am plănuit ambele activități încă de acasă, le-am așteptat cu nerăbdare, iar acum nu îmi imaginez întreaga experiență islandeză fără vreuna din ele. Chiar și numai din amintirea apei, fie ea de 3 sau 39 de grade, retrăiesc starea de relaxare și detașare.Autor: Alexandra Seghedin
 


 SHARE :  Trimite pe mail
in-turneu roalexandra seghedincalatoriighid calatoriivacanteeuropaislandaimaginisnorkeling CITESTE MAI MULTE DESPRE

9606 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.