Acasa | Familie | Fabrica de genii (schimb de ture)

Fabrica de genii (schimb de ture)

 SHARE  

Adaugat in 28 octombrie 2014

Fabrica de genii (schimb de ture)

Invatamantul romanesc. Foto: Agerpres

Dragă” minister al educației, am văzut că în ultimul timp oamenii scriu multe scrisori deschise pentru că sunt furioși din diferite motive. Și eu sunt furioasă, așa că aleg să îmi spun ofurile deschis. Sunt cât se poate de conștientă că există șansa să fii ocupat, prea ocupat să ai timp pentru mine. Sau pentru copilul meu.

Pe care copil îl crezi genial. Am observat asta cu surprindere. Mie mi se pare un copil cu capacități intelectuale normale. Destul de asemănătoare cu cele ale copiilor de vârsta lui. Are 8 ani și e în clasa a II-a. Citește, scrie, scocotește. Uneori, cu plăcere. Alteori, cu chiu, cu vai. Preferă să se joace afară, asta e clar. Deci nu văd sclipirea aia de geniu pe care i-ai lipit-o tu de frunte atunci când te-ai gândit că în clasa a doua e cazul să facă nu doar tabla înmulțirii, ci și a împărțiri. Și fizică. Și biologie. Și ce te-ai mai gândit tu să adaugi în programă.

Genialitate cu sila nu se face

Să pornim, așadar, de la premiza că nu toți copiii din țara asta sunt geniali. Că unii sunt obișnuiți. Și că oamenii aceia care îi consideră geniali și alcătuiesc programa în consecință nu prea au habar ce se întâmplă pe la clasele din țara asta.  Dar să lăsăm acest peisaj pe mai încolo și să revenim la cobaii de clasa a doua, care au fost și cobaii de la clasa pregătitoare – prima generație luată prematur din grădinițe. Anul ăsta nu s-au mai folosit manualele de anul trecut pentru că, după cum povesteam, s-a considerat că programa după care au fost ele alcătuite nu e destul de stufoasă. Și s-a făcut lumină! Doar că, atunci când zeul manualelor a întins mâna spre întrerupător ca să inunde generațiile cu lumina cunoașterii, i s-a ars becul. Asta s-a tradus în lipsa manualelor de la clase. Adică nu există manuale pentru anul școlar care se derulează acum și care se apropie de finalul primului semestru. Cele vechi erau proaste, cele noi nu există.

Soluții de (mare) compromis

Boooon. Deci manuale ioc, și totuși, implacabil, vine 15 septembrie. Copiii încep anul școlar. Clasa a doua. La finalul căreia vor da o testare. Avem programă. N-avem manuale. Ce ne facem? Le folosim pe-a- lea vechi, ar zice omul simplu. Ministerul educației i-ar zâmbi superior și i-ar spune: “Fugi de-aici! Porcariile alea fără tabla înmulțirii?!” Și atunci, cumpărăm auxiliare. Multe. Să fie. Ce sunt auxiliarele? Un fel de culegeri. Ca pe vremea noastră, a ăstora simpli și limitați. Aveam manualul, litera de lege- de aici se alegeau subiectele pentru extemporale, de aici te lămureai când nu pricepeai, de la el plecai, la el te-ntorceai. Un fel de axis mundi al elevului, al dascălului și, nu în ultimul rând, al părintelui dornic să ajute odrasla când nu înțelege. Culegerile erau dedicate exercițiului suplimentar și performanței. Acum au devenit manuale de zi cu zi, pline de exerciții (și greșeli), dar din care lipsesc cu desăvârșire EXPLICAȚIILE. Așa că tu, părintele, te dai cu capul de masa din bucătărie încercând să explici unui țânc pe jumătate adormit de plictiseală niște calcule pe care nici tu nu ți le amintești prea bine.

Cum arată o sală de clasă, măi minister al educației?

Viziunea ta idilică cu copii geniali care învață de rup mesele și înțeleg tone de materie dezlânată în decorul unei clase aerisite e nițel deformată. În realitate, școlile nu sunt fabrici luminoase de copii geniali pe care să-i vindem mai târziu la export. Sunt locuri suprapopulate, cu peste 30 de copii la clasă, unde miroase preponderent a transirație si a salam. Învață pe bandă rulantă, de dimineața până seara, în ture, ca la fabrica de mobilă. Sunt locuri unde dascălii au salarii din care Udrea n-ar reuși să-și cumpere nici ștrampi. Unde părinții fac, deseori, corp comun cu pedagogii pentru a asigura copiilor un minim de confort – prin asta înțeleg săli de clasă zugrăvite, hârtie igienică la baie, săpun, manuale (pfff, scuze… auxiliare). Mă întreb câți dintre cei care decid programa predau efectiv în aceste clase mamut. Câți au stat să studieze pe viu cât poate cuprinde cu mintea un copil de 7, 8 ani într-o oră în care, având minim 30 de colegi, e puțin probabil să apuce să întrebe când nu înțelege ceva. Pentru că, repet, măi ministerule al educației, NU TOȚI COPIII SUNT GENIALI. Mințile lor nu sunt produse de lux pentru export, oricât de bine s-ar vinde. Și toată harababura asta de auxiliare pe care n-ai la ce să le auxiliezi, pretenții și concursuri nesusținute prin nimic- nici măcar prin niște banale manuale, nu face decât să îți arate incompetența crasă și nepăsarea față de cei pe care ești menit să-i educi. Iar tu, în loc să faci asta, îi umilești cerându-le să dea mai mult decât pot și fără să le dai nimic în schimb, în afară de părintești palme peste ceafă.

Text de Ruxandra Rusan

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8139 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.