Adolescenta, la limita. Foto: Photoxpress
Studiul a fost facut cu ajutorul a 50 de fundatii pentru tineri iar nivelul fericirii a fost masurat cu ajutorul a opt indicatori: satisfactia la nivel general, increderea in sine, starea de bine emotionala, puterea de a o lua de la capat si satisfactia fata de prieteni, familie, comunitate si scoala.
La modul obiectiv, nimeni nu are nevoie de un sondaj pe mii de tineri pentru a afla ca pubertatea nu este o perioada usoara. Insa studiul aduce totusi ceva nou, un element ce poate ar merita luat in considerare. Cifrele au relevat faptul ca, la varsta de 11 ani, starea emotionala a fetelor deja este mai proasta decat cea a baietilor, iar situatia se inrautateste de la an la an.
Increderea in sine a fetelor scade puternic in timp ce a baietilor ramane relativ stabila. Fetele pornesc mai multumite de prieteni, insa pana la 16 ani si acest scor se prabuseste sub cel al baietilor. Asta deoarece fetele sunt mai vulnerabile la presiunile sociale, iar asta le afecteaza respectul de sine si capacitatatea de a lua atitudine sau de a arata ceea ce stiu si ceea ce pot.
Generatia actuala este mai afectata decat cele din trecut din cauza accesului facil la un influx masiv de imagini si din cauza standardelor ridicate de frumusete la care aceste imagini duc, scrie Jezebel.
Cercetatorii au acuzat in special expunerea in crestere a copiilor la tehnologie si la problemele legate de aceasta, precum propagarea rapida a imaginilor pesonale cu accent sexual sau in care persoana este surprinsa intr-o situatie jenanta, dar si hartuirea cibernetica sau accesul la pornografie.
Ar fi fost interesant un studiu care sa arate daca dupa trecerea anilor dificili fericiriea incepe iar sa creasca si daca aceasta ajunge ia la un nivel asemanator in cazul femeilor si al barbatilor, dar mai ales daca atitudinea parintilor si masurile luate de scoala si societate au avut vreo importanta majora in final.