Acasa | Familie | S-a încheiat primul an al programului "Fiecare Copil Contează"

S-a încheiat primul an al programului "Fiecare Copil Contează"

 SHARE  

Adaugat in 1 martie 2012

S-a încheiat primul an al programului

Fiecare copil contează. Foto: Agerpres

Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat studiul privind sănătatea reproducerii şi a nou-născutului în rândul beneficiarilor programului naţional "Fiecare Copil Contează".

Desfăşurat în perioada noiembrie 2010–decembrie 2011 cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România şi al Direcţiilor de Sănătate Publică, programul-pilot a fost implementat în 16 localităţi defavorizate din mediul rural, acoperind judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea.

Identificarea cauzelor creşterii mortalităţii infantile în cele 4 judeţe selectate a reprezentat obiectivul principal al studiului, dar şi oportunitatea de a propune soluţii viabile prin intermediului programului-pilot "Fiecare copil contează".

În acest sens, acţiunile Asociaţiei au vizat informarea corectă a gravidelor şi tinerelor mame cu privire la adoptarea celui mai bun comportament în raport cu nou-născuţii.

Un total de 1022 de beneficiari, dintre care 166 gravide, 250 tinere mame şi 606 copii, au primit informaţii privind măsurile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor, păstrarea curăţeniei şi respectarea regulilor de creştere a copiilor, dar şi suport nutriţional, suplimente nutritive şi produse igienico-sanitare. 

"Obictivele pe care ni le-am propus în anul 2011 vor rămâne aceleaşi şi în anul doi de proiect, cu menţiunea că anul acesta ne adresăm şi adolescenţilor, în rândul cărora aşteaptăm o creştere a nivelului de educaţie sexuală si vom acorda mai multă atenţie dotării maternităţilor. De asemenea, sperăm să dezvoltăm parteneriate cu Ministerul Sănătăţii, autorităţi, specialişti şi ONG-uri pentru a creşte impactul în rândul beneficiarilor", a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Pentru acest an, Organizaţia Salvaţi Copiii România vizează extinderea proiectului-pilot în 10 alte localităţi defavorizate din 5 noi judeţe: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Vaslui.

În primul an al proiectului, pentru identificarea şi sprijinirea gravidelor, mamelor tinere şi copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, au contribuit 32 de cadre medicale din comunităţile vizate, dar şi reprezentanţi ai DSP, ISJ, DGASPC şi ai primăriilor locale.

Câteva date cu privire la mamele asistate în program:

  • Vârsta medie a mamei la naşterea primului copil este de 17 ani, cu aproximativ 9 ani mai scăzută comparativ cu media la nivel naţional.
  • Aproximativ 60% dintre mamele din eşantionul nostru au născut primul copil înainte să împlinească 18 ani;
  • 34% dintre mamele participante la studiu afirmă că nu au fost controlate niciodată de un medic ginecolog pe perioada sarcinii, principalele motive fiind lipsa banilor și absența cabinetelor medicale specializate din localitatea de reședință;
  • 67% dintre femeile gravide la momentul cercetării afirmă că nu au făcut nici o ecografie până la acel moment, 42% că nu au făcut analizele recomandate, 44% că nu au fost la nici un control ginecologic iar 22% că nu au fost controlate de medicul de familie (de când sunt gravide).


Autor: Salvati Copiii Romania
 


 SHARE :  Trimite pe mail
salvati copiiifiecare copil conteazaprogrammamegravidenou nascutiigienasuplimente nutritive CITESTE MAI MULTE DESPRE

2753 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.